Cronica neagră a unui "război sfânt"
Conflictul interconfesional de la Mihalț ia amploare
Pentru a face pace, primarul forțează limita legii *Preotul-"rocker" și preotul... lacom *"Intoleranța mai gravă decât SIDA", iar orgoliile mai mari decât credința *Ultima soluție, greva foamei! *Pacea "mielului pătat".
Despre conflictul interconfesional de la Mihalț (între ortodocși și greco-catolici), am mai scris și cu alte prilejuri, dar abia duminică (24 august a.c.) când ne-am deplasat în zonă, ne-am lămurit asupra dimensiunilor sale. Pentru a vă edifica și dumneavoastră, este necesar să facem un fel de "cronică" (neagră, din nefericire), a acestui "război sfânt", care a împărțit comunitatea din Mihalț în două tabere. Oameni care au conviețuit ani de zile împreună, au copilărit împreună, au "feciorit" împreună, au muncit împreună, sunt astăzi organizați parcă în două "armate" și stau gata să se ia unii pe alții de gât, pentru terenuri, pentru bani, pentru imobile și lăcașe de cult. Toate acestea sub flamura iubirii creștine, cea fără de limite... Așadar, cu ani de zile în urmă, greco-catolicii din comuna Mihalț s-au considerat îndreptățiți să solicite retrocedarea bisericii și a casei parohiale din localitate (construită de ei, e drept, într-o altă conjunctură istorică și politică). De-a lungul timpului, starea de fapt a suportat modificări succesive (intern și internațional), iar ortodocșii sunt azi, fără nici o îndoială, mult mai numeroși decât frații lor uniți cu Roma (fapt relevat și de rezultatele ultimului recensământ). Prin urmare, greco-catolicii nu au avut succes de cauză, nici chiar după ce au uzat de toate căile de atac în Justiție. Proprietarii tabulari ai bisericii și ai casei parohiale, au rămas ortodocșii păstoriți de preotul paroh Petru Decean. Nemulțumirea greco-catolicilor și-a schimbat atunci forma de exprimare (după insuccesul în instanță), și aceștia au trecut la proteste de stradă, demersuri la București și sesizări către diferite ambasade și organisme internaționale. (Sub păstorirea parohului greco-catolic Petru Stânea.) Încleștarea publică a celor două confesiuni a durat până anul acesta, în data de 7 iunie, când a fost încheiat un protocol între reprezentanții bisericilor-surori creștine (!), având ca mediatori Prefectura și Consiliul Județean Alba, precum și pe dl. Răzvan Teodorescu, ministrul Culturii și Cultelor. Prin protocolul respectiv se stabilea ca ortodocșii să rămână cu biserica și să primească banii necesari (1,5 miliarde de lei) pentru construirea unei noi case parohiale, iar greco-catolicii să rămână cu casa parohială (plus o suprafață de 47 de ari din terenul aferent acesteia) și să primească bani de la Minister (6,2 miliarde de lei) pentru construirea unui nou lăcaș de cult.
Se părea că lucrurile vor intra, în sfârșit, în starea de normalitate cuvenită într-o comunitate creștină, dar n-a fost să fie așa. Imediat după semnarea protocolului, greco-catolicii au constatat că atunci când vor primi banii de la Guvern nu vor putea construi biserica pe terenul aferent casei parohiale (unde au devenit propretari tabulari), din pricina calității solului (în pantă, cu pânza freatică foarte aproape de suprafață). Atunci au început negocierile cu diverși cetățeni din comună, pentru achiziționarea unui teren adecvat. Mai întâi au discutat cu proprietarul unui imobil situat vizavi de biserica ortodoxă, dar locul era prea îngust și, în fiecare duminică, cele două confesiuni ar fi dat nas în nas prezentându-se la slujbă, alimentându-se într-un fel ideea unei concurențe contraproductive. Apoi au identificat un alt teren, proprietate a cetățeanului Ioan Dreghici. Forțați de împrejurări, greco-catolicii au încheiat în data de 16 august un fel de "pre-contract" (nelegalizat, deci fără caracter oficial), în prezența unor martori. Prin acesta, Ioan Dreghici se obliga (cel puțin moral) să vândă terenul "cu tot ce se află pe el", la valoarea de 550 de milioane de lei, termenul limită de achitare a sumei fiind stabilită pentru data de 1 octombrie 2003. Bineînțeles, în ciuda înțelegerii, proprietarul și-a dorit obținerea unei sume mai mari din vânzarea terenului (el afirmă acum că, în permanență, a cerut preotului greco-catolic suma de 650 de milioane de lei... fapt infirmat de însăși semnătura sa pe așa-zisul "pre-contract"). În data de 20 august greco-catolicii au primit o primă tranșă din suma alocată de la Guvern (500 de milioane de lei) și au vrut să încheie contractul de vânzare-cumpărare.
