Curier județean
Rugăciunea de azi
    Preasfântă Stăpână de Dum­ne­zeu Născătoare, primește această puțină rugăciune și o du Fiului tău și Dum­ne­ze­u­lui nostru, ca să mântuiască și să lumineze pentru tine, sufletele noastre.
     Toate puterile cerești: Scaune, Domnii, Începătorii, Stăpânii, Puteri, Heruvimi, Serafimi, Arhangheli și Îngeri, rugați-vă lui Dumnezeu pen­tru mine, păcătosul, rogu-mă și mă cuceresc vouă. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Arhid. Evplu.
Catolic: Sf. Clara.
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Transfigurării. Sf. Mc. diac Euplu.
Meteo
     *Azi vremea va fi călduroasă, cu cerul puțin înnorat. Maximele se vor situa în jurul a 27 de grade C iar minimele pe la 12 grade C.
     * Mâine cerul se va însenina iar temperatura maximă va fi de 24 de grade C. Minima va ajunge la 10 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Țărănistul Radu Cormoș lansează o provocare... liderilor politici!
      La sfârșitul săptămânii trecute, dl. Radu Cormoș (un șahist redutabil, "candidat de maestru" în sportul minții și, tot­odată, candidat din partea PNȚCD la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia) a susținut un simultan în fața iubitorilor șahului ce s-au încumetat să-l înfrunte. Fără a avea pretenția de a fi infailibil, el a pierdut una dintre partide și a făcut remiză în alte două. Învingătorul său se numește Călin Drăgan iar cei ce au obținut remiza Călin Borșia și Dan Olaru, toți trei primind premiile aferente acestor re­zul­ta­te. În contextul confruntării simultane dl. Cormoș a declarat că va organiza în perioada următoare și alte turnee de acest gen, destinate sportivilor amatori și numeroșilor pasionați ai șahului, din municipiul Alba Iulia. De asemenea, Cormoș a anunțat că-i așteaptă în fața tablei de șah pe liderii politici și pe candidații la funcțiile publice, întrecerea spor­ti­vă având menirea de a conduce la "abordarea viitoarei competiții electorale într-un deplin spirit fair-play".
     Cei interesați de participare sau de susținerea acestor de­mer­suri se pot adresa persoanei de contact (d-ra Luciana Marian), la tel. 813737 sau 0745/038689. (I.H.)

Ofertă (deschisă) pentru reabilitarea sistemului de încălzire a școlilor din Alba Iulia
      Domnule primar Mircea Hava,
     Urmare a informației din presă prin care anunțați rezilierea contractului de "Lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire din școlile municipiului", S.C. Termotecnica vă face o ofertă deschisă pe care dorim să o considerați fermă: Lucrări de proiectare, execuție și montaj, construcții, de centrale termice, împreună cu materialele specifice (excepție proiectare și alimentare cu gaze) la 18 școli și grădinițe din municipiul Alba Iulia după cum urmează: Grădinițele 1,3,6,10,13,15,17,18 și Micești; Școlile generale: A. Iancu, M. Eminescu, V. Goldiș, Partoș, Pâclișa și Micești. Grupul Șc. Metalurgic, Liceul de muzică, Liceul sportiv (pentru HCC și Liceul economic, studiul pentru soluția optimă nu a fost definitivat).
Varianta I
      20 miliarde lei din care se acordă 2 miliarde echipei de fotbal UNIREA și un discount de două miliarde de lei dacă plata facturilor se face în 7 zile de la emiterea acestora. Termen de execuție 90 de zile de la semnarea contractului.
Varianta II
     20 miliarde de lei în condițiile de credit furnizor conform ofertei depusă la licitația la care am fost respins datorită unor criterii irelevante care nu erau absolut necesare. Termen de execuție 180 de zile.
     Garanția cazanelor este de 5 ani, cu randamentul arderii 94%. Această valoare se obține prin măsurători directe și poate fi comparată cu cifra obținută de la cele mai performante alte cazane față de care fiabilitatea cazanelor noastre este mult sporită, acestea neavând în sistemul de automatizare elemente electronice hipersensibile la variațiile tensiunii de alimentare și nici piese în mișcare.
     În cazul în care alt ofertant care deține toate cele 4 autorizații obligatorii prin PT A1 (adică: 1. instalare montare; 2. reparații service; 3. punere în funcțiune; 4. verificare tehnică periodică. Aceasta din urmă denumită pe scurt VIP este absolut obligatorie pentru orice aparat consumator de gaze naturale. după ce cazanul a fost pus în funcție de către o societate autorizată PIF, prin VTP primește dreptul de funcționare.) depune o ofertă mai avantajoasă, ne rezervăm dreptul de a face următoarele strigări până la adjudecarea contractului.
     Cred că mai transparent și mai cinstit nu se poate.
     Garanția seriozității acestei oferte sunt experiența și profesionalismul în montarea centralelor la cele 24 de școli din Cugir, cuvântul meu față de locuitorii municipiului dar mai ales față de copii, care ani în șir au fost pedepsiți de incompetenți să învețe în frig. Soluțiile pe care acum le aplicați vi le-am sugerat cu mult timp în urmă, dar ați preferat tot felul de alte încercări și experimente cheltuind timpul și banii noștri în vreme ce copiii învățau în frig. (Nu credeți că cineva ar trebui să dea socoteală? Dar de bazinul olimpic? Dacă am auzit bine, după ce s-au cheltuit peste două miliarde în doi ani, acum intră în reparație).
     Vă asigur că eu știu ce înseamnă un cuvânt dat. Stau mărturie zecile de contracte făcute de-a lungul anilor care pot fi verificate Ați putut observa că banii nu înseamnă mare lucru și soluția de a mări suma de garanție a participării este, scuzați-mă, o altă prostie. Tot în acele contracte pomenite mai sus găsiți capabilitatea firmei și calitatea lucrărilor.
