Curier județean
 Meniu pentru stângaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Duminica Fiului Risipitor
        Asemenea naturii, care în fiecare primăvară regenerează minunat după o iarnă ucigătoare, și sufletul omului dispune de nenumărate mijloace de refacere și de întoarcere la o viață frumoasă, după ce la un moment dat apucase pe povârnișul alunecos al dulcelui păcat.
        Păcatul este un prieten loial ce alimentează și dă putere omului care se găsește în derivă, iar când sufletul își vine în sine și vrea să se întoarcă la casa părintească, păcatul se așază de-a curmezișul, hărțuindu-l cu toate mijloacele și, prin exerciții de uzură, îl distan­țează de gândul cel bun care-l îndeamnă la reflecția salvatoare: "Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit la cer și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău... Și sculându-se a venit la tatăl său..." (Lc. XV, 18-20)
        Foarte pe scurt, în Evanghelie este vorba despre fiul cel mai tânăr al unei familii înstărite, care, după ce-și primește partea lui de a­vuție, pleacă printre străini unde risipește tot, apoi se întoarce acasă unde tatăl îi face o primire triumfală, spre nemulțumirea fratelui mai mare, care niciodată n-a ieșit de sub ascultarea părintească.
        A pleca de acasă înseamnă a lua la purtare sufletul curat și apoi să-l maculezi prin iarmaroace, bodegi, circuri, sau prin alte "locuri onorabile" în care gâfâie ca peștele pe uscat.
        Pe cât este de a­de­vărat că toți plecăm de acasă, la fel de ade­vărat este că nu toți găsim calea de întoarcere, nu toți ne luăm bilet de călătorie dus-întors, ci foarte mulți, văzându-ne cu sacii în căruță, demarăm în trombă prin labirintul necunoscut al unei vieți fără sens, care așază, la fiecare raspântie, capcane viclene în care ne prindem ca musca în pânza de păianjen și de unde nu mai avem nici o șansă de scăpare cu viață.
        Fiul rătăcit din evanghelia de duminică este un caz fericit. După ce risipește moștenirea părintească cu prieteni de ocazie, ajungând pe drumuri, la cheremul străinilor, într-o țară necunoscută, flamând, zdrențuros, fără resurse, hrănindu-se cu roșcovele pe care le râmau porcii, situație în care alții și-ar fi pus ștreangul, el este trezit de o străfulgerare divină care-l inspiră. Întoarce capul înapoi spre drumul pe care a venit și raza unei stele de pe boltă parcă-l cheamă și-l îndeamnă: "îndrăznește", am să te duc acasă, așa cum steaua de la răsărit a călăuzit pe magi spre Betleem unde au descoperit pe Dumnezeu, Mântuitorul lumii, așa am să te călăuzesc pe tine înapoi spre casa părintească unde te așteaptă nerăbdător în poartă Tatăl cu trusoul pregătit să te împodobească frumos din cap până-n picioare, cu inel în deget, cu haină prea frumoasă și încălțăminte nouă, ca pe un prinț care "mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat". (Lc. XV,24)
        Toți fiii acestui pământ ne aflăm în călătorie, unii mai aproape, alții mai departe de casa părintească. Ne-am risipit moștenirea și ne hrănim cu roșcove (păcate) prin ținuturi ostile, însoțiți de neprieteni. Vremea a trecut de amiază, ziua e pe sfârșite și e timpul să privim înapoi spre calea de întoarcere pentru a ajunge acasă înainte de apusul soarelui (moartea). Acolo tatăl așteaptă neclintit cu brațele larg deschise pentru îmbrățișare și iertare, gata să ne împo­do­bească cu însemne princiare și nerabdător să taie vițelul cel îngrășat de bucurie ca s-a întors acasă fiul păcătos, pentru că: "Tot așa este bucurie în cer pentru un păcătos care se pocăiește ca și pentru 99 de drepți care n-au nevoie de pocăință"(Lc.XV,7).
    Preot Petru PINCA, Blaj

    Delegație albaiuliană la Bruxelles
        În perioada 8-11 februarie, o delegație a Serviciului public pentru Elaborarea și Dezvoltarea Proiectelor Comunitare, de pe lângă Pri­măria municipiului Alba Iulia, va participa, la invitația Consiliului Re­gional Midi Pyrenees (Franța), la Bruxelles la întâlnirea echipei teh­nice din cadrul proiectului ADEP, finanțat de Comunitatea Euro­pea­nă prin programul Interreg III C Sud, proiect la care Consiliul local Alba Iulia este partener. Proiecul ADEP are în vedere pentru Alba Iulia înființarea unui Centru de Informare Europeană a cărui im­por­tanță este foarte mare în contextul în care cetățenii trebuie să fie informați asupra tuturor aspectelor practice și legislative pe care le aduce cu sine aderarea la Uniunea Europeană. Printre obiectivele în­tâlnirii se află prezentarea cadrului logic al proiectului, convenția in­ter-partenerială, organizarea sistemului de monitorizare și instru­men­tele de monitorizare precum și planificarea direcției comitetului interregional. (A.D.)
    UE finanțează dezvoltarea resurselor umane din regiunea Centru
        După cum am fost informați de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, luni, 9 februarie a.c., începând cu ora 11,00, sala de con­ferințe a hotelului "Parc", din Alba Iulia, va fi gazda lansării oficiale a schemei de finanțare "Dezvoltarea Resurselor Umane", în Regiunea Centru. Cu acest prilej, participanții vor afla informații referitoare la această schemă de finanțare, cuprinsă în programul PHARE 2002- Coeziune Economică și Socială. Fondurile alocate acestei scheme însumează 16 milioane de Euro și reprezintă contribuția comună a Uniunii Europene (12 milioane de Euro) și a Guvernului României (4 milioane de Euro). Linia de finanțare este destinată sprijinirii pro­iectelor de dezvoltare din 11 zone ale țării, identificate ca fiind pri­oritare prin Planul Național de Dezvoltare. Componenta de resurse umane vizează dezvoltarea capacității forței de muncă, în așa fel încât beneficiarii să se poată adapta mai ușor la schimbările struc­turale ale mediului economic. Informații suplimentare la ADR Centru, str. Decebal, nr.12, tel.: 0258/818616; fax: 0258/818613. (I.H.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.