Știri |
Duminică, la Mihalț, va avea loc
Sfințirea locului pentru o viitoare biserică greco-catolică
Duminică, începând cu ora 10,00, la Mihalț va avea loc o slujbă de sfințire a locului pe care se va înălța o viitoare biserică greco-catolică. Se pare că, în sfârșit, Ministerul Culturii și Cultelor a aprobat alocarea unei sume de bani în aceast scop. Odată cu ridicarea acestui nou lăcaș de cult, se speră că situația conflictuală ce durează de ani de zile între greco-catolicii și ortodocșii din Mihalț va lua sfârșit. Așadar, li se cuvin laude tuturor celor care au contribuit la aplanarea conflictului, pentru că "făcătorii de pace, fiii lui Dumnezeu se vor numi". (I.H.)
Protest pe macara
Poliția Alba Iulia a fost sesizată telefonic miercuri, 13 august a.c., că o persoană s-a urcat pe macaraua aflată în fața Bisericii Sf. Ecaterina din Bulevardul Revoluției. La fața locului s-au deplasat salvarea, pompierii și poliția unde s-a constatat că o persoană de sex masculin se afla pe brațul macaralei și protesta. În urma discuțiilor purtate s-au stabilit identitatea și motivul actului disperat. Este vorba de Francisc Lukhini de 39 de ani, care nu se află la primul incident de acest gen, gestul său fiind motivat de lipsa serviciului și problemele familiale pe care le are. În cele din urmă Francisc a fost convins să coboare de pe macara. (A.K.)
Bani pentru transportul gratuit al handicapaților
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a declarat că în cursul zilei de ieri a fost disponibilizată suma de 500 de milioane de lei pentru transportul local gratuit al persoanelor cu handicap. "În câteva zile, beneficiarii vor putea să-și ridice legitimațiile de transport", a mai spus primarul Hava. (F.R.)
Încep lucrările la canalizarea de pe strada Mihai Viteazul
Primarul Mircea Hava ne-a anunțat că în câteva zile vor demara lucrările la canalizarea de pe strada Mihai Viteazul din Alba Iulia, zonă la care este arondată Arhiepiscopia, Muzeul Național al Unirii și Universitatea 1 Decembrie. În cursul zilei de ieri a avut loc licitația pentru desemnarea firmei care va executa lucrările. Investiția se cifrează la circa 2,5 miliarde de lei. (F.R.)
Iuliu Hada este țărănist
Menționăm că numele noului vicepreședinte PUR Alba este col. (r) Iosif Hada și nu Iuliu Hada. Iuliu Hada este membru PNȚCD și, după cum ne-a informat telefonic, va rămâne la PNȚCD.
Casă pentru copiii bolnavi de SIDA
În raportul de activitate a DGPDC Alba pe semestrul I, înaintat Consiliului Județean, se arată că pentru copiii infestați cu HIV (SIDA) a fost achiziționată o casă în municipiul Alba Iulia (Oarda de Jos), care urmează să fie dată în folosință în cursul lunii septembrie a acestui an. Personalul care va deservi această nouă casă de tip familial va fi transferat din centrele existente, urmând să fie specializat în domeniul îngrijirii și educării copiilor seropozitivi. (I.H.)
Vânător prins cu o... pușcă militară
Cadrele Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia l-au prins în flagrant și reținut pe Vasile Florin L., în vârstă de 39 ani, din Deva - Hunedoara, vânător, fără antecedente penale, având asupra sa o armă militară (pușcă) cu glonț, calibru 8 mm, confecționată artizanal și prevăzută cu lunetă, precum și 16 cartușe aferente, toate deținute ilegal, ne-a informat șeful Centrului Zonal, comisarul Tudor Grindean. Cu ocazia efectuării expertizei balistice s-a stabilit că atât arma militară cât și cartușele folosite sunt în stare de funcționare. La propunerea CZCCOA Alba Iulia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a emis împotriva inculpatului Vasile Florin L. mandat de arestare provizorie, pe timp de 3 de zile, acesta fiind confirmat și prelungit de Tribunalul Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, care prevede pedeapsa cu închisoarea între 3 și 10 ani. (N.T.)