     Rămâne să vedem dacă sunteți cu adevărat interesat de căldura din școli și - de ce nu? - de echipa de fotbal.
     Sigur că puteți invoca legea pentru te miri ce alte pregătiri și licitații stufoase. În acest caz, vă asumați răspunderea frigului din școli și a cheltuielilor pentru agentul termic din acest an la costuri mult prea mari acolo unde mai este. La terminarea lucrărilor fiecare centrală executată va realiza costul/Gical sub 500 mii lei.
     Oferta este valabilă până la 1 septembrie 2003.
     Sincer, mă aștept să vă bucure acest mesaj.
Laurențiu OLARU

Interviu cu d-na Emilia Timiș, comisar șef al Comisariatului Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu
Amenzile nu temperează poluarea
Educația cetățenilor, decisivă în păstrarea și îmbunătățirea mediului înconjurător
      -Știm că, de curând, a apărut un act normativ care reglementează o serie de modificări în privința structurilor Gărzii de Mediu. Vă rog să ne prezentați, pe scurt, principalele domenii de acțiune ale instituției pe care o reprezentați.
     -Potrivit prevederilor HG 761, din 10 iulie 2003, Garda Națională de Mediu s-a reorganizat, fiind reprezentată în teritoriu de comisariatele județene ale Gărzii de Mediu. Structurile teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu se află sub directa coordonare a Comisariatului General al Gărzii de Mediu. În ceea ce ne privește, Comisariatul Județean Alba derulează în permanență acțiuni tematice de verificare și control, urmărindu-se astfel respectarea legislației în domeniul protecției mediului, silviculturii, cinegeticii, apelor, solului, aerului, biodiversității și nu în ultimul rând a prevederilor legale din sectorul poluării industriale, managementului riscului, fondului de mediu și din alte domenii cuprinse de legislația în vigoare.
     -Prin ce s-au materializat acțiunile de control ale Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Alba?
     -În primele 6 luni ale acestui an, Garda Națională de Mediu, prin comisarii din teritoriu, a efectuat 623 de controale la obiectivele economice din județ. Pe parcursul acestor acțiuni au fost aplicate 83 de sancțiuni ce însumează 1,406 miliarde de lei. Amenzile s-au datorat depășirii concentrației maxime admisibile la evacuarea noxelor, în cazul unor agenți economici din județ; o altă deficiență a constituit-o neplata fondului de mediu, dar și funcționarea unor unități fără a deține autorizație de mediu, nerealizarea măsurilor stabilite în urma controalelor anterioare, precum și depozitarea deșeurilor în zone neautorizate.
     -Cât de aspre sunt sancțiunile ce urmează a fi suportate de contravenienți?
     -Spre a fi mai bine cunoscute atât de către agenții economici, cât și de locuitorii județului, consider că este un bun prilej de a le reaminti tuturor cum va fi sancționată nerespectarea legislației în domeniul protecției mediului. Spre exemplu, pentru spălarea mijloacelor auto în râuri, albiile râurilor sau în pâraie vor fi aplicate amenzi cuprinse între 2 și 12 milioane de lei, în cazul persoanelor fizice și de la 10 la 60 milioane de lei pentru persoanele juridice; *arderea miriștilor constituie de asemenea o contravenție și va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 5 și 15 milioane de lei, pentru persoane fizice și de la 25 la 75 milioane de lei în situația în care cei care încalcă prevederile legale sunt persoane juridice; *nici funcționarea fără autorizație de mediu nu este trecută cu vederea, amenzile situându-se, pentru persoane fizice, între 5 și 15 milioane de lei, iar pentru cele juridice între 25 și 75 milioane de lei; *tăierea arborilor din zonele verzi ale județului este sancționată cu amenzi de la 10 la 30 milioane de lei, în cazul în care contravenientul este o persoană fizică, iar pentru persoane juridice aceste valori sunt cuprinse între 50 și 150 milioane de lei; *abandonarea deșeurilor în zonele de agrement sau în locuri neamenajate, capitol la care sunt incluse și situațiile în care sunt aruncate pe geamurile autoturismelor ambalaje și sticle din plastic, toate aceste nereguli fiind sancționate cu amenzi de la 1 la 10 milioane de lei, pentru persoanele fizice, iar în cazul celor juridice de la 50 la 100 milioane de lei. Reamintind toate acestea, am dorit ca cetățenii județului să înțeleagă că pentru cei ce încalcă legea sancțiunile nu sunt deloc blânde. Fiecare dintre noi visăm să avem un mediu mai curat, dar pentru ca aceasta să devină realitate se cuvine în primul rând să știm să-l păstrăm, să prețuim tot ceea ce natura ne oferă cu atâta generozitate.
     -Ce acțiuni vor mai avea loc în următoarea perioadă?
     -Controalele, derulate în diferite domenii de activitate, vor continua, respectând tematica stabilită de Comisariatul General al Gărzii de Mediu. Vom forma echipe de control, toate verificările noastre efectuându-se în colaborare cu alte instituții aflate în subordinea Autorității Naționale de Control. Desigur, noi vom urmări îndeaproape domeniile avizate de forurile noastre superioare, dar consider că un rol important îl are asigurarea educației pe probleme de mediu, atât a tinerilor, cât și a celorlalți cetățeni, în scopul de a lămuri opinia publică și a transmite indivizilor, instituțiilor și colectivităților simțul răspunderii în ceea ce privește apărarea și îmbunătățirea mediului înconjurător.
A consemnat Adriana DURIGĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.