Rugăciunea de azi |
Slavă Ție, Împărate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea ta de grijă cea dumnezeiască și de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine, păcătosul și nevrednicul, a mă scula din somn și a dobândi intrare în sfânta casa Ta. Primește, Doamne, și glasul rugăciunii mele, ca și al sfintelor și înțelegătoarelor Tale puteri, și binevoiește ca, din inimă curată și cu duh de umilință, să Ți se aducă Ție laudă din necuratele mele buze; ca și eu să mă fac părtaș fecioarelor celor înțelepte, cu luminată făclia sufletului meu, și să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul cel slăvit în Tatăl și în Duhul Sfânt. Amin!
|
Calendar religios |
Ortodox: Sf. Mc. Andrei Stratilat; Cuv. Timotei, Agapie și Tecla.
Catolic: Sf. Ioan Eudes
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Adormirii. Ss. Mc. Andrei Stratilat și 2593 ostași ai săi.
|
Meteo |
Vremea va fi deosebit de caldă, iar indicele de confort termic va depăși valorile critice. ASTĂZI: Temperatura va depăși +31 grade C iar pe fondul acestor valori ridicate pot apărea fenomene electrice. Și în cursul nopții temperaturile se mențin ridicate (+19 grade C).
MÂINE: Cerul se va menține degajat, iar temperaturile vor varia în intervalul +16 - +30 grade C.
|
|
Știri |
Tabăra de creație Stâna de Mureș, ediția a II-a
Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Alba, derulează un proiect intitulat "Studiu asupra satului românesc", al cărui calendar cuprinde mai multe activități. Cea mai recentă a fost tabăra de la Almașu Mare, urmată în perioada 16-25 august de cea de-a doua ediție a Taberei de creație Stâna de Mureș. Organizată cu sprijinul Prefecturii Alba și al Primăriei Noșlac, tabăra se desfășoară după principiul interdisciplinarității, la aceasta participând nu numai artiști plastici, ci și scriitori, profesori de muzică etc. (prof. conf. Aurel Pantea, de pildă, intenționează să elaboreze o monografie a zonei). Echipa de promovare a generosului proiect este formată din Silviu Vințeler și Dan Crecan, iar comisar de tabără este Traian Mârza, președintele UAP, filiala Alba.
Printre obiectivele proiectului se află editarea unui catalog, constituirea unei colecții de artă la Primăria Noșlac, iar ca manifestări expoziționale, participarea la 10 saloane de artă în luna septembrie a.c. (I.H.)
Specialiști în agricultură sau în... aer condiționat?
 Noua clădire a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, de lângă Stadionul Municipal Alba Iulia, dispune de nu mai puțin de 27 de instalații de aer condiționat. Tot cam la 2 salariați câte una!! Adevărat record... agricol, ca și importul de cereale din această vară, o mare rușine pentru țară și o palmă dată agricultorului român. Adăpostiți la umbră groasă și aer răcoros, cum să mai vadă specialiștii de aici starea jalnică a ogoarelor Albei? Propunem prefectului de Alba să dea un ordin pentru dezafectarea instalațiilor și trimiterea specialiștilor în câmp, prin sate, cum le cere și ministrul Ilie Sârbu. Să sperăm că nu vor merge cu instalațiile după ei, achiziționate din banii publici, în timp ce un agricultor nu poate să-și cumpere un sac de sămânță certificată! (B.C.)
|
Eficiența DGPDC demonstrată statistic
Crește numărul copiilor protejați în sistem alternativ și scade numărul celor ocrotiți în sistem rezidențial
După cum se arată în raportul de activitate a DGPDC Alba, pe semestrul I al anului 2003, perioada respectivă (față de semestrul IV al anului 2002) se remarcă printr-o scădere a numărului de copii protejați în centrele de plasament de tip clasic ale SPS (serviciul public specializat) și o creștere a numărului de copii protejați în sistem alternativ SPS: case de tip familial, centre de zi și OPA (organisme private autorizate). Astfel, în semestrul IV al anului precedent se aflau 817 copii în centrele de plasament de tip clasic și 253 în cadrul alternativelor SPS și OPA, iar în semestrul I al anului curent se înregistra un număr de 705 copii în centrele clasice și 344 în alternative SPS și OPA. Așadar, o scădere cu 112 a numărului de copii protejați în sistem clasic și o creștere cu 91 a numărului celor protejați prin alternative.
De asemenea, s-a extins rețeaua AMP (asistenți maternali profesioniști): în decembrie 2002 existau 206 copii în această rețea, număr care a crescut până la 235 în luna iunie 2003. După cum puteți constata, eforturile DGP DC Alba în sensul dezinstituționalizării și al dezvoltării alternativelor sunt încununate de succes, respectându-se politica guvernamentală în domeniul protecției copilului și, totodată, recomandările organismelor internaționale. (I.H.)
|
|