Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slăbește, lasă, iartă, Dumnezeule, greșelile noastre, cele de voie și cele fără de voie, cele cu lucrul și cu cuvântul, cele cu știința și cu ne­știin­ța, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul; toate le iartă no­uă, ca un Bun și Iubitor de oa­meni. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Apostol și Evanghelist Luca
Catolic: Sf. Luca, Evanghelist
Greco-catolic: Sf. ap. și ev. Luca. Doxologia Mare
Meteo
     ASTĂZI: Se anunță vreme în­chisă, cer brăzdat de nori risipiți și temperaturi ce vor atinge doar 8 grade C. Noaptea va fi deosebit de rece, fiind posibil să se înregistreze -1 grad C.
    MÂINE: Vreme în ușoară încăl­zire cu temperaturi ce nu vor depăși însă 10 grade C. Noaptea - 0 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Duminica a XX-a după Rusalii
"Tinere, ție îți zic scoală-te"
      Minunea Învierii tânărului din Nain, este citită în bisericile noastre ortodoxe în duminica a XX-a după Rusalii. De-a lungul timpului mi s-a creat în minte ideea, personală desigur, că fiul văduvei avea cam douăzeci de ani când Mântuitorul l-a întâlnit în drumul său spre cimitir. Ținând cont și de faptul (cert) că fiicei lui Iair care avea doisprezece ani, Isus îi spune: "Copilă, scoală-te" (Le VIII, 42, 52) trebuie să admitem că fiul văduvei avea cu câțiva ani mai mulți, din moment ce i se adresează cu formula: "Tinere, ție îți zic scoală-te". Un tânăr nu mai este un copil ci este mai mult.
    Când se apropie de porțile cetății Isus, ucenicii săi și o mulțime mare de oameni se întâlnesc cu altă coloană, care ducea la cimitir pe singurul băiat al unei mame văduve. Cele două convoaie ajung față în față. Hristos ridică mâna, moartea este oprită, paguba este recuperată. Așa cum altă dată în Gadara, prin simpla lui prezență, îndrăciții se potolesc și cad la picioarele lui Isus, la fel și în Nain moartea este întoarsă din drum pentru că vroia să scoată din cetate un lucru interzis. Evaluând dintr-o privire dramatismul situației, Isus și-a dat seama că moartea s-a pripit grăbindu-se să răpească dintre cei vii un tânăr aflat la început de drum, care prin plecarea prematură ar fi generat atâta durere, suferință și nefericire. Această stare de lucruri L-a determinat pe Isus să recurgă la o reparație imediată astfel că, apropiindu-se de mama tânărului, toarnă peste sufletul amărât o picătură de undelemn și vin zicându-i: "Nu mai plânge" și, până ce femeia să se dezmeticească din buimăceală, se atinge și de sicriu și-i spune mortului: "Tinere, ție îți zic scoală-te" și mortul a început să vorbească iar Isus l-a dat mamei lui (Mt VII, 13-15).
    Fără trâmbițe și fanfară, fără agitație și rumoare, fără precipitare sau șovăială, fără emoțiile incertitudinii în ceea ce privește reușita operațiunii, Hristos îi spune mortului în mod natural să se ridice ca și cum s-ar fi adresat unui om viu. În aceeași clipă, dând ascultare glasului ceresc, tânărul se ridică, se freacă puțin la ochi și se alătură cortegiului nedumerit desigur de mulțimea care făcea ochi mari în direcția lui.
    Moartea a fost prima mare dramă care s-a abătut asupra omului: "Iar din pomul cunoștinței binelui și al răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreșit". (Facerea 2-17)
    Prin nesocotirea poruncii s-a deschis ușa spre împărăția morții, Adam și femeia lui au fost dați afară din rai, iar afară era moarte; erau străini în țară străină, fără acte de identitate și fără acte de proprietate; toate frumusețile de dinainte au fost tulburate și schimbate: belșugul în sărăcie, liniștea în furtună, pacea în agresiune și violență, iar armonia a înregistrat disfuncționalități la toate nivelele: vegetal, animal și uman. Pe tot parcursul V. Testament s-au încercat fel de fel de cârpeli, dar aderența n-a ținut; ce se zidea ziua se dărâma noaptea ca în legenda Meșterului Manole, astfel că se simțea nevoia unei intervenții în forță; era nevoie de un nou Adam care să refacă din temelie stricăciunile provocate de Adam cel vechi. Atunci Dumnezeu a trimis pe fiul său în lume, iar El prin învățătura, activitatea și întreaga misiune, care a culminat cu suferința pe cruce, moartea și mai ales învierea Sa din morți a pus altă piatră fundamentală la temelia lumii noi la a cărei înălțare suntem chemați să zidim și noi pentru a fi împreună moștenitori și părtași la bucuriile pe care până acum ochiul omului nu le-a văzut, urechile nu le-au auzit și inima omului nu le-a simțit.
    Rezultatul activității mesianice a lui Isus Hristos este cel mai bine sintetizat de El însuși prin răspunsul pe care îl dă trimișilor lui Ioan Botezătorul care, venind să-l întrebe dacă El este Mesia sau pe altul să aștepte, Hristos le răspunde: "Mergeți de spuneți lui Ioan cele ce ați văzut și cele ce ați auzit: orbii văd, șchiopii umblă, leproșii se curățesc, surzii aud, morții înviază și săracilor li se binevestește" (Lc VII-22), la care mai adăugăm aceste cuvinte menite să ne sporească atenția asupra a ceea ce avem de făcut: "Cine are urechi de auzit să audă"(Lc 8,8).
Pr. Petru PINCA, Blaj

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.