Știri |
Baia de Arieș, Ponor și Sălciua - cele mai afectate de calamități
Conform datelor de ultimă oră puse la dispoziție de Prefectura Alba, ploile torențiale căzute recent au condus la creșterea debitelor unor cursuri de apă din județ care au provocat importante pagube materiale. Astfel, în orașul Baia de Arieș, viiturile produse pe văile Cioara și Hărmăneasa au afectat 2,1 ha teren agricol, 1,5 km de drum comunal, 3,5 km de drum forestier, 1 km de străzi, 7 punți pietonale, 1990 m ziduri de sprijin, priza de apă potabilă și rețele electrice. Apoi, în comuna Sălciua, Valea Morilor și Valea Largă au provocat pagube la gospodăriile populației, terenuri agricole, poduri, podețe, la rețelele electrice și la circa. 6 km de drumuri comunale. În comuna Ponor au fost afectate 9 gospodării ale populației, 5 km de drumuri, 20 de ha teren agricol, rețeaua electrică și mai multe punți pietonale. De asemenea, au fost întrerupte circuitele telefonice cu comunele Almașu Mare și Întregalde. Prefectul Ioan Rus ne-a declarat că s-au luat măsuri urgente pentru redeschiderea provizorie a circulației pe drumurile distruse în comuna Ponor, iar în perioada imediat următoare se va acționa pe drumurile distruse din comuna Sălciua. La această oră, Comisiile locale de apărare împotriva dezastrelor evaluează pagubele produse. (R.J.)
Mâine, la Cluj
Ministrul Mircea Beuran analizează sănătatea din Transilvania
Ministrul Sănătății, Mircea Beuran, continuă deplasările în teritoriu vizând aspecte legate de reformarea sistemului de sănătate publică. Mâine, la Cluj, împreună cu reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, membrul guvernului va avea întâlniri cu cei implicați în domeniul sănătății din zona Transilvania, din partea județului Alba urmând să fie prezent, alături de șefii DSP și CJAS, subprefectul Ioan Maier. Vor fi abordate, printre altele, probleme legate de organizarea și finanțarea unităților medico-sociale, încheierea contractelor dintre CJAS și unitățile sanitare cu paturi, precum și măsuri ce au ca scop creșterea calității serviciilor medicale spitalicești. (R.J.)
180.000 de hectare vor fi împădurite
Problemele de mediu încep să producă efecte negative, iar dacă nu vom avea grijă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru s-ar putea ca aceste efecte să fie pe termen lung. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a precizat că, pentru controlarea fenomenului de deșertificare, se are în vedere împădurirea a 180.000 hectare de teren. În acest scop, acestea vor trece din patrimoniul Administrației Domeniilor Statului în cel al Regiei Naționale a Pădurilor. (A.D.T.)
Prețul grâului din import supravegheat de autorități
Autoritățile vor supraveghea calitatea grâului de import, ca și prețul cu care acesta va fi vândut pe piața internă. Pâinea pe care o vom cumpăra nu va avea de suferit din punct de vedere al calității, pentru că atât grâul românesc, cât și cel din import sunt de bună calitate. În ceea ce-l privește, Executivul nu se va implica în stabilirea prețului grâului pe piață, dar va supraveghea ca acesta să nu fie exagerat de mare. Deocamdată, 1 milion de tone de grâu vor fi importate fără taxe vamale, iar în această toamnă sunt estimate importuri mari la floarea soarelui, porumb și soia. (A.D.T.)
|
Haneș - "zona crepusculară" a mineritului din județul Alba
Locul unde timpul stă pe loc *Bani albi pentru oameni negri *"Cruciada" copiilor *"Puțul primejdiei" din mina părăsită *200 de morți acuză! *Un om pentru oameni și viața lui veșnică.
 Drumul care duce de la Almașu Mare până la mina Haneș (vreo trei kilometri) este, parcă, un șir de cadre dintr-un film SF de proastă calitate, a cărui acțiune se petrece într-un viitor îndepărtat, pe un pământ unde a avut loc "marele holocaust", iar civilizația omenirii a rămas o amintire. Filmul s-ar putea numi "Locul unde timpul stă pe loc". Fiindcă viața coloniei minerești de la Haneș pare a se fi oprit în anul 1997, când a început sarabanda ordonanțelor, iar oamenii au început să părăsească aceste locuri. Altădată aici era o mică comunitate cu o viață socială destul de intensă. Exista club, mici magazine private, popicărie etc. Azi tot peisajul se reduce la câteva blocuri de locuințe mizere, printre care orătăniile, purceii și cățeii circulă nestânjeniți. Plus niște "glorioase" ruine, altădată clădiri, descompletate cu râvnă, din care se mai văd doar fundațiile, porțiuni de zid coșcovite și ceva lemnărie... (În fosta colonie "Albina", din apropiere, totul e o ruină dureroasă.) Dar cele mai dureroase ruine se află în sufletul puținilor oameni care au rămas aici.
