Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Petre Roman, din nou lider de partid
    •Forța Democrată s-a lansat
          Așa cum anunța cu ceva vreme în urmă, fostul președinte al Partidului Democrat, Petre Roman, s-a relansat în viața politică. El este de ieri președintele partidului Forța Democrată. După ce a stat doi ani în umbră lingându-și rănile după debarcarea sa din fruntea Partidului Democrat, Petre Roman încearcă acum să-și recon­struiască aproape de la zero cariera politică. Cum speranțele de revenire în fruntea PD s-au dovedit practic nule, el a decis crearea unei noi formațiuni în care să fie șef. Lansarea noului partid în an electoral ridică destule semne de întrebare pentru că este greu de presupus că Forța Democrată va reuși să obțină la alegerile locale și generale vreun rezultat. Care este scopul acestui nou partid? Pro­babil crearea unei confuzii în rândul electorilor, astfel încât profitând de asemănarea de denumire între partidul Democrat (PD) și Forța Democrată (FD) să smulgă ceva voturi de la Partidul Democrat. În contextul în care PSD dorește minimalizarea PD sau chiar dizol­varea sa, iar între Petre Roman și Ion Iliescu tensiunea s-a dimi­nuat... Alături de Petre Roman în acest demers stau Nicolae Stăi­culescu și Constantin Isbășoiu - foști secretari de stat în Ministerul Industriei și Comerțului, generalul Nicolae Spiroiu, Ștefan Pârvan - fost comisar-șef al Gărzii Financiare, Daniel Barbu - decanul Facul­tății de Științe Politice din Universitatea București.
    Anca DINICĂ

    PUR (S-L) Alba solicită Curții de Conturi și PNA:
    Verificarea necesității și oportunității celor cinci palate ridicate în Alba Iulia din banii cetățenilor
        PUR (S-L) Alba solicită Curții de Conturi și PNA o verificare neîn­târziată a necesității, oportunității și a valorii de investiție a celor cinci construcții megalomane din Alba Iulia, respectiv: Palatul Agri­culturii, Palatul CEC, Palatul Finanțelor, Palatul Electrica și mai nou Palatul Gazului.
        În spiritul bunului simț românesc, noi considerăm total deplasate și inoportune aceste investiții în condițiile unui buget veșnic de aus­teritate, în condițiile unei sărăcii generalizate. Oare o parte din cos­turile acestor megalomanii nu se regăsesc în veșnicele scumpiri la alimente, energie electrică și gaze? Cum va putea Ministerul Fi­nanțelor Publice să reducă numărul și nivelul sufocant al taxelor și impozitelor plătite de către IMM-urile aduse în pragul falimentului, când risipește bani, în întreaga țară, pe asemenea palate?
        Cetățenii care au plătit din propriile buzunare finanțarea acestor in­vestiții megalomane și vor plăti și costul uriaș al întreținerii aces­tora (alți bani publici duși pe apa sâmbetei) au dreptul să știe:
        1. Cât a costat fiecare investiție în parte, care a fost valoarea con­tractului de execuție și cât a fost plătit la finalizarea obiectivului?
        2. Cât costă întreținerea lunară a fiecărui palat în parte: impozit pe clădire (câte sute sau mii de mp?), lumină, gaz, încălzire, cli­ma­tizare (?), curățenie, reparații curente etc.
        Atâta timp cât agricultura este la pământ, cât rețelele electrice și cele de gaz sunt vechi de peste 30 de ani, atât timp cât IMM-urile sunt sufocate de taxe, impozite și controale, este bătaie de joc (în toată regula), la adresa cetățenilor să ridici atâtea construcții mega­lomane într-un județ bântuit de stafia unei sărăcii cronice.
        Noi umaniștii propunem ca în urma controlului solicitat, organele abilitate să ia decizia scoaterii la licitație a celor cinci palate, iar ba­nii deturnați de la rostul lor firesc să fie folosiți pentru lucrări de reabilitare a rețelelor de utilități din orașele județului, a drumurilor, pentru sprijinirea IMM-urilor și a zonelor defavorizate din județul Al­ba, a învățământului, sănătății, pentru cumpărarea de mașini noi la salvare și pentru creșterea pensiilor.
        Cerem Prefecturii și Consiliului Județean să sprijine acest demers umanist, care este inițiat numai cu gândul la binele cetățeanului de rând. (Biroul de presă PUR (S-L) Alba)
    Din cauza unui stâlp retezat de o mașină
    Circulația pe DJ107 C - Vințul de Jos a fost deviată circa 24 de ore
        Din cauza unui accident produs miercuri, 11 februarie, în jurul orei 18.00, pe DJ 107 C, în Vințul de Jos, circulația autoturismelor în zo­nă a fost deviată aproape 24 de ore, până ieri în jurul orei 16.00. Daniel Spătăcean, de 24 de ani, din Cergău, șofer la o firmă din Alba Iulia, a derapat din cauza neadaptării vitezei la carosabilul alu­necos și a izbit un stâlp de electricitate din dreptul Dispensarului uman din Vințul de Jos. În urma izbiturii, stâlpul a fost retezat, fiind susținut de cablurile de electricitate. Pentru a nu lăsa întreaga co­munitate în beznă, polițiștii din Vințul de Jos au decis să devieze circulația de pe DJ 107C. În acest sens au fost montate plăcuțe in­dicatoare iar oamenii au fost avertizați asupra pericolului la care se expun dacă trec prin zonă. Echipa de intervenție de la Electrica SA Alba Iulia a intervenit pentru remedierea defecțiunii la primele ore ale dimineții de ieri. Șoferul ghinionist a fost sancționat conform OUG 195/2002 iar Electrica se va constitui parte civilă pentru recuperarea pagubei produse. (N.I.T.)
