Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Demisia ministrului, onoarea Justiției!
      La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Adrian Năstase identifica o soluție rezonabilă pentru miniștrii implicați în diferite scandaluri (precum și pentru secretarii și subsecretarii de stat), pentru a nu târî după ei în noroi și imaginea partidului: demisia de onoare. Cazurile menționate au fost, după cum era de așteptat, Puwak, Beuran și Mihăilescu, dar trimiterea la "demisia de onoare" a fost o amenințare străvezie la adresa celor din Executiv ce se știu cu musca pe căciulă. Așadar, o fi posibil să asistăm la "etalarea" onoarei d-lui Ioan Rus, ministrul Administrației și Internelor, în urma eventualei amplificări a scandalului declanșat de Mugur Ciuvică? (Acela în care ministrul Rus este acuzat de niște afaceri cu Statul al cărui reprezentant este, printr-o firmă la care este acționar). Sau o fi posibil să o vedem pe d-na Rodica Stănoiu predând (din "onoare") frâiele Justiției în alte mâini? Vă reamintim că și "scandalul Stănoiu" a fost declanșat tot de Mugur Ciuvică, de la Acțiunea Populară: "... este vorba despre o complicitate între Rodica Stănoiu, Mihai Tănăsescu și Miron Mitrea (în afacerea privind repararea clădirii Palatului de Justiție- n.red.); Rodica Stănoiu a semnat contractul cu "Bouygues", în calitate de beneficiar, Mihai Tănăsescu a acordat garanția guvernamentală pentru creditul de 34 de milioane de euro (când, de fapt, licitația s-a câștigat pentru suma de 15.676.961 euro- n.red.), iar ministerul lui Mitrea a avizat studiul de fezabilitate în baza căruia s-a acordat garanția din bani publici". Așadar, dacă se confirmă cele de mai sus, (faptul că d-na ministru vrea musai să plătească o sumă de două ori mai mare decât valoarea lucrărilor, numai pentru că aceasta a fost garantată din banii publici), ar fi posibil să asistăm la un șir de "demisii de onoare"? Până la ce nivel? Pănă când primul ministru se va simți și el "lovit" de... un înalt sentiment al onoarei?
    În altă ordine de idei, dintre toți cei enumerați mai sus, care ar trebui să "consimță la onoarea" lor proprie, pe primul loc ar trebui să se situeze d-na Rodica Stănoiu. Pentru că Justiția se află pe primul loc în "topul corupției", tocmai ea care ar trebui să fie primul instrument de luptă împotriva acestui flagel. Iată câteva argumente: un ministru de Justiție, a cărui calitate politică precumpănește în fața profesionalismului, nu va putea desprinde niciodată ministerul pe care-l conduce... de influențele politice! Și tocmai aceasta este "rădăcina" corupției din Justiție: amestecul politicului! În acest context, poate ați aflat că, la sfârșitul săptămânii trecute, sediul Bibliotecii Academiei Române a găzduit simpozionul "Justiția română în perioada de tranziție", eveniment organizat de Mișcarea Europeană- secțiunea română, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române și Fundația germană "Konrad Adenauer". În cadrul simpozionului, președintele Curții Supreme de Justiție, Paul Florea, a confirmat amestecul politicului în actul de justiție și a recunoscut că multe dintre aspectele negative sesizate de populație sunt adevărate, ele justificând neîncrederea cetățenilor în puterea judecătorească. Dânsul a mai ținut să atragă atenția asupra faptului că guvernanții ar trebui să ia mai în serios această putere și a criticat faptul că magistrații sunt menținuți într-un număr mult prea mic față de cele peste 2 milioane de procese existente. "Nu se poate vorbi de un act de justiție de calitate, a afirmat președintele CSJ, câtă vreme un judecător este obligat să soluționeze 80-100 de dosare pe zi. Curtea Supremă de Justiție este decapitată. Suntem istoviți de numărul impresionant de dosare..." Mai mult decât atât, Paul Florea și-a cerut scuze pentru păcatele Justiției române din trecut. La același simpozion, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a afirmat că "Justiția română se confruntă cu o rezistență extraordinară a unor mentalități învechite, care parazitează întregul ei proces. Justiția, din păcate, nu și-a făcut datoria față de societate; ea s-a aplecat (cel puțin în domeniul proprietății), în fața politicului." Dar prestigiosul academician a subliniat și faptul că judecătorii nu sunt independenți "ei având o inamovibilitate doar pe hârtie" și că "Justiția română este terfelită pentru câțiva judecători".
    În concluzie, avem un ministru de Justiție-om politic (d-na Rodica Stănoiu), asupra căruia planează niște bănuieli de afaceri necurate cu bani publici. Avem, pe de altă parte, un minister care este departe de a funcționa cum se cuvine. Cine ar trebui să-și dea "demisia de onoare", după cum a sugerat primul ministru, în acest caz? Și există un singur răspuns: doamna ministru, care și-ar recunoaște astfel incapacitatea de a determina eficientizarea Justiției și apărarea instanțelor de orice amestec politic. Cu alte cuvinte, oricât "păcat" ar avea întregul aparat românesc de Justiție (determinat doar de unii dintre justițiari, nu de toți), acesta nu poate demisiona (falimenta). În schimb, poate că demisia doamnei Stănoiu ar reda... "onoarea" Justiției românești și a magistraților necorupți și necoruptibili. Ar reda onoarea acelor profesioniști care au rămas verticali în ciuda tuturor presiunilor, chiar dacă nu au avut "suport politic" (sau tocmai de-aia...).
Ioan HĂNȚULESCU