Am avut ocazia să mă conving de acest lucru duminică, 27 iulie 2003, când s-a desfășurat mitingul de solidarizare a familiilor și a unora dintre locuitorii comunei Almașu Mare, cu minerii protestatari ce s-au închis acum două săptămâni în galeriile părăsite. Protestul acestor oameni vizează acordarea sumelor compensatorii cuvenite odată cu închiderea minei Haneș (cca. 9 miliarde de lei care trebuiau alocați încă din 15 iulie). Printre cei peste 100 de manifestanți (copii, femei și bătrâni), solidari cu minerii închiși în subteran, circula duminică un zvon neliniștitor: cică banii ar fi fost alocați dar au fost blocați în Trezorerie la Deva, pentru alte datorii ale "Minvest". Greu de crezut, totuși, acest lucru, știut fiind faptul că prima obligație a unei unități economice, chiar grevată de datorii, este... plata drepturilor salariale ale angajaților. Mai ales ale celor disponibilizați. Unul dintre ortaci, un tânăr maistru rămas la suprafață, ne-a declarat cu o voce sugrumată de emoție: "Noi nu am fost vânători de ordonanțe, și nici niște leneși permanent revoltați cum ni s-a spus câteodată. Am rămas aici, deși puteam pleca de multă vreme. Am rămas ca să muncim și am făcut acest lucru până în ultima clipă, până când compania s-a dispensat de serviciile noastre. Ce vină avem noi, acum? Nu cerem decât să fim respectați ca și alți disponibilizați, care și-au primit salariile compensatorii la timp: cei din armată, din poliție etc." Disperarea oamenilor este reală. Pentru că, după cum i-au informat reprezentanții Guvernului în teritoriu (prefectul Ioan Rus și subprefectul Ioan Maier, care au intervenit peste tot pe unde au putut) se pare că banii vor fi primiți abia în luna septembrie, în urma rectificării de buget. Dar până în septembrie cum vor trăi ei, femeile lor fără serviciu și copiii? Vor supraviețui din alocațiile de stat ale copiilor și din împrumuturi? Ce vor face aceia care deja și-au arvunit case prin alte localități, unde doresc să se mute după închiderea minei, bazându-se că le vor putea achita integral în data de 15 iulie, când trebuia să se primească salariile compensatorii?
Văzându-i pe minerii care comunică prin semnale cu cei 24 de ortaci de-ai lor ce s-au blocat în subteran, mi-a venit în minte o frază: "Bani albi, pentru oameni negri..." Adică necesitatea unor sume curate, la vedere, alocate la timp, pentru niște truditori care au fost exploatați de-a lungul timpului mai rău decât "negrii de pe plantații"! Niște oameni care nu au nici o vină pentru faptul că nici unul dintre guvernele post-decembriste nu au găsit soluții. Nu a existat nici un program logic, coerent, aplicabil, de restructurare a mineritului românesc, în care să se țină cont și de reconversia forței de muncă. Pentru că minerii (care altădată ieșeau din "șut", de la Haneș, cu adevărat negri din pricina prafului din galerii) nu doresc să fie niște cerșetori la ușa mărimilor "Minvest" și a celor din Guvern, ci își doresc locuri de muncă... Iar văzându-i pe copiii ce scandau lozinci de îmbărbătare duminică, în fața minei Haneș, văzându-i agitând pancartele ca pe niște prapuri, mi-a mai venit în minte titlul "Cruciada copiilor", dintr-o poezie protestatară a Anei Blandiana (care circula "pe sub mână" înainte de Revoluție). Mi i-am închipuit "încolonați", "foetus lângă foetus", neîntrebați de cineva vreodată dacă și-au dorit să vină într-o viață în care părinții lor asistă neputincioși la scufundarea lor în sărăcie și mizerie.
Am încercat să pătrundem până la cei 24 de protestatari. A trebuit să renunțăm, pentru că "puțul primejdiei", pe care altădată circula "colivia" până în măruntaiele minei părăsite, nu poate fi coborât decât pe scări. Este întuneric, unele trepte sunt șubrede, altele lipsesc și trebuie să ai o condiție fizică de gimnast ca să ajungi la ele. Aerul este irespirabil, pentru că sistemul de aerisire nu mai funcționează. Nici pompele nu mai funcționează iar galeriile de sub cota -200 sunt inundate. Chiar și la cota - 160, unde se află grupul de mineri, apa se scurge permanent din tavan și pereți, iar temperatura este foarte scăzută. Din când în când, ortacii revin la cota 0, ca să se aprovizioneze. Cu această ocazie li se fac controale medicale. Deocamdată singura problemă pare tensiunea, dar oricând sunt în pericol de a se asfixia... Cine va "plăti", așadar, dacă o singură viață de om se va pierde în întunericul din mina Haneș? Care dintre guvernele de până acum? Care dintre directorii de companii? Cine va răspunde la acuzațiile pe care le aduc deja cei peste 200 de morți pe care i-a "dat" mina Haneș de-a lungul timpului? Cei care au dispărut în accidente sau scuipându-și plămânii cred că se întorc azi în mormânt...
Unul dintre organizatorii manifestației de duminică, dl. Emilian Achim, fost miner, azi pensionar, și-a pierdut un frate acolo, la Haneș, la numai 39 de ani, lăsând în urma lui copii de crescut. (Bătrânul Emilian este tatăl preotului din Almașu Mare, Florin Achim, care a coborât în mină și s-a rugat împreună cu cei 24 de ortaci protestatari.) El este binecunoscut localnicilor, mai ales prin muzeul pe care l-a constituit. Un muzeu (așa cum va deveni în scurt timp întreaga zonă), în care timpul este de asemenea oprit în loc. Colecția de piese arheologice, etno-folclorice, numismatice etc. este găzduită de niște odăi mici, simple, ca în orice casă de la țară. Alături de ele, la loc de cinste, sunt vechi unelte care amintesc de tradiția minerească a zonei (lămpașe vechi, cu fitil, o machetă de șteamp, clești pentru minereu etc.) Bătrânul Achim se autodefinește "un om pentru oameni", dar prin acest muzeu, care dovedește veșnicia vieții în aceste locuri, el se arată mai degrabă "un om pentru comunitate". Și tot atât de veșnic ca și ea, oricâte furtuni o vor răscoli...
Ioan HĂNȚULESCU
|
|