Ultima oră
Știri
Primarul din Roșia Montană, ales președinte al organizației PSD
      La sfârșitul săptămânii trecute, la Roșia Montană a avut loc con­ferința locală de alegeri a PSD. Cu acest prilej, primarul comunei, Virgil Narița, a fost desemnat președinte al organizației. De asemenea au fost aleși membrii biroului local, în număr de 13. Vicepreședinți au fost de­sem­nați Nelu Oprișa, Gheorghe Golgoț, Ioan Bar și Mihai Negru, iar secretar a fost ales Gheorghe Dră­goescu, viceprimarul comunei Roșia Montană. În biroul local a fost cooptat și Valentin Rus, directorul Roșiamin Roșia Montană. Pentru conferința județeană au fost de­semnați 5 delegați.(F.R.)
Studiu de dezvoltare strategică
      În cursul zilei de ieri, la Alba Iulia, a fost prezent prof. dr. A­lexandru Sandu, șeful catedrei de Urbanism, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București. Acesta a prezentat "Studiul de Dezvoltare Strategică a județului Alba", în fața autorităților locale și județene, a arhitecților și aparatului de specialitate de la CJ Alba.(F.R.)
Impozitul pe clădiri
0,2 la sută la oraș și 0,1 la sută la țară
      Persoanele care dețin în pro­pri­etate o clădire vor fi obligate să plă­tească un impozit echivalent cu 0,2 la sută din valoarea acelei clădiri, pentru mediul urban, și 0,1 la sută pentru mediul rural. Potrivit noului Cod fiscal, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2004, impo­zitul poate crește cu până la 100 la sută, pentru cei care dețin patru sau mai multe locuințe. În cazul unei clădiri aflate în administrarea sau în folosința altei persoane, impozitul va fi plătit de către proprietarul clădirii respective. Codul fiscal prevede și unele excepții de la plata impozitului, spre exemplu în cazul clădirilor a­fla­te în proprietatea statului. (A.D.T.)
A accidentat un pieton pe trecerea marcată
      Duminică seara, în jurul orei 20,40, pe strada Ardealului din Al­ba Iulia a avut loc un accident de circulație, soldat cu rănirea unei per­soane. Conducătorul auto Daniel Da­vid, de 24 de ani, din Alba Iulia, nu i-a acordat prioritate de trecere lui Ioan Broscățan, de 75 de ani, din Ohaba, care s-a angajat în traver­sarea străzii prin loc semnalizat cu marcaj și indicatoare. Victima a su­ferit tcc acut deschis, fiind ținută sub observație medicală.(C.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sub președinția radicalului Csapo Jozsef
A fost înființat Consiliul Național al Secuilor
      Chiar dacă a fost criticată în repetate rânduri, inclusiv din interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (cel mai reprezentativ și mai autorizat for maghiar), inițiativa constituirii Consiliilor Secuiești mer­ge înainte. Poate și pentru că în afară de reținerea viceprimarului municipiului Târgu Mureș - Fodor Imre - pentru că lipea afișe care promovau ideea constituirii Ținutului Secuiesc, autoritățile române n-au reacționat decât verbal. Chiar dacă cei care instigă la "per­turbarea" ordinii existente și subminează autoritatea statului sunt pasibili de închisoare. Așa se face că duminică, la Sfântu Gheorghe, în prezența a aproxi­mativ 400 de participanți, a fost constituit Consiliul Național al Secuilor (CNS). Președinte al consiliului a fost ales Csapo Jozsef, fost senator UDMR, cunoscut pentru vederile sale radicale. Și pentru că CNS și reconstituirea Ținutului Secuiesc sunt o idee a radicalilor nostalgici, evident că, imediat după alegerea sa, președintele CNS a și reamintit despre dorința de autonomie a acestui ținut, care (spune el) nu este o amenințare pentru integritatea României. Putem re­marca însă că maghiarii de aici doresc să fie mai egali decât ceilalți cetățeni români. Iar acesta este deja sâmburele unei instabilități. Pentru că membrii CNS au reiterat ideea dublei cetățenii pentru maghiarii din Transilvania. O cerere respinsă de autoritățile române, dar care va fi adusă la cunoștința președintelui Ungariei Ferenc Madl, care ieri a sosit la Sfântu Gheorghe. O "fericită coincidență", desigur!
Anca DINICĂ

Premieră în Apuseni
Internet în școala generală din Albac
      În cursul zilei de ieri, la Albac a fost inaugurat Centrul de Informare și documentare al școlii generale din localitate, în cadrul proiectului " Educație pentru informație în medii rurale defavorizate". Acest proiect este susținut de Ambasada Franței, Prefectura și CJ Alba, MECT, ISJ și Primăria Albac. Noul centru este dotat cu 6 calculatoare, mobilier nou, un TV color și cărți de limba franceză și română. La inaugurare au fost prezenți consulul german la Sibiu, Excelența Sa Peter Adameck (care a adus și un calculator per­formant), Gavril Bleahu, director în MECT, repre­zentantul Ambasadei Franței, Jaques Faugerout, pri­marul Gheorghe Pașca ș.a.. Consulul german, cetă­țean de onoare al comunei, și-a declarat prietenia deschisă pentru moții din Albac și pentru pri­marul Pașca, apreciat ca un bun gospodar. Școala generală din Albac este prima din Munții Apuseni unde copiii au acces la Internet.
Florin ROMAN

Orașele istorice se constituie în asociație
      În contextul interesului tot mai mare al autorităților locale și naționale pentru protejarea și promovarea patrimoniului cultural imobil, astăzi, la Târgoviște, are loc reuniunea de constituire a Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România. Reuniunea este organizată de Consiliul județean Dâmbovița și Consiliul local Târgoviște, dar printre membrii fondatori se va afla și Consiliul local Alba Iulia. De aceea primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, se află astăzi la Târgoviște. Reamintim că o organizație similară există în Franța, iar cele două municipalități - Alba Iulia și Târgoviște - au stabilit deja colaborări pe teme de patrimoniu, derulând proiecte în care mai este implicat, pe lângă Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Franța și Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului din România. Constituirea asociației amintite este necesară pentru coordonarea eforturilor membrilor, dar și pentru o mai bună prezentare a proiectelor și activităților, precum și pentru atragerea de noi parteneri.
Anca DINICĂ

Deși există o hotărâre de guvern în acest sens
Doar 7 primării din județ au angajat consilieri pe problemele romilor
      Șeful Biroului județean pentru Romi Alba, dl. Petru Ilie, este foarte nemulțumit de faptul că prea puține primării din județul Alba au respectat HG 430/2001 privind angajarea unor consilieri pe pro­blemele romilor. "Până în prezent toate primăriile din județ pe raza cărora există comunități de romi au primit fiecare câte trei adrese de la guvern în acest sens, însă numai 7 au respectat legea. Este vorba despre primăriile Blaj, Valea Lungă, Câmpeni, Roșia Montană, Aiud, Sebeș și Unirea, cărora țin să le mulțumesc. În schimb, se pare că pe restul nu îi interesează acest aspect și vreau să-i solicit prefectului Mugurel Sârbu intervenția pentru aplicarea acestei hotărâri de guvern", ne-a spus Petru Ilie. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.