Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Modificarea Constituției, tot mai aproape de final
      Legea fundamentală a României este desuetă, deși de la adoptarea ei nu a trecut decât puțin mai mult de un deceniu. Ea nu mai corespunde actualului context de dezvoltare internă și nici realizării procesului de integrare europeană. Modificarea ei se impune cu necesitate. A fost o promisiune electorală a PDSR (PSD) în anul 2000 și iată că abia acum procesul anevoios pare să se apropie de final. Nu fără greutate, pentru că ideile cu care vin partidele sunt destul de diferite, așa cum diferite sunt și interesele lor. Cu greu Camera Deputaților a reușit să voteze aproape în totalitate modificările negociate în raportul comisiei speciale, dar nemulțumirea partidelor din Opoziție, care și-au văzut eliminate câteva amendamente considerate fundamentale, a rămas. Ce s-a petrecut la Camera Deputaților probabil că se va repeta la Senat. Comisia specială a dat miercuri votul final asupra raportului de modificare a Constituției și iarăși prevederile reclamate de Partidul Democrat și Partidul Național Liberal au rămas pe dinafară.
     Dat fiind că pentru adoptarea amendamentelor la Constituție este nevoie de două treimi din numărul parlamentarilor unei Camere, iar la o eventuală mediere între Camera Deputaților și Senat de trei pătrimi, dacă parlamentarii Opoziției se încăpățânează, procesul de modificare poate fi blocat. Pentru că PSD, deși are majoritatea în Parlament, nu poate obține totuși fără ajutorul partenerilor PUR și UDMR cele două treimi. Negocieri au fost, negocieri vor fi încă. Pentru că vicepreședintele PD Emil Boc a declarat deja că democrații vor relua ofensiva pentru propriile amendamente în sesiunea extraordinară a Senatului care va începe la 25 august. Amendamentele în discuție se referă la reducerea Ordonanțelor de Urgență la situații excepționale, banii colectați pentru asigurările sociale să fie folosiți numai în acest scop și, cel mai important, stoparea migrației parlamentare. Acest ultim aspect este privit ca o deficiență a democrației românești. este un fapt condamnat și de ultimul Raport al Freedom House, care remarcă faptul că, deși la alegerile locale din anul 2000 PDSR (PSD) a obținut doar 36% dintre mandate, în timpul scurs de-atunci a reușit racolarea a 600 de primari și deține aproape toți președinții consiliilor județene, ceea ce "reprezintă o migrație politică fără precedent". Așa se face că în România "partidele politice sunt clientelare și bazate mai mult pe personalități decât pe ideologii". O modificare precum cea cerută de PD ar contribui la construirea unui sistem politic solid în țara noastră, cu toate beneficiile de lungă durată care decurg de-aici.
     Dincolo de acest fapt, trebuie să mai spunem că înșiși liderii PSD recunosc că actualele modificări ale Constituției nu sunt suficiente. De aceea se preconizează o nouă modificare a Legii Fundamentale peste patru ani, când România speră că va deveni membră a Uniunii Europene. Dar de ce trebuie să mai așteptăm până atunci? De ce nu se poate face un lucru bine de la început? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care PSD și majoritatea sa parlamentară nu au nici un răspuns. Revenind la posibilitatea blocării procesului de modificare a Constituției, să mai spunem că PUR și UDMR sunt tot mai nemulțumite de colaborarea cu PSD, iar negocierea amendamentelor poate fi reluată. Să fie tocmai această nemulțumire șansa de a avea în sfârșit o Constituție modernă și adaptată la contextul intern și extern?
Anca DINICĂ