|
În nici 12 ore, în Alba Iulia și Sebeș
Trei incendii au provocat pagube de peste un miliard de lei
În nici 12 ore, pompierii militari din Alba Iulia au intervenit la stingerea a trei incendii care au provocat pagube mai mari de un miliard de lei, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Grupului Județean de Pompieri "Unirea" al județului Alba, mr. Silviu Dogaru. * Miercuri noaptea, în jurul orei 1.00, pompierii militari din Alba Iulia au intervenit cu trei autospeciale la stingerea unui incendiu izbucnit la biserica din lemn "Maranata" din cartierul Cetate al municipiului. Biserica a ars în întregime, fiind distruse toate obiectele de cult, instalația termică și aparatura electronică din interior. Au fost distruse și cele două turnuri de răcire pentru aerul condiționat din biserică și parțial, o autodubă. Pagubele au fost estimate la circa 300 de milioane de lei. Pompierii nu s-au pronunțat încă asupra cauzelor care au provocat incendiul deoarece există suspiciunea că focul ar fi fost pus intenționat. *Ieri dimineață, în jurul orei 10.00, pompierii militari din Alba Iulia au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit în autobaza societății de transport călători Sebeș, Voltrans. Au ars două autobuze aproape în întregime iar altor trei le-a fost distrusă instalația electrică și vopseaua exterioară. În incendiu au fost rănite și două persoane care au încercat să stingă focul. Victimele au fost transportate la Spitalul din Sebeș cu arsuri de gradul II și III pe mâini și pe spate. La incendiu au intervenit și pompierii civili din Sebeș, de la Primăria Sebeș și de la Mobis SA. Potrivit cercetărilor pompierilor militari, focul a izbucnit din cauză că cele două persoane rănite lucrau cu aparatul de sudură la autobuze. Pagubele au fost estimate la circa 500 de milioane de lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba efectuează cercetări în acest caz, considerat accident de muncă. *Al treilea incendiu a izbucnit ieri, în jurul orei 13.00, la fosta moară din Lancrăm-Sebeș. Cauza incendiului a fost flacăra deschisă, respectiv lucrul cu aparatul de sudură. Potrivit anchetei preliminare a pompierilor, se pare că focul a fost provocat de neglijența unui sudor care lucra la dezasamblarea morii pentru recuperarea fierului vechi. Nu s-au înregistrat victime. Pompierii au acționat la stingerea incendiului circa trei ore.
Nicoleta TOMUȚA
Potrivit unei recente legi
Despăgubiri pentru bunurile sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia și Bucovina de Nord
Prefectul Ioan Rus a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că a fost emis recent Ordinul 532/2003 prin care se constituie o comisie ce va avea ca obiect aplicarea Legii 290/2003. Prin legea amintită se acordă despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietate ale acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și aplicării Tratatului de pace dintre România și Puterile aliate și asociate, semnat la Paris, la data de 10 februarie 1947. Legea a intrat în vigoare în data de 14 august a.c., ocazie cu care a fost emis Ordinul 532 de reactivare a Comisiei județene ce a funcționat în baza Legii 9/1998. Comisia este formată din 7 membri: președinte - prefectul județului, av. Ioan Rus; membri - ec. Adrian Zanca, director executiv al DGFP Alba, ing. Gheorghe Lazea, director executiv al DADR Alba, prof. Aurel Băruță, director DJAN Alba, jr. Mariana Oprea, director în cadrul Prefecturii Alba, Mircea Șulea, notar public, jr. Angela Martin, șef serviciu în cadrul Prefecturii Alba. Cererile solicitanților vor putea fi depuse la Prefectura județului Alba, în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a legii. Prefectul Ioan Rus a precizat că deja au fost depuse 3 solicitări, iar prima ședință a comisiei va avea loc luni, 18 august a.c. (A.D.T.)
