Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Între NATO și UE
        În timp ce Guvernul Năstase e pus la zid de oficiali ai Uniunii Eu­ropene, de unele publicații de pe continent precum și de amba­sadorul SUA la București, Michael Guest, iar spiritele în țară sunt încinse la maximum, împărțind în tabere clasa politică și mass-media, președintele României, Ion Iliescu, își consumă în tihnă vizita de plăcere în India și Indonezia fără să dea nici un semn de viață. De ce oare? I s-o fi făcut rușine din pricina fărădelegilor care guvernează România, culminând cu livrarea de copii la export ori s-o fi convertit la budism? Cea mai plauzibilă ni se pare o a treia ipo­teză, potrivit căreia Ion Iliescu este oarecum de acord cu prinderea în corzi a lui Adrian Năstase și a miniștrilor săi, intrați în Europa cu conturile, viloaiele de cinci stele, mașinile ultimul răcnet și celelalte însemne ale huzurului în care se scaldă cu voluptate împreună cu neamurile și prietenii cotizanți la partid.
        Dar să revenim în țară, unde televiziunile noastre cuminți, care nu se sfiesc totuși să reia în neștire episodul cu dezvelirea sânului lui Janet Jackson, au abordat un aer grav transmițând în direct, joi sea­ra, discursul triumfalist al premierului Adrian Năstase, care a anunțat intrarea României în NATO imediat după ce Franța a rati­ficat și ea, alături de ceilalți 18 membri, extinderea Pactului Nord-Atlantic.
        Mai cârcotașă, presa scrisă de vineri s-a făcut ecoul nemul­țu­mirilor în creștere ale Uniunii Europene față de România. Titlurile de prima pagină sunt edificatoare în acest sens: "Pe baza unui act care confirmă intervențiile la vârf din țară și străinătate, adolescenți aproape majori, scoși la export cu aprobarea Guvernului Năsta­se" (Adevărul), "Guvernul Năstase în corzi" (Evenimentul Zilei), "Fă­ră precedent pentru o administrație de stat: traficul de influență le­galizat" (România Liberă), "Tunurile UE. 33 de amendamente zgâl­țâie Puterea de la Bu­curești" (Ziua), "Orfanii români - livrați băncilor de organe" (Național), "Bitum american peste relația România - UE" (Cotidianul).
        Acest din urmă titlu merită ceva mai multă atenție pentru că el face trimitere la un nou scandal generat de decizia autorităților de la București de a încredința, fără licitație, construcția autostrăzii Bu­curești - Oradea firmei americane Bechtel, printr-un contract de 2,5 miliarde de dolari. Comisia Europeană investighează acum această situație, ancheta fiind condusă chiar de comisarul Gunter Verheu­gen. Potrivit cotidianului "Financial Times", diplomații Uniunii Euro­pene au fost deranjați de faptul că autostrada Brașov - Oradea, prevăzută în contractul Bechtel, va fi construită înaintea unei alte autostrăzi, București - Budapesta, acest din urmă proiect repre­zentând o colaborare a autorităților române cu UE. Ei se tem că lucrările de construcție a drumului finanțat de UE vor fi amânate sau că Guvernul român va arunca banii pentru a construi concomitent două autostrăzi în partea de vest a țării. De asemenea, autoritățile de la Bruxelles suspectează contractul de incorectitudine. Astfel, "Financial Times" citează un reprezentant al UE la București potrivit căruia acordul cu Bechtel este o nouă expresie a faptului că, în România, "atribuirile unor astfel de contracte sunt mai degrabă decizii politice decât comerciale".
        Ceea ce putem spune noi, observând evenimentele din ultimele zile, este că politicul joacă un rol important în toată tevatura și, cu toate bubele din capetele înfumurate ale guvernanților ei, România e prinsă la mijloc între două blocuri puternice și orgolioase (SUA și UE), situație care face să pară caducă zicerea "între două nu te plouă".
    Maria Lucia MUNTEANU