Dar, stupoare, terenul fusese deja vândut... ortodocșilor (cu 700 de milioane de lei), care s-au și grăbit să autentifice tranzacția la notariat, devenind proprietarii cu acte în regulă ai terenului mult râvnit de greco-catolici. Cu alte cuvinte, ortodocșii le-au luat de sub nas terenul greco-catolicilor, în ciuda înțelegerii acestora cu proprietarul! Ba chiar și în ciuda faptului că greco-catolicii obținuseră deja autorizația de construcție pe terenul respectiv. Pentru că, trebuie să știți, primarul Toma Cârnaț a forțat limita legii și a acordat autorizația respectivă chiar înainte ca greco-catolicii să devină proprietarii legali ai terenului!
Din discuțiile pe care le-am purtat cu primarul reiese că s-a luat această măsură tocmai pentru a ajunge odată la o soluție pașnică, pentru a se aplana conflictul. "Dacă eram în locul conducătorilor celor două confesiuni, a afirmat Toma Cârnaț, în glumă, îi mutam pe cei doi preoți care alimentează acest conflict pe două vârfuri de munte, ca să nu se mai poată întâlni, și aduceam niște preoți străini de comunitate, care să facă pace..." Tot dânsul ne-a declarat că, pentru construirea casei parohiale, preotul ortodox Petru Decean avea de unde să aleagă terenuri și imobile în localitate, chiar mai ieftine și mai bine amplasate decât cel dorit de "uniți". Unul era chiar în vecinătatea locuinței sale personale din Mihalț, (gard în gard!), proprietate a unui medic veterinar din Teiuș, care și-a exprimat intenția de a-l vinde. Ei bine, nu! Părintelui Decean, om alb la tâmple, nu i-a trebuit altă "jucărie" decât cea râvnită de mai tânărul său frate, Petru Stânea. (Nu mai adăugăm la aceasta faptul că, având propria sa casă în Mihalț, preotul Decean nu a locuit niciodată în casa parohială pe care a cedat-o greco-catolicilor, nici faptul că ortodocșii și-au păstrat în vecinătatea acesteia cam 1 ha. de teren, pe care este... cultivat cucuruz!) Motivul pentru care ortodocșii au dorit tocmai terenul pe care doreau să construiască frații lor "uniți" ni l-a dezvăluit tânărul cantor al părintelui Decean (pe nume Decean): "Pentru că așa am vrut noi...!" Preotul ortodox a adăugat la acest "argument" faptul că cealaltă confesiune renunțase la teren (declarație contrazisă de preotul Stânea), că s-a procedat ca la orice tranzacție de vânzare-cumpărare pe o piață liberă și că el se simte curat, nemaiavând nimic de împărțit cu "uniții". "Dacă le trebuie neapărat terenul ăla, li-l vând la prețul cu care l-am cumpărat...", a declarat preotul Decean. (Cinică declarație, în condițiile în care greco-catolicii nu au la dispoziție decât o primă tranșă de 500 de milioane de lei.) Declarațiile de mai sus au fost pigmentate cu cele mai urâte epitete din partea tânărului cantor Decean, care l-a făcut pe preotul greco-catolic "rocker", "satanist", "nebun" etc. (Asta în condițiile în care preotul Stânea nu a spus nici un cuvânt urât la adresa ortodocșilor, chiar dacă are și el printre enoriași destui încrâncenați.) De asemenea, credincioșii "uniți" au fost categorisiți drept "bășinoși bătrâni" și "iude". Despre lăcomia proprie și despre atitudinea lor dușmănoasă, nici nu au mai avut nevoie ortodocșii să spună ceva...
Am plecat de la Mihalț cu un gust amar (adus și de scoaterea fotoreporterului nostru din biserica ortodoxă, pe motiv că nu a cerut aprobarea preotului să facă fotografii și nu s-a legitimat). Am plecat gândindu-mă la mai multe lucruri. De pildă, la spotul acela TV având drept concluzie "intoleranța e mai gravă decât SIDA", la faptul că greco-catolicii sunt deciși, în condițiile actuale, să protesteze prin greva foamei (iar dacă vreunul dintre acei "bășinoși bătrâni" își va da tocmai atunci obștescul sfârșit, cineva va rămâne vinovat în fața lui Dumnezeu!) și la un alt spot TV, acela definind "medierea-calea de soluționare a oricărui conflict", în care un miel "pătat" face pace între două turme (una albă, una neagră) și între doi ciobani (unul alb, unul negru).
Pentru că, după cum se vede, păstorii din Mihalț nu se pot aduna sub semnul Mielului imaculat, al Celui pentru care nu există decât o singură turmă, indiferent de culoarea oilor...
Ioan HĂNȚULESCU