Chinezii vor să ne redea ceea ce ne-a luat UDMR!
Autostrada Nădlac - Deva - Sebeș - Sibiu - București - Constanța, din nou pe masa de lucru a Guvernului
O știre de pe agențiile guvernamentale de presă din ultimele zile ne dă unele speranțe în legătură cu posibila construcție a autostrăzii Nădlac - Constanța, care ar urma să tranziteze și județul nostru prin Sebeș. Este vorba de discuțiile recent purtate de către secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, cu o delegație a firmei "Shanghai Industrial Investment Group" din China pe această temă. După cum se știe, la insistențele și demersurile făcute de UDMR, inclusiv la guvernul ungar, aceasta fiind mai mult decât interesată ca viitoarea autostradă să străbată cu prioritate zonele locuite în principal de maghiari, inițial se hotărâse începerea lucrărilor din 2004 sau 2005 doar pe traseul Oradea - Cluj Napoca - Târgu Mureș - Brașov - București. Varianta Nădlac - Constanța a fost aproape abandonată sau menținută cu... promisiuni de realizare prin anii 2015-2020.
Acum, potrivit ultimelor informații, Ministerul Transporturilor a prezentat oamenilor de afaceri chinezi detalii cu prioritate despre tronsoanele din componența viitoarei autostrăzi Nădlac-Constanța, care va face parte din Coridorul IV paneuropean, urmând să treacă prin Deva - Sebeș - Sibiu - București, cu o lungime totală de 840 de kilometri.
Se pare că această opțiune a fost favorizată și datorită ultimei runde de negocieri cu FMI, care a impus unele restricții în privința deficitului bugetar, astfel că guvernul a trebuit să abandoneze strategia construcției autostrăzilor cu fonduri de la buget, în favoarea unor surse de finanțare private. Este vorba de un parteneriat public-privat, formă de finanțare recent reglementată, care permite realizarea de obiective de interes public, prin atragerea de surse private, urmând ca investițiile să fie recuperate din activitatea de exploatare a autostrăzilor.
Așadar, poate chinezii vor reuși să ne redea ceea ce... ne-a luat UDMR. Ar fi un mare câștig pentru economia județului, pentru comunitățile de afaceri, dacă vom avea ieșire la autostradă. Pe lângă numeroasele locuri de muncă ce vor fi create, cu siguranță că zona noastră va deveni mult mai atractivă pentru numeroși investitori străini care, până în prezent, nu prea s-au grăbit să ne viziteze tocmai din cauza lipsei unei asemenea căi rutiere moderne de transport care să facă legătura cu marile centre industriale ale Europei. Să fie într-un ceas bun!
Tinu MATEȘ
Alba Iulia intră sub zodia lui 1 Decembrie
Finalizarea lucrărilor la unele obiective depinde de... vreme
Prefectul Mugurel Sârbu a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că pregătirea municipiului Alba Iulia pentru Ziua Națională de la 1 Decembrie sunt, cu câteva excepții, în grafic. La categoria excepții ar intra Palatul Finanțelor (conform așteptărilor, de altfel) și obiectivele finanțate prin Ministerul Culturii cum ar fi Casa de Cultură a Studenților, Facultatea de Teologie și sediul Inspectoratului Școlar. "În aceste cazuri nu este vorba de faptul că nu sunt bani, pentru că știu sigur că fondurile au fost disponibilizate. Altele sunt cauzele, dar am convingerea că, până la 1 Decembrie, totul va fi terminat dacă bineînțeles ne ajută și vremea", a spus șeful administrației publice județene.
(R.J.)
Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia împlinește 250 de ani
În perioada 23- 25 octombrie 2003, La Alba Iulia se desfășoară o serie de manifestări de înaltă ținută, prin care se celebrează împlinirea a 250 de ani de la înființarea Institutului Teologic Romano-Catolic din municipiul nostru. Iată un scurt istoric al acestei prestigioase instituții: în anul 1753, episcopul Sigismund Anton Stoyka a înființat un institut superior pentru formarea preoților, sub denumirea de "Seminarium Incarnatae Sapientiae" (Seminarul Înțelepciunii Întrupate), pe scurt SIS. La început, acest "Seminar" a funcționat în clădirea de reședință a episcopului, până în anul 1792, când episcopul Ignațiu Batthyany reușește să obțină fosta mănăstire a Trinitarienilor. În vechea biserică, episcopul și-a adăpostit valoroasa bibliotecă (Biblioteca "Batthyaneum"- de renume mondial) și a instalat un observator astronomic, (primul de acest fel din Transilvania), iar partea locuibilă a devenit clădirea Institutului Teologic. Episcopul Mihaly Fogarassy a extins clădirea Institutului cu o aripă nouă, în 1877, iar în timpul episcopatului lui Marton Aron și al lui Jakab Antal, această "aripă Fogarassy" și-a căpătat forma de azi, în clădirea unde se desfășoară învățământul teologic universitar și în zilele noastre.
După cum spuneam, manifestările dedicate înființării Institutului au început joi, cu oficierea Sf. Liturghii și cuvântul de deschidere al Excelenței Sale dr. Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscop. Astăzi ele continuă cu mai multe cuvântări ale unor înalți oaspeți străini: dr. Laszlo Vencser (Linz- Viena), dr. Emmerich Tempfli (Konigstein), Monseniorul Jean Claude Perisset, Nunțiul Apostolic în România, profesori de la "Pontificia Universitas Lateranensis", episcopi etc. Festivitățile se vor încheia sâmbătă, 25 octombrie a.c., cu oficierea Liturghiei jubiliare în Catedrala Romano-Catolică.
(I.H.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
ICTAMI - A treia conferință internațională de matematică-informatică
Mâine, la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, debutează lucrările celei de-a treia Conferințe Internaționale în Teoria și Aplicațiile Matematicii și Informaticii (ICTAMI). Inițiată în urmă cu trei ani de colectivul catedrei de matematică și informatică a universității albaiuliene, conferința a ajuns acum printre cele trei manifestări similare din țară menționate de site-ul Societății Europene de Matematică, organizație care ia în atenție doar manifestările de valoare, fapt ce înseamnă o recunoaștere a profesionalismului organizatorilor. Și pentru că i-am amintit pe organizatori, să spunem că alături de universitatea albaiuliană conferința este organizată și de Institutul de Matematică al Academiei Române și de Institutul tehnologic "Alexandru cel Mare" din Salonic (Grecia). Mai mult, s-a decis ca de acum conferința să fie organizată alternativ la Alba Iulia și Salonic. La conferința care se va derula în perioada 24-26 octombrie vor participa numeroși matematicieni din țară dar și din străinătate: Franța, Finlanda, Pakistan, Grecia, Republica Moldova, Algeria, Bulgaria, Rusia etc.
Anca DINICĂ