Prima pagină Ediția din: 19.8.2003
Știri
Astăzi
Ministrul Marian Sârbu în județul Alba
      Marian Sârbu, ministru de­le­gat pentru relațiile cu partenerii sociali va efectua astăzi o vizită în județul Alba. Programul vizitei cuprinde o întâlnire la sediul Fi­li­a­lei "Zlatnamin" la care vor par­ti­ci­pa reprezentanți ai SC Min­vest Deva, conducerea și liderii sin­di­cali ai mineritului din Apuseni, precum și directorii generali ai instituțiilor din subordinea și co­or­do­na­rea MMSSF. De la orele 14,00, la sediul Prefecturii Alba are loc ședința Comisiei de Di­a­log Social, ocazie cu care va fi prezentată comisia, activitatea a­ces­te­ia și se vor aborda probleme ridicate de sindicate și patronate. Apoi, de la orele 16,00, la sediul SC Apulum SA, conducerea fir­mei și liderii sindicali se vor întâlni cu ministrul Marian Sârbu, fiind prezenți de asemenea directorii generali ai instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. (A.D.T.)
Recidivistă prinsă de polițiști
      Acuzată de fals în scris sub semnătură privată și delapidare, Sava Dia Lucreția, de 36 ani, do­mi­ci­li­a­tă în Deva, era de ne­gă­sit pentru a-și executa pedeapsa cu închisoarea. Aflată sub urmărire generală în baza mandatului emis de poliția Deva, aceasta a fost identificată și reținută duminică 17 august, de către IPJ Alba pe raza municipiului Alba Iulia. Lucreția Sava era recidivistă și se sus­tră­gea executării pedepsei ce pre­ve­dea închisoare de până la doi ani. (A.K.)
27 de miliarde de lei pentru electrificări
      Pentru acest an, SC Electrica SA - Filiala Alba are un număr de 7 proiecte aprobate, valoarea lor fiind de 27 de miliarde de lei. Directorul Filialei Alba, ing. Ioan Perju, a precizat că până în pre­zent doar pentru un proiect s-a obținut autorizația de construcție, iar în privința celorlalte proiecte urmează a fi emise autorizațiile res­pe­cti­ve și apoi vor fi licitate lucrările. (A.D.T.)
Sistem centralizat de termoficare doar la Alba Iulia
      În cursul zilei de ieri, cu ocazia videoconferinței pre­mi­e­ru­lui cu prefecții, a fost luată în discuție și problema încălzirii locuințelor pe timp de iarnă. Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, a declarat că, la nivelul județului Alba, doar municipiul Alba Iulia mai beneficiază de căldură prin sistemul centralizat de termoficare, prin intermediul SC Dalkia SA Alba Iulia. La Aiud, Sebeș, Blaj și Ocna Mureș, unde sunt centrale termice în stare de funcționare, acestea nu sunt utilizate din cauza prețului mare al gigacaloriei. La Câmpeni func­ți­o­nea­ză o centrală pe rumeguș, ca­re asigură apa caldă.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În cadrul Delegației Permanente a partidului
Președintele PSD Alba, av. Ioan Rus, a fost schimbat din funcție
Președinte interimar a fost numit senatorul Cornel Filipescu
      Președinții organizațiilor județene ale Partidului Social Democrat (PSD) din Alba, Caraș-Severin, Constanța, Dolj și Galați au fost schimbați din funcție, în cadrul Delegației Permanente a partidului. Pre­șe­din­te­le PSD, Adrian Năstase, a explicat că măsura a fost luată pentru a se asigura dinamizarea activității și pregătirea filialelor pentru competiția electorală. Până în toamna acestui an, când se vor alege noii șefi de organizații, la nivelul organizației județene a PSD Alba a fost numit în funcția de președinte interimar senatorul Cornel Filipescu. "Vrem să dinamizăm unele din or­ga­ni­za­ți­i­le noastre care în ultima vreme au rămas cumva blocate fie în mici scandaluri de presă, fie au fost scoa­se la periferia dialogului politic județean", a explicat liderul național al PSD, menționând că nu are reproșuri pentru foștii președinți. Interimarii numiți ieri vor avea ca sarcină pregătirea alegerilor la nivel județean.
     Contactat telefonic, noul președinte interimar, se­na­to­rul Cornel Filipescu ne-a declarat: "Rămân în con­ti­nu­a­re prietenul domnului Ioan Rus și sper să primesc atât personal, cât și organizația județeană, întreg spri­ji­nul domniei sale pentru a menține activitatea partidului la un standard ridicat în vederea câștigării alegerilor de anul viitor".
     La rândul său, prefectul Ioan Rus a precizat: "Res­pect decizia Delegației Permanente și în zilele ur­mă­toa­re voi lua și eu o hotărâre pe care o voi aduce la cu­noș­tin­ța opiniei publice. Doresc ca Organizația PSD Al­ba să obțină rezultate și mai bune decât în perioada în care am fost eu președinte, adică timp de 11 ani". (D.M.)
Hârtia de București mai albă decât cea de la Alba Iulia!
