Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cine suntem și ce vom putea fi
      Citim în presa centrală că nu știu câte zeci de așezări rurale sau târguri industrial-agrare au primit sau vor primi statutul de orașe. Nu este decât o continuare a defunctei politici ceaușiste ce aducea ciobănașii la oraș și-i facea peste noapte strungari, matrițeri și aplaudaci, muncitori ce vor sparge cifrele de plan. Săraca mioriță va rămâne singură căci bacii ei s-au dus să muncească la negru sau să cerșească la oraș ori cei care au avut sângele mai viforos s-au făcut căpșunari și ciupercari în însorita Spanie, iar frumoasele noastre fetițe au umplut barurile de noapte de pe Bosfor sau insula Afrodita ca să nu zic altfel, procurând plăceri celor cu bani, împinse de nevoile existenței cotidiene. Dar politicienii noștri se fac că nu observă astfel de drame, soarta acestor desperados, pe ei îi interesează să aderăm la Europa lui Monte Cristo, Robin Hood și alți cavaleri de capă și spadă, chiar de-ar fi să intrăm desculți și în fundul gol. Unde sunt Feții-Frumoși, Prâslea cel Voinic și Toma Alimoș din poveștile și baladele pe care le-am citit pe când credeam că socialismul e cea mai dreaptă orânduire din lume? Și că Occidentul cu magazinele, bulevardele inundate de produse și lumină e pe ducă, că aici au loc numai violuri, crime. Iată că ne-am mondializat și noi și paginile ziarelor și emisiunile tv de știri sunt pline de astfel de barbarii și scandaluri. Nu suntem, stimați politicieni, decât niște copii sau chiar originalele paiațe formate în cultura politică a ceaușismului, împrumutând de la maestrul gângav sentimentul că suntem salvatorii patriei.
    România nu este decât o țară pierdută în ceața politicianismului de paradă, a unor vadimioți, obsedați de putere, capabili să împingă țara în orice fel de aventură, doar pentru a le merge lor bine. Culmea, toți cei care s-au perindat la putere au știut și știu cât de periculos e acest țuțer și nimeni, nici Constantinescu, nici Iliescu nu i-au clintit un fir de păr din cap vadimiotului. L-au lăsat din lașitate, compromis să tune și să fulgere, să creeze impresia că țara este în pericol, ca apoi să vină ei cu instinctorul. Mai nou auzim, stupoarea stuporilor, că Vadim ar fi dispus să facă alianță post-electorală cu partidul lui Năstase, iar acesta, precum și Iliescu și-a schimbat atitudinea față de tribunul de la Butimanu. Cine știe dacă nu s-au primit mesaje de peste ocean ca acest personaj de circ politic să fie îmblânzit, știindu-se că se bucură de sufragiile unui destul de mare segment de alegători și că actuala putere pentru a se menține zeci de ani de aici înainte are nevoie de aceste zoaie, de aceste putregaiuri. Sau poate că văzându-se deposedat de propria sa revistă, unde scuipa și anatemiza totul și-a făcut, vorba năstăsiotului, ciocul mai mic și s-a dat pe lângă cei mari și puternici.
    Această schimbare de macaz pune pe gânduri românii ce nu mai au nimic decât oglinda vieții de mizerie, a locuințelor insalubre, spaima gigacaloriei, a taxelor și impozitelor, a foametei și frigului și cel mai grav, a lipsei de speranță. Cine are ochi să vadă își dă seama că mulți români sunt aievea unor viețuitoare buimace. Uneori nici nu găsesc nimic de furat. Sunt orășele unde dramele se succed cu o iuțeală fulgerătoare, singurele venituri sigure le au pensionarii și cei câteva zeci de angajați ai administrației de stat, de la polițiști la medici, în rest totul e o improvizație tragică. Dacă avem în vedere că această categorie de români reprezintă undeva la o treime din populația țării pentru care discursul resen­timentar al lui Vadim însemna totul, ne dăm lesne seama de ce această schimbare de ton între Cotroceni, Victoria și ferma de la Butimanu. Cine ar fi crezut vreodată că partidul de guvernământ, mare și puternic, are nevoie de procentele lui Vadim. Nebănuite și încâlcite sunt căile politicii din țara unde ciobanii au devenit proletari apoi șomeri și cerșetori!
Gheorghe JURCĂ