Funcționari publici decorați
La sediul Prefecturii Alba a avut loc ieri, în prezența prefectului Ioan Rus și a vicepreședintelui CJ Alba, Ioan Florea, o ceremonie ocazionată de conferirea decorațiilor naționale unor funcționari publici din administrația județeană și locală. Potrivit Decretului 984/29 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Administrației Publice s-au acordat distincții și diplome, pentru activitatea meritorie desfășurată, astfel: Steaua Națională "Serviciul Credincios" clasa a III-a d-nei Margareta Genoveva Irimie, șef de cabinet la Prefectura Alba și d-lui Augustin Cornel Tuhuț, șef serviciu la Consiliul Județean Alba; Medalia Națională "Pentru Merit" clasa a III-a d-lui Victor Coroiu, secretarul Primăriei Vidra și d-lui Ioan Mateș, secretarul Primăriei Horea. În mesajul său, prefectul Ioan Rus a precizat că distincțiile conferite de președinția României au fost acordate pentru activitatea meritorie desfășurată de-a lungul timpului în administrația publică. Totodată, șeful administrației publice județene i-a felicitat pe cei decorați cu acest prilej, urându-le sănătate și împliniri, atât în activitatea profesională cât și în viața de familie. "Desigur că sunt foarte mulți colegi care merită recunoștința noastră și sper ca, în timp, ei să primească meritatele recompense morale", a precizat prefectul Ioan Rus. La rândul său, în numele sărbătoriților, Cornel Tuhuț a mulțumit pentru distincțiile acordate. (A.D.T.)
Scandalul (sexual) PSD-PD continuă
Prefectul Ioan Rus a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la mult prea mediatizatul scandal sexual, că "în spatele afirmațiilor și înscenărilor sunt jocuri politice ale PD-ului, chiar dacă primarul Hava neagă implicarea partidului în acest caz. Se încearcă alimentarea presei cu informații false, cum că ar fi implicați și membri ai PSD, dar deocamdată nu se confirmă nimic din declarațiile tinerei. Doresc să afirm încă o dată că așa-zisul, Pricu nu este membru PSD. Sunt convins că Poliția și Parchetul își vor face datoria, iar dacă declarațiile fetei nu se confirmă, cei a căror imagine a avut de suferit de pe urma acestui scandal se vor adresa cu siguranță justiției pentru ca vinovații să-și primească meritata pedeapsă", a spus prefectul Ioan Rus. (A.S.)
Din nou, câte un pic, pic, pic...
Drumul județean Albac - Horea se asfaltează
De circa două săptămâni au fost reluate lucrările de reabilitare și asfaltare a drumului județean Albac-Horea, lucrări abandonate toamna trecută din lipsă de fonduri, când s-au mai asfaltat 1,5 km. Până în prezent a fost turnat beton și un covor asfaltic pe o lungime de circa 1 kilometru, astfel că dacă adăugăm și porțiunea asfaltată anul trecut înseamnă că o treime din drum este deja asfaltată. Prezent zilele trecute în zonă, prefectul Ioan Rus a declarat că din cele 8 miliarde alocate de către Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului pentru luna iulie județului Alba, 2 miliarde de lei au fost repartizate pentru lucrările de reciclare a drumului Albac-Horea, și că speră să mai fie alocații și în următoarele două luni, astfel încât până la sfârșitul lunii septembrie drumul să fie gata. De menționat eforturile Primăriei Horea, ale primarului Corneliu Olar care, cu sprijinul mai multor sponsori, precum și al Regiei de Drumuri și Poduri Județene Cluj, a executat lucrări de reabilitare (turnat beton) pe o lungime de circa 1,5 kilometri în satul Mătișești, în zona în care se va desfășura manifestarea "Zilele lemnarilor din Munții Apuseni"- ediția a VIII-a.
Tinu MATEȘ
|