Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România, ca un... aisberg!
      Pentru cine înțelege realitatea românească este clar că "viața" națiunii se desfășoară... "la umbră". Adică cele mai importante decizii se iau cu ușile închise, fără ca poporul să știe ceva, acesta resimțind doar efectele deciziilor respective. Și nu toate sunt benefice! (Vezi deciziile și procedurile care au generat criza din sănătate, cea din economie, cea din Justiție etc.) Unele sunt evident măsuri de protejare a clientelei politice, a marilor corupți, adică măsuri de "conservare" a sacului cu voturi și a fondurilor de partid. Și, pentru că vorbim despre fondurile de partid, aflați că trăim într-o țară în care banii publici (strânși de la mine și de la dumneavoastră, contribuabilii), sunt folosiți în scop politic, adică în scopul consolidării imaginii partidului de guvernământ, în scopul promovării liderilor PSD (economic și electoral), într-un cuvânt în scopul derulării celei mai deșănțate campanii social democrate. Însuși ministrul de Finanțe, Mihai Tănăsescu, declară că "... bugetul este un INSTRUMENT POLITIC, la îndemâna partidului aflat la putere"? Și să nu uităm că atunci când vorbim despre buget, vorbim inclusiv despre fondurile primite de la Comunitatea Europeană și din alte surse externe. Bravos, dom' ministru! Așadar, cu banii Europei, ai SUA, ai străinilor, ai contribuabililor români etc., PSD-ul face ce vrea el.
     Dar, mă rog, astea sunt faptele și declarațiile "la vedere". Închipuiți-vă așadar ce se întâmplă "la umbră". Închipuiți-vă ce pondere au măsurile, deciziile și alte fapte politice, despre care biet poporul nu află decât atunci când le simte efectele, pe pielea lui. Pentru că trăim, parcă, pe un aisberg, din care trei sferturi ne rămâne permanent necunoscut. Ne rămâne, de pildă, mereu necunoscută activitatea serviciilor de informații (despre care am mai scris recent). E normal ca această activitate să ne rămână necunoscută nouă. Anormal, după cum spuneam și altă dată, este faptul că nici ele, între ele, nu știu ce fac, pentru că nu colaborează. În urmă cu câteva săptămâni, la Parlament a fost depus un proiect de lege prin care SRI și SIE puteau să preia în subordine toate celelalte servicii de informații (vreo 12, din câte știm noi, care funcționează separat, întâlnindu-se doar la nivelul CSAT, când e cazul), ceea ce ar fi însemnat conferirea unei coerențe, a unei logici unitare în munca de informații, a acoperirii întregii problematici, a exercitării unui control în interiorul sferelor de atribuții ale serviciilor (în care se poate insinua corupția, ca peste tot). Rezultatul ar fi fost o "centralizare informațională și o descentralizare decizională", despre care noi am mai scris cu câțiva ani în urmă, ca rațiune a muncii în serviciile de informații. Ei bine, despre proiectul respectiv nu s-a mai aflat nimic. Probabil s-a pus în mișcare marea corupție, cea de la nivelul Legislativului, căreia îi plac situațiile confuze, "pescuitul în ape tulburi", adică activitatea în zona scufundată a aisbergului românesc.
     Prin comparație, în SUA lucrurile sunt clare. Acolo există NSA (National Security Agency), care are acces în toate bazele de date ale celorlalte servicii (CIA, FBI, ale Poliției, ale Armatei etc.). Aceasta controlează totul, coordonează totul, este perfect apolitică, eradicând corupția oriunde s-ar insinua ea (chiar la nivelul Congresului sau al aparatului prezidențial). Astfel, nimic nu rămâne "în umbră", fiindcă cele mai "mărunte" activități subterane pot avea atingere la... securitatea națională. Astfel de "mărunte" activități românești nu fac obiectul colaborării dintre serviciile noastre, nici al activității CSAT, deși dau lovituri stabilității (și securității) naționale: fonduri publice dirijate politic, credite acordate preferențial, ruinarea economiei naționale (vezi agro-zootehnia) în avantajul economiilor vecinilor noștri etc. Ne aflăm, așadar, pe un aisberg care se ruinează permanent. În zona vizibilă...
Ioan HĂNȚULESCU