Troc politic amânat
Scandalul declanșat la Societatea județeană de Drumuri a rămas netranșat
În cursul zilei de ieri, consilierii județeni ar fi trebuit să aprobe proiectele de hotărâre referitoare la revocarea Consiliului de Administrație și a echipei de cenzori de la SC DPL SA Alba. Suplimentar, pe ordinea de zi, a mai fost trecut un punct legat de eliberarea din funcție a directorului general Ioan Farcaș, care și-a depus demisia din acest post în urmă cu o săptămână. Aceste puncte au generat o dispută între PNL, PD și PUR pe de-o parte, și reprezentanții PSD, UDMR, PNȚCD și PUNR. Consilierii opoziției, susținuți de independentul Dan Costea, dar nu și de PNȚCD, au considerat că intrarea pe ordinea de zi a primului proiect este nestatutară. Consilierul PD, Ion Dumitrel, a invocat hotărârea luată în Delegația Permanentă, conform căreia revocarea Consiliului de Administrație se poate face doar dacă acest lucru va fi decis și de comisia de specialitate. Dar acest procedeu nu a fost îndeplinit, a mai spus Dumitrel. Președintele Consiliului Județean Alba a replicat că proiectul respectiv a trecut de Delegația Permanentă. În cele din urmă, s-a trecut la vot, dar surprinzător pentru unii, PNȚCD a votat alături de PSD (ca și în DP), UDMR, PUNR, intrarea pe ordinea de zi a acestui proiect. Potrivit declarației ulterioare a liderului PNL, Teodor Atanasiu, CA de la societatea județeană de drumuri nu poate fi revocat pentru că nu sunt îndeplinite condițiile legale de convocare a AGA, nici ca timp, nici pe fond. Spusele lui au fost susținute și de consilierii PD, care au atras atenția că se poate ajunge din nou în instanță, după "modelul Costan". Fostul director al SC DPL SA Alba, Georgel Tudose, a arătat că se încalcă actul de constituire al societății amintite. Președintele Eugen Popa a solicitat o pauză, în care au avut loc consultări, iar apoi a propus amânarea proiectelor divergente. În această categorie a intrat și aprobarea demisiei lui Ioan Farcaș, care, cel mai probabil, în următoarea ședință va primi un preaviz de 30 de zile, după ce va prezenta un bilanț al activității firmei pe perioada mandatului său de director general.
Florin ROMAN
2000 de legi vor trebui modificate conform prevederilor noii Constituții
Multă muncă îi așteaptă pe parlamentari, după intrarea în vigoare a noii Constituții. Aproximativ 2000 de legi trebuie modificate astfel încât prevederile lor să corespundă cu principiile stipulate în noua Lege Fundamentală. Printre acestea cele mai importante sunt Legea privind serviciul militar, Legea cetățeniei, Legea privind organizarea judecătorească, Codul Penal, Codul de procedură penală, Legea învățământului, legislația din domeniul culturii, Legea mediului, Legea contenciosului administrativ, Legea avocatului poporului, legile de funcționare a SRI, PNA și CSJ. De asemenea vor trebui modificate regulamentele de funcționare ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a precizat că pentru modificarea acestor legi se va lucra după două sisteme: proiectele de lege care au fost înaintate Parlamentului înainte de intrarea în vigoare a noii Constituții vor fi dezbătute conform regulamentului actual de funcționare a Parlamentului, iar cele trimise după această dată în conformitate cu noul regulament care acum se află în dezbaterea comisiilor tehnice.
Anca DINICĂ
Mafia târgurilor de animale din Munții Apuseni
Jefuirea moților crescători de animale de subvențiile acordate de guvern *Țiganii fac trafic de animale *Un moț din Mogoș, care deține 35 de vite, nu a luat nici un leu din subvențiile acordate de stat
Târgurile de animale din Munții Apuseni au devenit cel mai oribil mijloc de jefuire a moților, care au ajuns din cei mai vrednici crescători de animale să le fie lehamite să le mai crească.
Prezenți la toate târgurile de animale, traficanții specializați vin și oferă niște prețuri derizorii, achiziționând zeci de vite pe care apoi acești "specialiști" în comerț de speculă au grijă să le valorifice în beneficiul lor, fără nici un fel de trudă. Vă oferim doar un singur exemplu care merită să ajungă până la urechile guvernului.
Un moț din Mogoș, pe nume Gheorghe Bălșan, deține un număr de aproximativ 35 de vite. De ani de zile crește animale și depune cu familia lui o muncă istovitoare. Pe bună dreptate, el a urmărit să obțină subvenții, conform Ordonanței de Urgență dată de Guvernul României cu scopul sprijinirii acestor crescători de animale. Omul nostru a căutat să obțină toate cele necesare și, în principal, atestatul cerut. A bătut județul în lung și-n lat pe la toate abatoarele autorizate ca să poată livra animalele și să aibă și el un câștig. Nu a rezolvat absolut nimic. Pe unde s-a dus a fost refuzat. A ajuns și la DGAIA, chiar la dl. director general, după cum ne-a declarat.
Direcția l-a sprijinit cu atestatul, în schimb nu avea cum să-l ajute în privința abatoarelor, care fiind private nu pot fi obligate să ia nimic la comandă. Astfel, câștigul după munca crescătorilor de animale este al traficanților, care tranșează totul în favoarea lor, iar subvențiile nu intră în buzunarul crescătorilor de animale, ci în buzunarul celor care știu să "învârtă actele". Uitați-vă bine prin târguri, unde țigănci cu rochii lungi, cu "saci de bani", vin și cumpără animale la prețuri derizorii, care apoi sunt duse la destinații precise, la Sibiu și-n alte părți. Sperăm că organele abilitate se vor sesiza și vor lua măsuri drastice în acest sens.
(I.R.)