Decât miner, mai bine disponibilizat!
Comunicat de presă privind situația creată la filiala "Zlatmin" Zlatna SA din cadrul C.N.C.A.F. "MINVEST" SA Deva
În conformitate cu "Programul de Restructurare", în acest an în cadrul C.N. "MINVEST" SA Deva au fost parcurse mai multe etape de disponibilizare a personalului și anume: *etapa I - 239 persoane de la S.M. Altîn Tepe; etapa a II-a - 1302 persoane de la toate subunitățile companiei; *etapa a III-a - 76 persoane de la toate subunitățile companiei.
În ceea ce privește Filiala "ZLATMIN" Zlatna SA facem precizarea că în etapa a II-a au fost disponibilizate 90 de persoane pentru care s-au achitat plățile compensatorii în proporție de 80%, iar în etapa a III-a au fost disponibilizate 22 de persoane. După încheierea programului de disponibilizare, în data de 30 mai 2003, 47 de mineri de la Filiala "ZLATMIN" Zlatna SA s-au blocat în subteran solicitând disponibilizarea cu toate că erau asigurate condiții pentru desfășurarea activității de producție în cadrul uzinei de preparare, activitatea din subteran fiind oprită pentru ineficiență. Pentru a dezamorsa situația, au fost acceptate cererile de disponibilizare în condițiile în care nu erau prevăzute în BVC sumele necesare pentru disponibilizare.
Începând cu data de 15 iulie 2003, minerul Danciu Marcel Dumitru s-a autoblocat în subteran solicitând achitarea plății compensatorii. În zilele de 16 și 18 iulie 2003 s-a virat suma de 1,556 miliarde lei către Filiala "ZLATMIN" Zlatna SA, ceea ce reprezintă 15 milioane de lei/salariat care s-au disponibilizat peste programul inițial și 5,7 milioane lei/salariat pentru cei disponibilizați anterior, această sumă fiind operabilă începând de ieri, 21 iulie 2003, și se află în casieria unității.
Vă informăm că, începând cu data de 19 iulie 2003, după orele 18.00, circa 30 de mineri foști angajați de la Filiala "ZLATMIN" Zlatna SA, disponibilizați în ultima etapă, au forțat intrarea în subteranul Minei Haneș și cu toată intervenția poliției, aceștia au pătruns ilegal într-o mină aflată în conservare, acțiunea având ca scop achitarea integrală a plăților compensatorii (9,4 miliarde lei). Conducerea companiei și reprezentanții sindicatelor au purtat discuții cu disponibilizații, anterior acestei acțiuni, asigurându-i că în afara sumelor achitate până în prezent, se fac eforturi pentru plata ultimei tranșe prin BVC rectificativ. Vă informăm de asemenea, că și ieri, 21 iulie 2003, reprezentanți ai companiei și filialei au continuat dialogul pentru dezamorsarea situației. Referitor la plățile compensatorii este bine de știut că acestea se asigură atât din surse bugetare cât și din surse proprii ale unității, care sunt de altfel insuficiente chiar pentru desfășurarea activității de producție. Până în prezent au fost achitate 161,9 miliarde lei plăți compensatorii, rămânând să se mai achite circa 50,6 miliarde lei, la nivel de C.N. "MINVEST" Deva. C.N.C.A.F. "MINVEST" SA Deva și Filiala "ZLATMIN" Zlatna SA speră într-o rezolvare pozitivă a situației.
Director general,
ing. Daniel ANDRONACHE
Disponibilizații blocați în mina Haneș refuză să iasă din subteran
Cei 40 de mineri disponibilizați de la SC Zlatmin SA Zlatna continuă protestul lor stând blocați în subteran. Ei și-au petrecut noaptea în subteranul minei Haneș, unde s-au blocat cu o zi în urmă, amenințând că nu vor ieși la suprafață până când nu-și vor primi integral salariile compensatorii. Duminică, zece dintre mineri au coborât la 160 de metri în subteran, iar luni, aceștia au urcat spre gura minei, unde este mai mult aer. Printre protestatari se află și Marcel Danciu, care este blocat în mină de o săptămână. Timp de mai multe zile, acesta a stat la 160 de metri în subteranul minei, spre îngrijorarea soției.
Minerii erau ieri în cea de-a șaptea zi de proteste, după ce, de marți până vineri, s-au aflat în grevă în fața sediului Zlatmin Zlatna, iar sâmbătă după amiaza s-au blocat în subteranul minei Haneș, care este închisă, intrările fiind păzite.
(F.R.)
Avarii în rețelele electrice
Comunicat de presă
În cursul zilei de 20 iulie 2003, datorită condițiilor meteo deosebite (vânt puternic, ploi și descărcări atmosferice) a fost un număr mare de declanșări ale liniilor electrice aeriene în rețelele electrice din județul Alba, ceea ce a determinat întreruperi de scurtă durată în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.
O situație mai complicată s-a înregistrat în municipiul Alba Iulia, unde, pe perioada efectuării manevrelor (aproximativ o oră și jumătate) pentru depistarea a două defecte apărute în jurul orei 22.30, au fost afectați o parte din consumatorii din Cetate. Cauza întreruperii a fost defectarea simultană a celor două linii electrice subterane de medie tensiune care alimentează postul de transformare nr. 115 din zona Tolstoi și Gemina. Echipele de intervenție din cadrul Centrului de Exploatare Alba au reușit, în cursul nopții, să alimenteze provizoriu o parte a consumatorilor din zona respectivă. În dimineața zilei de 21 iulie 2003 echipele au continuat lucrările, astfel încât până cel târziu la ora 15.00 să se asigure alimentarea în soluție definitivă a tuturor consumatorilor. Sucursala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Alba cere scuze clienților săi pentru disconfortul creat prin întreruperea furnizării energiei electrice.
(Responsabil Relații Publice,
ing. Mihaela BUDA)