Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Televizorul - surogatul fericirii românilor
      "Ați mințit poporul cu televizorul!" - a fost sloganul preferat al românilor în anii '90, după ce s-au trezit (buimaci) în plină democrație originală. Dacă atunci era explicabilă "foamea" de televiziune, după un embargo impus de dictatura lui Ceaușescu, acum, după 13 ani, s-a dovedit că românii rămân dependenți de "sticlă". Dar acum din cu totul alte motive. Un sondaj național pentru măsurarea audienței TV, comandat de CNA, relevă că țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari "consumuri" de televiziune din Europa. Astfel, potrivit sondajului, românii privesc la televizor în medie 4 ore în zilele lucrătoare și câte 6 ore la sfârșit de săptămână. Există însă deosebiri (firești) între consumatorii de televiziune din mediul urban și cei din mediul rural. Orășenii își petrec în fața televizorului, în medie, 5,2 ore, de luni până vineri iar în week-end aproape câte 7 ore pe zi. La țară, treburile din gospodărie și munca câmpului (acolo unde se mai practică) oferă privitorului un relache de circa 3,3 ore în timpul săptămânii și câte 5 ore în week-end.
     Condiția minimă necesară pentru realizarea acestui surogat de petrecere a timpului liber - și ne referim aici la receptorul TV în sine - este îndeplinită pentru 85,6 % dintre familiile de români. Din păcate, în mileniul "hi-fi", 27,2 % dintre locuitorii de la țară dețin aparate TV alb-negru iar în orașe procentajul acestora scade simțitor, la 8,4 %. Sondajul național, realizat de Mercury Research, la cererea CNA-ului, relevă de asemenea că extensia televiziunii prin cablu în România este de 56,3% iar 36,4 % din gospodării au antenă individuală externă.
     Apelând la alte studii de rating pentru televiziunile noastre naționale, aflăm cu îngrijorare că "lanțul smiorcăielilor" creat pentru consumatori (opționali, evident) de Antena 1 i-a adus acesteia o audiență care "bate" în week-end concurența. Maneaua indiană i-a bătut la audiență pe Big Brother, și Elton John. Maneaua românească bate lejer National Geographic-ul sau Discovery-ul. Gospodinele (și chiar gospodarii care n-au "Noroc" de-o bere și de o miuță prin fața blocului) devorează (în alea 3-5 ore consemnate prin sondaje) câte un "iartă-mă, din dragoste", asezonat la sfârșit de săptămână cu ceva "surprize, surprize" (în calupuri de câte 3 ore - la fix cu rezultatele din sondajele Mercury Research). Telenoveaua rămâne "Star Gate"-ul gospodinelor din România, refugiu extrasenzorial pentru o româncă ultraumilită de partenerul tipic, abrutizat de rachie, bere nerafinată și monopol. Iar sinuciderile, crimele și violurile rămân capete de afiș ale emisiunilor de știri, pentru că doar așa rămâne rating-ul în erecție, potrivit unor studii de piață. Efectul de bumerang al acestor programe TV, cu bulina aferentă pe ochiul CNA-ului, se vede: elevii noștri scriu pe la examenele de capacitate că Vitoria Lipan, "heroina lui Sofocle", îl căuta pe bărbatu-său cu "câinele polițist Costel". "Țineți aproape!" Și românii, într-adevăr, o țin. Poate că nu de voie, cât de nevoie, cât timp surogatul de fericire oferit de televizor înlocuiește încă cu brio cheltuielile impuse de distracțiile în aer liber.
Nicoleta TOMUȚA