Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ascensiunea extremismului
      Constituția votată și corupția eliminată, iată cele două sloganuri pe care românii le aud probabil și în somn după ce, vreme de o lună de zile, ele au fost servite națiunii pe post de probleme vitale de care depinde însuși viitorul țării. După uriașele porții de propagandă în favoarea Constituției, să sperăm că populația n-a făcut indigestie. Ca Mircea Dinescu, de exemplu, care a venit joi seara la Marius Tucă Show ca să spună că el, unul, n-are de gând să meargă la vot pentru că s-a săturat de corupția și de nesimțirea guvernanților. Deși la fel de nemulțumit de cele două aspecte, Cristian Tudor Popescu a încercat să-l convingă pe Dinescu să nu amestece borcanele susținând, pe bună dreptate, că un eșec al referendumului consacrat Constituției nu ar echivala cu o lovitură dată corupției ci democrației. Asta ca să nu mai vorbim de capitalul electoral îndesat în sacii lui Corneliu Vadim Tudor. Care capital este în creștere alarmantă potrivit ultimului sondaj Gallup, efectuat în perioada 1-15 septembrie pe un eșantion de 1.500 de persoane.
    Realizat pe tema "Intoleranță, discriminare, autoritarism", sondajul indică faptul că CV Tudor și PRM au trecut pe locul doi în preferințele electoratului, plus alte tendințe extrem de îngrijorătoare. Astfel, 57,4% dintre repondenți cochetează cu ideea unui regim militar în România. Ce îi determină pe români să gândească așa după 14 ani de la revoluția care a răsturnat regimul dictatorial al lui Ceaușescu? Sondajul amintit conține și răspunsurile la această întrebare: SĂRĂCIA - 51% dintre cei chestionați o duc mai prost sau mult mai prost decât în urmă cu 5 ani și FRUSTRAREA - între 76 și 84% cred că bogații și cei aflați la putere îi sfidează și sunt imuni în fața legilor. Cei săraci și frustrați manifestă un naționalism moderat dar și un soi de intoleranță, cu procente mai ridicate față de minoritățile sexuale și medii în ceea ce privește rasele.
    Șeful PRM, Corneliu Vadim Tudor, considerat principalul lider extremist din România, este un personaj foarte controversat în ochii opiniei publice. Pe de o parte el este considerat rasist, șovin, xenofob, extremist, fanatic, pervers, hoț, escroc, criminal (17,7%) iar pe de altă parte este receptat ca un om direct, sincer, cinstit, drept, demn (15,8%). Pentru unii el nu este decât un palavragiu, care vorbește mult și nu face nimic, în timp ce pentru alții, același C.V. Tudor este omul care ar face ordine și dreptate în țară, ar lichida corupția și ar fi un nou Vlad Țepeș pentru România.
    Prezența în sondajul Gallup a lui Corneliu Vadim Tudor și a partidului său pe locul doi este o premieră, având în vedere că, în ultimele luni, toate studiile realizate de diferite institute îl clasau pe liderul peremist pe locul trei sau patru. Astfel, în iulie, PRM avea 14% după PSD și PNL, potrivit INSOMAR. În august, sondajul CURS, realizat la cererea SAR, îl situa pe același loc, partidul menținându-se după PSD și PNL și în studiul IMAS din luna octombrie, cu 14,4%. Până și săptămâna trecută, când Institutul de Studii Sociale a dat publicității ultimul său sondaj, PRM avea doar 14 procente, iar C.V. Tudor 16. Acum PRM adună 20% din sufragii, iar liderul său 26%, în vreme ce Adrian Năstase se află cu 9,3 procente sub cota partidului său.
    Ce frumoasă lovitură de imagine ar fi pentru C.V. Tudor un eșec al referendumului din 18-19 octombrie, în condițiile în care PRM a votat împotriva Constituției. De fapt, nici succesul referendumului n-ar fi tocmai o lovitură pentru el fiindcă CV Tudor va găsi, fără îndoială, modalitatea (oratorică) de a valorifica și această situație.
Maria Lucia MUNTEANU