Scandalul registrelor unice de control
      Ieri, Direcția Finanțelor Publice a județului Alba a fost luată cu asalt de întreprinzători, dornici, pe ultima sută de metri, să-și procure Registrul Unic de Control. Sau mai bine zis noul Registru Unic de Control, tipărit la București și securizat mai ceva ca titlurile de proprietate asupra pământului. Numai că mulți agenți economici și-au cumpărat din timp asemenea registre, care au fost semnate și ștampilate de Finanțe, deci au primit ok-ul. Iată, însă, că în data de 18 iunie este publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 252, care prevede că Registrele unice se tipăresc la Imprimeria Națională și se cumpără de la Direcțiile de Finanțe Publice (de tipărit s-au tipărit însă la Cluj, de unde este noul ministru al Administrației Publice și Internelor!?). Noile registre, cele după 18 iunie, trebuie și ele cumpărate, ștampilate și semnate, la fel ca primele. Ce să facă acum agenții economici cu două rânduri de registre care poartă aceeași ștampilă și semnătură? De ce trebuie să mai plătească încă un registru cu aceeași rubricatură? Corect ar fi ca finanțele să nu facă pipi pe semnătura și ștampila proprie și să plătească contra­va­loa­rea registrelor pe care agenții economici, dornici să respecte legea, le-au procurat din timp. Sau să accepte valabilitatea Registrelor Unice de Control existente, deja în firme și să nu mai pună oamenii pe drumuri ori să-i expună la amenzi, deși posedă Registre, dar nu cu hârtie de București ci de Alba Iulia?! (A.C.)
Mătișești-Horea - prima stațiune agroturistică din Munții Apuseni
      Visul de zeci de ani al moților ca Munții Apuseni să devină "Mica Elveție" a României începe să prindă un licăr de speranță. Chiar dacă mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește infrastructura (drumuri, rețele locale de apă și canalizare, electrificare, telefonie etc.), aspect ce ține în mare măsură și de sprijinul Guvernului destul de slab acordat în ultimii ani pentru promovarea turismului și agroturismului în zonă, unele localități încearcă, prin efort propriu, să învingă greutățile și tarele existente și să meargă înainte. După Arieșeni, care are statutul de stațiune turistică de câteva zeci de ani, iată că o altă localitate din zonă, este vorba de comuna Horea, face un pas important în promovarea cu prioritate a turismului în Munții Apuseni.
     Având în frunte un primar (independent) de excepție, mai mult ca sigur cel mai harnic și mai întreprinzător primar de comună din județ, este vorba desigur de Corneliu Olar, horenii doresc, cu orice preț, să facă din localitatea lor un punct turistic de mare atracție pentru turiștii din țară, dar mai ales din străinătate.
     În acest sens, încă cu câțiva ani în urmă, Consiliul local a promovat programul turistic "Acasă la Horea", program care prevede construcția în viitorii ani a 100 de căsuțe agroturistice de vacanță. Deja în comuna Horea există pregătite pentru turismul montan mai multe pensiuni, case particulare amenajate cu tot ceea ce este necesar, atât pentru sezonul de vară cât și pentru cel de iarnă.
     Pentru a impulsiona această activitate, primarul Corneliu Olar a vrut să dea un exemplu personal, astfel încât, din resursele financiare proprii, obținute din activitățile de mic întreprinzător, a construit și dat recent în funcțiune, în satul natal Mătișești, pensiuneapensiune "Olărești", cu 20 de locuri de cazare și cu bogate meniuri tra­di­ți­o­na­le moțești, iar în centrul de comună funcționează deja de mai mulți ani, tot prin efortul său, pen­si­u­nea "Prichindel", cu restaurant, bar și 8 locuri de cazare. A reușit, de asemenea, să construiască și să amenajeze o rețea de drumuri comunale accesibile turismului, în lungime totală de peste 30 de kilometri, a racordat toate satele la rețeaua modernă de telefonie prin radio, a introdus televiziunea prin cablu, iar toate satele sunt deja electrificate.
     Fiind îndeplinite toate aceste condiții, duminică, 17 august a.c., în cadrul festivalului "Zilele lemnarilor din Munții Apuseni", în fața unei numeroase asistențe locale, primarul Corneliu Olar a prezentat Hotărârea nr.38/2003 a Consiliului local al comunei Horea, prin care satul Mătișești este declarat Stațiune Agroturistică. Iată, în continuare, textul hotărârii (poate se inspiră și alți primari):
HOTĂRÂREA Nr.38/2003
Consiliul local al comunei Horea, județul Alba;

     Având în vedere referatul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu al primăriei.
     Potrivit prevederilor art.10 din O.G.R.58/2002 - privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată prin Legea nr.755/2001.
     În baza prevederilor art.5 și 6 din H.G.R. nr.1122/2002 de aprobare a condițiilor și a procedurii de atestare a stațiunilor turistice, precum și pentru declararea unor localități ca stațiuni turistice de interes național și local.
     În temeiul art.46 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală:
HOTĂRĂȘTE
     Art.1. Se propune atestarea satului Mătișești , comuna Horea, județul Alba, ca Stațiune turistică de interes local, de către Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.
     Art.2. În vederea atestării satului Mătișești, comuna Horea, județul Alba, ca Stațiune turistică de interes local, prin grija aparatului propriu al primăriei, se va comunica Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului - Direcția Generală Autorizare și Control în Turism, o scrisoare de intenție și studiul de oportunitate din care să rezulte necesitatea atestării satului Mătișești, comuna Horea, județul Alba ca Stațiune turistică de interes local.
     Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredințează dl. Corneliu Olar - primarul comunei și Ioan Mateș - secretarul comunei. Contrasemnează Secretarul comunei Ioan MATEȘ
Horea, la 15 august 2003
     Localitatea fiind situată într-un cadru natural mirific de excepție, dezvăluindu-și grația și frumusețea în toate anotimpurile, vă facem de pe acum tuturor invitația de a păși pe aceste meleaguri pentru a vizita între altele Fericetul lui Horea, Dâmbul lui Gâf, Pasul Ursoaia, Peștera Dârnimi, Izbucul Mătișești, Izvorul lui Horea, Poarta și Izvorul inimii, Crucea din Dealul Mătișeștilor, Monumentul Lemnarilor din Mătișești, Fântâna Primarului din Petreasa și multe altele.
Tinu MATEȘ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.