Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Năstase - un personaj dilematic
      Noiembrie cu ninsori și cu ceață pare să fie luna decisivă pentru stabilirea strategiei electorale, în sensul că partidele parlamentare vor stabili vârfurile de lance pentru alegerile din 2004 și în mod deosebit la funcția de președinte al țării. Într-un fel cărțile sunt ca și făcute. Alianța PNL-PD va decide între Stolojan și Băsescu, PRM-ul, un partid cu procentaj de băgat în seamă în sondajele de opinie, merge pe mâna redutabilului polemist și ultranaționalist Vadim Tudor, iar PSD-ul, creditat cu șanse mari pentru a câștiga alegerile la un scor categoric, va marșa pe personajul său numărul 1, Adrian Năstase. Dar acesta nu pare, cel puțin până la această oră, decis încotro s-o apuce. Colegii din PSD ca și sugestiile venite de la Cotroceni vor să-l propulseze spre funcția de președinte al României. Dar există și posibilitatea ca acesta să-și urmeze convingerile interioare și anume să rămână în fruntea PSD sau, în cel mai rău caz, să împartă din 2005 conducerea partidului cu d-l Iliescu și să-și redobândească, după alegeri, mandatul de prim-ministru. Această atitudine dubitativă exprimă rezervele pe care Năstase le are cu privire la arhitectura actuală a sistemului politic din România. Din gesturile și declarațiile sale politice, domnia sa ar dori să fie un președinte puternic (republică prezidențială) fie un prim-ministru de fier (republică parlamentară). În actualul sistem bicefal, nici unul dintre capetele politice ale statului nu are puteri suficiente.
    În cazul în care Adrian Năstase se va înscrie în cursa pentru prezidențiale, o va face forțat de partid, de împrejurări, de Cotroceni, de teama de a nu suferi alte pierderi. Ce-i drept, actualul premier are o serie de calități ce-l fac apt pentru funcția de șef al statului: inteligent și prezentabil. El are carismă și produce o bună imagine în afară, poate chiar mai bună decât în țară. Oricum e de preferat ca România să fie reprezentată în raporturile cu alte state de Adrian Năstase decât de Vadim Tudor, să zicem, sau chiar de Traian Băsescu. Unii analiști politici sunt de părere că nu i s-ar potrivi momentan postul de președinte al României, deoarece curtea Cotrocenilor ar fi prea mică pentru el, puterile constituționale ale președintelui sunt prea reduse. Pe de altă parte, aroganța, ironia uneori forțată și slăbiciunea pentru însemnele puterii sunt prea mari și sfidătoare. Altitudinea la care a ajuns în viața politică ar trebui să-i confere o luciditate maximă. Ar fi productiv să i se spună, direct în față, că domnia sa nu este și va fi greu de aici înainte să fie un personaj iubit, în sensul în care este domnul Ion Iliescu. Năstase poate fi un om politic respectat și chiar temut, dar imposibil de simpatizat și iubit în sensul popular al cuvântului. Domnia sa a făcut câteva erori în campania din 1996 și e pe cale să le facă și acum. Și apoi nu poate ține la nesfârșit în brațe corupții și îngădui impostura.
    Omul politic, ironic și caustic, Adrian Năstase, se află în fața celei mai importante opțiuni din cariera sa, o opțiune care se va dovedi decisivă pentru destinul său politic. Poate să izbândească, poate să și rateze. Personal nu l-aș vedea rezistând unui tir încrucișat de săgeți și ditirambi cu Vadim Tudor în turul doi de scrutin. Este obligat să decidă dacă e bine pentru el, pentru țară, să candideze la președinție sau la funcția de prim-ministru. Dacă va alege prima soluție, este nevoit să-și aleagă o echipă redutabilă de care să țină seama și de la care să învețe, oricât ar fi el de profesor. Una e să fii ales și alta să fii numit. Nu e deloc simplu să fii judecat și apoi ales sau respins de un întreg popor.
Gheorghe JURCĂ