Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Toamnă liberală fierbinte
      În această toamnă fierbinte, când, iată că Planeta Roșie - perimetrul anticului zeu Ares, se apropie vertiginos de pământul nostru cel de toate zilele și se vor înregistra temperaturi solare, termometrele politice nu se lasă nici ele mai prejos. Demiterea unor șefi de filiale județene a stârnit discuții pro sau contra în PSD, premierul Năstase nu mai putea continua cu duhul blândeții, al tătucului de partid pentru că era admonestat de alții, ca de pildă de americani, că nu prea se ia în clonț cu privatizarea, cu corupția, cu alte scandaluri, că oricât de meșteri mari am fi în vorbe și în declarații oratorice, pe tărâmul pragmatismului suntem ca și nuli. Apar apoi la câteva zile sondaje de opinie comandate sau nu (asta nu vom putea ști) care pun pe jar scena politică românească, aflată la finele unui an preelectoral. Deocamdată, PSD-ul stă pe cai mari și nu are motive serioase să aibă migrene. Cine știe poate numai dacă o iarnă devastatoare va declanșa o criză de proporții, să poată face ca electoratul să-și întoarcă fața de la el. Și nici atunci nu e sigur că opțiunile lui se vor îndrepta spre opoziție, care se mișcă încă încet, nu se coagulează și mai ales că tinde și vrea să devină un mixtum compositum, iar Vadim cu al său PRM stă la pândă ca un șacal pentru fiecare tabără, mai puțin, ce-i drept, pentru PSD.
     Se uită sau se știe prea puțin că România este o țară fostă comunistă și în care nostalgiile nu s-au vindecat complet, că societatea românească în ansamblul ei are puternice mentalități de stânga, o mare și patologică sensibilitate la populism. Ieftinirea facturilor la încălzire, reducerea impozitului pe salar, majorarea pensiilor, acordarea unor alocații suplimentare pentru copiii provenind din familii sărace, ca și unele facilități acordate agricultorilor, au făcut ca PSD-ul să rămână în fruntea sondajelor, a sufragiilor alegătorilor. Se bate multă monedă pe alianța sau uniunea PNL-PD, dar un atare mariaj nu e scutit de vanități și neînțelegeri conjugale. Dar PNL-ul bine cotat în sondaje (18-20%), aflat pe o traiectorie ascendentă și beneficiind de structuri puternice în teritoriu și de un lider receptat mai mult ca un specialist decât ca un politician, ar putea fi creditat cu ceva șanse la putere după 2004, dar și atunci cu sprijinul larg al PSD-ului, partid de care nici nu s-a apropiat, dar nici nu s-a îndepărtat. Ceea ce se vehiculează în presă și anume uniunea cu formațiunea condusă de Traian Băsescu, limitează clar posibilitățile liberalilor, care se gândesc probabil că uniunea cu democrații ar putea eroda forța partidului, cu atât mai mult cu cât presiunea PSD este mult mai mare în teritoriu și există posibilitatea unor dezertări spre partidul de guvernământ.
     Ceea ce este în beneficiul PNL este că el s-a menținut într-o zonă neutră ca identitate și acțiune politică. Probabil că o alianță postelectorală cu PSD ar fi singura oportunitate, iar declarația lui Theodor Stolojan privind interesul național ar putea duce la un astfel de compromis, reprezintă un semnal pozitiv în această direcție. Meritul cel mare al liberalilor este că după prăbușirea CDR, au renunțat la o atitudine ostilă față de PSD și aici un merit mare îi revine fostului președinte al PNL, Valeriu Stoica, care a menținut ambiguitatea în relația cu PSD și asumarea unei componente sociale a programului partidului.
     Așadar, PD-ul stă la mâna PNL-ului care îi poate da acestuia iluzia unei alianțe posibile după alegeri, în măsura în care președintele PD nu va face vreo gafă impardonabilă. Un parteneriat PSD-PNL este receptat ca unul realizabil, care ar putea garanta intrarea României în UE. Din PD singurul politician care are o oarecare credibilitate este Traian Băsescu, dar cu o floare nu se face primăvară.
Gheorghe JURCĂ