    La Comisia județeană de Dialog Social
    Regulament nou de funcționare
        În cadrul ultimei ședințe a Comisiei județene de Dialog Social, ce a avut loc în urmă cu două zile la sediul Prefecturii Alba, au fost aduse mai multe modificări regulamentului de funcționare, menite să îmbunătățească activitatea acestui organism.
        Astfel, prefectul Mugurel Sârbu ne-a precizat că cea mai im­por­tantă noutate va fi participarea la ședințele Comisiei a repre­zen­tanților tuturor serviciilor descentralizate, chiar dacă nu vor avea drept de vot. O altă modificare constă în posibilitatea de a fi pre­zen­tate în Comisie și materiale care se referă la acțiuni de ultimă oră și nu doar cu minimum 5 zile înainte, cum era până acum. (R.J.)
    Un pieton a fost grav rănit la Sântimbru
        Miercuri, 10 februarie, în jurul orei 23.50, pe DN 1, pe raza lo­calității Sântimbru, s-a produs un accident rutier în care a fost grav rănit un bărbat.
        Încercând să traverseze strada prin loc nepermis, în fugă și fără să se asigure, Aurel Damian Stânea (de 46 de ani, din Sântimbru) a fost surprins și lovit de autoutilitara Fiat condusă de Vasile Serme­șan Putilean (de 26 de ani, din Bistrița, șofer la o societate comer­cială din Cluj Napoca). În urma impactului, Stânea a fost grav rănit, fiind transportat și internat de urgență la Spitalul Județean Alba. (N.I.T.)
    Prefectul la Abrud
        Marți, 17 februarie a.c. prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sâr­bu, va acorda audiențe în orașul Abrud. Acestea se vor ține începând cu ora 10.30, la sediul Primăriei din localitate.(R.J.)
    Ger și zăpadă
        Potrivit Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, la munte stratul de zăpadă continuă să fie mare. Astfel, la Scărișoara sunt 69 cm, la Arieșeni-57 cm, la Roșia Montană-56 cm, la Avram Iancu-53 cm, iar la Albac-42 cm. Cel mai frig a fost la Roșia Montană, adică minus 18 grade Celsius, iar la Alba Iulia au fost minus 9 grade Celsius.(F.R.)
    Obiectivele femeilor pesediste
        În urmă cu câteva zile, pentru prima dată în acest an, a avut loc ședința Delegației Permanente a Organizației județene de femei a PSD Alba. Cu această ocazie a fost stabilit programul de acțiune pe primul semestru al anului în curs, principala idee desprinsă fiind aceea de întărire a spiritului de solidaritate a femeilor din PSD în vederea atingerii obiectivelor specifice propuse. De asemenea, s-a convenit ca pe data de 23 februarie să aibă loc o întâlnire cu con­ducerea organizației județene a PSD Alba, prilej folosit de orga­nizația de femei de a-și prezenta oferta de candidați pentru alegerile locale.(R.J.)
    Ca urmare a unei defecțiuni
    Cartierul Cetate a rămas în beznă
        Miercuri seara, în jurul orei 19,00, cartierul Cetate a rămas a­proape în totalitate în beznă. Pe lângă consumatorii din această zonă și străzile au rămas în întuneric, deoarece și iluminatul stradal a căzut. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Dis­tribuție Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a declarat că pana de cu­rent s-a datorat defectării unui cablu de medie tensiune. Defecțiunea s-a menținut pe perioada izolării liniei afectate.(F.R.)
    Ședință extraordinară a Consiliului județean
        În cursul zilei de ieri, a avut loc o ședință extraordinară a Con­siliului județean Alba care a modificat hotărârea privind SAMTID-ul. Acest lucru a fost solicitat de către Comitetul Național SAMTID, du­pă depunerea dosarului la București. Modificarea constă în faptul că CJ Alba va avea calitate de împrumutat, adică va gestiona banii din finanțarea europeană. Proiectul a trecut cu 35 de voturi pentru și u­nul împotrivă.(F.R.)
    Profesorii de liceu trebuie să învețe să lucreze la calculator
        Toți profesorii de liceu, indiferent de disciplina pe care o predau, vor trebui să învețe să lucreze la calculator. Aceasta este o cerință care va cântări greu începând de anul viitor în ocuparea unei catedre în învățământul liceal. Dotarea unităților de învățământ cu platforme de calculatoare (25 + 1) o impune. În județul Alba, 26 dintre unitățile de învățământ liceal au fost deja dotate cu astfel de platforme de calculatoare, acum întrând în vizorul ISJ Alba liceele cu profil artistic sau sportiv. Apoi va veni rândul școlilor generale. (A.D.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.