Pentru Marea Sărbătoare Națională de la 1 Decembrie
Toate obiectivele propuse vor fi realizate
În cursul zilei de ieri, prefectul Liviu Mugurel Sârbu a avut o întrevedere cu un dl. Ioan Pop reprezentant al secretariatului general al guvernului și d-na Irina Arabagiu din cadrul Ministerului Culturii, pe marginea HG 403/2 aprilie 2003 privind aprobarea programului "Aniversarea a 85 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918". Conform acesteia Ministerul Culturii și Cultelor va aloca suma de 68,13 miliarde lei necesară efectuării unor ample lucrări de restaurare și modernizare a unor obiective de interes.
Față de prevederile inițiale, Ministerul Culturii a solicitat modificarea acestei HG în sensul defalcării sumei pe trei titluri în loc de două. Astfel s-a mai introdus titlul III - transferuri în valoare de 28,5 miliarde lei din care se va finanța obiectivul "Finalizarea facultății de teologie" al cărei beneficiar este Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia. Celelalte capitole rămân neschimbate beneficiind de aceleași sume alocate în prealabil. Prefectul Mugurel Sârbu a promis celor doi oficiali de la București că până la debutul manifestărilor ocazionat de marea sărbătoare națională toate lucrările vor fi încheiate.
HG 403 va intra astăzi în dezbaterea Guvernului, aprobarea acesteia reprezentând doar o simplă formalitate.
Răzvan JURCĂ
Violența în familie, o plagă a societății românești
Și româncele bătute se vor alinia la standardele europene
"Bărbatul meu câștigă bine și aduce toți banii acasă. Îmi mai scapă câte o palmă, când are nervi de la băutură. Dar îi bărbat, ce să-i faci, că așa-s bărbații. Iaca, mai dorm cu copiii câte o noapte în șură, dar îi trece a doua zi și ne primește iar în casă"... Sau: "Văzut-ai vecină ce bărbat bun ai - nu te bate, nu umblă la curve și-ți aduce și toți banii acasă". Deja e inutil să vă mai reamintesc aceste expresii de rutină în conversațiile femeilor, fie ele de la sat sau chiar de la oraș. Bătaia a devenit pentru femeia româncă glazura de pe tortul conjugal, servită la pachet, indiferent de comandă, uneori - de cele mai multe ori! - cu "bonus-uri" incluse. Teroarea care nu se vede dar se simte. Se simte pe pielea lor și a copiilor, disconfortul cotidian, fizic și psihic ducând spre finalul conviețuirii în doi la ură cronică. Studiile privind violența în familie, realizate în România, arată că 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic și 7% au fost abuzate sexual pe durata vieții. Aproape două treimi dintre femei au fost supuse cu forța la relații sexuale de către partenerii actuali sau anteriori, 15% au fost violate de un prieten sau fost prieten, 12% au fost violate de o cunoștință sau o persoană cu care se întâlneau.
În ciuda severității actelor de violență intrafamilială, româncele nu apelează aproape niciodată la serviciile unei unități medicale sau autorităților. Deși între două treimi și o jumătate dintre femeile care au fost abuzate în ultimul an au discutat despre aceasta cu o rudă sau cu un prieten, doar 16% au reclamat episodul de violență domestică la poliție și 15% au discutat cu un cadru medical. Numai 9% dintre femei au solicitat consultanță juridică pentru abuzul domestic suferit recent. Având în vedere faptul că foarte puține femei au cerut ajutor în urma unui abuz intrafamilial și doar o femeie din cinci, în cazul celor care au suferit leziuni în urma abuzului, a solicitat îngrijire și protecție, legiuitorii noștri au reușit să se alinieze standardelor europene în domeniu, adoptând mult așteptata Lege pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Legea 217/2003 care a intrat în vigoare în această săptămână prevede înființarea Agenției Naționale pentru Protecția Familiei (ANPF), care prin structurile sale din teritoriu, va preveni și combate violența în familie, va sprijini victimele prin programe de recuperare a sănătății și de reinserție socială, va asista agresorii prin tratamente de dezalcoolizare, dezintoxicare, psihologice și psihiatrice etc. ANPF (care trebuie să-și contureze structurile din teritoriu până cel târziu la sfârșitul lunii octombrie) are ca rol bine definit acela de a ajuta femeile să aibă curajul să vorbească, să-și cunoască drepturile.
Vor fi create deopotrivă centre de recuperarea victimelor violenței în familie (adăposturi păzite de gardieni publici și arondate unei unități sanitare) și centre de asistență destinate agresorilor. Și, ceea ce este extrem de important pentru victimele dependente financiar de agresori, Agenția va deconta cheltuielile legate de adăposturi, consiliere juridică și psiho-socială, servicii medicale de urgență, telefoane de urgență și de eliberare a certificatelor medico-legale pentru victimele violenței în familie. Încheiem spunându-vă că violența în familie nu este reprezentată doar de bătaia încasată ciclic sau de stresul zilnic ci, "constituie, de asemenea, violență în familie împiedicarea femeii de a-și exercita drepturile și libertățile fundamentale". Evident, chiar și intrată în vigoare, Legea riscă să rămână la stadiul de utopie dacă românca maltratată de soț nu va avea curajul să ceară ajutorul instituțiilor abilitate să-i acorde sprijin. Și cum încrederea românilor în instituțiile statului a atins cota de avarie, așteptăm cu scepticism să vedem cum gospodinele românce își vor "spăla rufele în public" și nu în eterna și comoda "familie", saturată de compromisuri...
Nicoleta TOMUȚA