Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • "Direcția pentru protecția infractorului" se desființează!
        Acum 10 ani mă aflam la Buzău, scriind pentru "Jurnalul", iar u­nul dintre articolele care mi-au dat mare bătaie de cap și mi-au atras mulți dușmani locali se intitula "Filiera buzoiană a pașa­poar­telor false" (arhiva e o dovadă). Prin acesta se dezvăluia faptul că un polițist buzoian era binecunoscut în lumea interlopă că se ocupă cu așa ceva, fiind contactat în acea perioadă de niște indivizi cu aspect de "killeri" din Tulcea (unii care afirmaseră la o oră târzie, într-un loc rău famat, că au chiar și arme ascunse pe undeva pe malul Dunării). Indivizii au fost arestați atunci de polițiștii buzoieni, după o intervenție ca în filme, dar amestecul unui ofițer MI în "filiera pașapoartelor false" nu a fost dovedit... (Deh, acolo era feuda proas­păt "democratizată" a MI-ului condus de Postelnicul lui Ceaușescu, și anumite relații tipice fostului sistem nu fuseseră dezasamblate). Și iată că după 10 ani de la acea întâmplare, doi șefi ai serviciului de evidență informatizată a persoanei din Buzău sunt eliberați din funcții tocmai pentru afaceri cu vize și pașapoarte false! Ce tip de relații au existat, oare, până azi, între diferiți infractori și polițiștii respectivi? Ce sume s-or fi vehiculat în subsidiarul "acordurilor"? Câte alte "încrengături", de pe la alte instituții "justițiare", or fi fost constituite acolo într-o structură ocultă ce s-ar putea numi "Direcția pentru protecția infractorului"? Și câte "direcții" de acest gen func­ționează încă pe întreg teritoriul țării noastre? Nu putem decât să bănuim deocamdată, odată cu constatarea plină de satisfacție cetă­țenească a faptului că, treptat, "Direcția pentru protecția in­fracto­ru­lui" se desființează.
        Constatăm acest uriaș (să recunoaștem) pas înainte în com­baterea corupției și a infracționalității grave, odată cu niște eve­nimente fără precedent consemnate de presă: un șef de la Poliția rutieră din Ialomița și un coleg de-al său sunt destituiți, după ce au fost dovediți că au violat două surori, pentru un permis de con­ducere. Important în acest caz este faptul că șeful lor, care a în­cercat să le acopere "năzbâtia nevinovată", are aceeași soartă ca și cei doi infractori (în fond) din subordinea sa. Alt șef de poliție rutieră, din Dolj, este destituit pentru că a încercat să-l "acopere" pe fiul unui judecător. Un avocat din Iași primește șpagă 500 de dolari, ca să "îmbuneze" judecătorul... ș.a.m.d. Iar la noi, la Alba, Raul Rus (Pricu) este în sfârșit condamnat, după ce ani de zile a fost "tabu" parcă, și pentru Poliție și pentru Justiție. Mai mult decât atât, chiar și acum, grație unor "omisiuni", este scos temporar basma curată, atât cât să aibă timp s-o șteargă din țară, anunțat (probabil) de că­tre vreunul dintre prietenii săi sus-puși, despre ce-l așteaptă. Sun­tem curioși dacă momentul de față va fi folosit de profesioniștii în combaterea corupției și a crimei organizate pentru a "descâlci" pă­ienjenișul de relații, șantaje, instrumente (financiare sau violente) de presiune, care constituiau sistemul său de protecție personală. Pen­tru că marele vinovat ce trebuie identificat și pedepsit în cazul de față nu este Pricu, ci acela (sau aceia) care l-au acoperit ani de zile, componenții locali ai "Direcției pentru protecția infractorului"!
        Am observat, în cazurile dezvăluite din alte județe, că nu individul din lumea interlopă era "adus pe tapet" și subliniat (beneficiarul de pașaport fals, violatorul "cu epoleți", fiul judecătorului craiovean care sfida regulile de circulație, hoțul de interfoane care oferea 500 de dolari șpagă avocatului), ci individul plătit de statul român să-l prin­dă și să-l pedepsească, dar care îl... proteja! În județul nostru e in­vers: "tartorul", "răul absolut", "marele infractor" este făcut Pricu (mai ales că el face acum plajă la Ibiza), iar cei ce l-au protejat până azi "nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase".
    Ioan HĂNȚULESCU