Prima pagină Ediția din: 25.2.2004
La Teiuș
O casă a sărit în aer
    În după-amiaza zilei de luni, 23 februarie, o casă de pe strada Avram Iancu din Teiuș a sărit în aer, fiind rănite grav două persoane. În imobilul cu pricina locuiau două persoane în vârstă, soț și soție: Alexa Teodor, de 83 de ani și Maria, de 81 de ani. Explozia a a­fectat bucătăria și baia locuinței, fragmente de țiglă și materiale de construcție fiind împrăștiate pe o rază de câțiva zeci de metri prin curțile învecinate. În urma exploziei, bărbatul a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Alba, cu arsuri de gradul III și IV pe 70 la sută din suprafața corpului.
    În prezent se efectuează cercetări cu privire la cauza care a generat explozia, fiind vizată în primul rând instalația de încălzire pe gaz a locuinței. (N.I.T.)
Elicopter zonal al SMURD pentru Alba
    Consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 2,5 miliarde de lei pentru activitatea de sănătate din acest an. Din acești bani, 1,5 miliarde de lei sunt destinate cheltuielilor pentru exploatarea elicop­terului zonal al SMURD, care de acum înainte va deservi și județul Alba. Restul de 1 miliard de lei a fost alocat pentru cheltuieli cu a­paratura medicală și pentru reparații curente. Banii aceștia vizează două unități sanitare și anume, Spitalul județean Alba și Sanatoriul TBC Aiud. Eventualele suplimentări vor fi luate în calcul doar la rectificările bugetare viitoare.(F.R.)
"Fir roșu" pentru primăriile urbane din județ
    Ieri, în cadrul ședinței Comisiei Consultative a județului Alba, a fost prezentat un proiect care vizează instalarea de posturi tele­fonice IC (comunicare interurbană) la primăriile din mediul urban. Acest lucru conferă autorităților publice de la municipii și orașe posi­bilitatea unui acces direct la instituțiile superioare ale statului cum ar fi ministerele, prefecturile sau consiliile județene, fiind de fapt vorba de așa - numitul "fir roșu" care funcționează deja în unitățile Ministerului Administrației și Internelor precum și ale Ministerului Apărării Naționale. Instalarea posturilor telefonice respective cade în sarcina Serviciului de Telecomunicații Speciale din cadrul Rom­telecom și prezintă avantajul achitării doar a abonamentului lunar care este de doar câteva milioane lei. Instalarea unui astfel de post telefonic costă pentru majoritatea municipiilor și orașelor județului în jur de 131 de euro. (R.J.)
Colonelul Ghețe iese la pensie și intră în politică
•Interimatul la conducerea Protecției Civile Alba va fi asigurat de maiorul Cornel Oprișa
      Prin ordin al ministrului Administrației și Internelor și ca urmare a Legii 80 privind statutul cadrelor militare, începând cu data de 1 martie a.c., colonelul Dumitru Ghețe, șeful Inspectoratului de Pro­tecție Civilă Alba, va fi trecut în rezervă cu drept de pensie. Con­tactat telefonic, Dumitru Ghețe ne-a declarat că, după pensionare își propune să fie "boboc" în ale politicii. Dânsul a refuzat să ne ofere deocamdată detalii legate de destinația sa politică, mărturisind însă că are intenția de a candida pentru un post de primar într-o localitate din județ, pe care nu a nominalizat-o.
    Locul lui Dumitru Ghețe la comanda Inspectoratului de Protecție Civilă Alba va fi asigurat interimar, până la organizarea unui nou concurs, de către maiorul Cornel Oprișa, cel care s-a ocupat de relațiile cu mass-media.(F.R.)
Ca urmare a încetării activității SC Ampelum
Scade poluarea în zona Zlatna
    De la jumătatea lunii ianuarie, valorile înregistrate la dioxidul de sulf s-au încadrat sub limitele maxime admise de normele în vigoare. Îmbunătățirea calității aerului se datorează încetării activității sursei majore de poluare a factorilor de mediu, SC Ampelum SA Zlatna, ne-a informat șeful APM Alba, ing. Dimitrie Clepan. În ge­neral, la nivelul județului, poluarea aerului a scăzut pentru că unii agenți economici și-au redus activitatea, precum și datorită moder­nizării instalațiilor aflate în funcțiune. (A.D.T.)
Consilierii județeni au respins Codul european de conduită
    Consilierii județeni au respins ieri proiectul de hotărâre inițiat de colegii lor din PNȚCD Alba, intitulat "Promovarea Codului European de Conduită privind integritatea politică a reprezentanților aleși locali și regionali". Motivând că membrii Consiliului județean se ghidează deja după un regulament intern, consilierii au respins propunerea ță­răniștilor. Liderul PNȚCD Alba din Consiliul județean, Iuliu Hada, a de­clarat că proiectul nu a trecut pentru că a fost propus de... PNȚCD.(F.R.)
Dr. Claudia Vultur este noul viceprimar al orașului Zlatna
    Consilierii locali din Zlatna au ales-o în funcția de viceprimar al orașului Zlatna pe dr. Claudia Vultur. La alegerile din 2000, dânsa a candidat pe listele PNȚCD Alba, dar ulterior a devenit consilier inde­pendent. La vot au fost supuse trei candidaturi, dar cu 9 voturi "pen­tru", doamna Vultur a fost desemnată viceprimar, încă din primul tur. Așa cum v-am mai informat, fostul primar Felix Adrian Treger a de­cedat, locul său fiind luat de fostul viceprimar, Daniel Negrea.(F.R.)
Leafa șefului CGP Alba
    În cursul zilei de ieri, consilierii județeni au aprobat salariul de bază al șefului Corpului Gardienilor Publici Alba, Roman Costan, în sumă de 15 milioane de lei. În plus, șeful gardienilor va primi o indemnizație de conducere de 50 la sută din salariul de bază.(F.R.)
Audiențe parlamentare
    *Noul președinte executiv al PSD Alba, senatorul Cornel Fili­pescu, revine la vechiul său obicei, după o perioadă de întrerupere, acela de a acorda audiențe săptămânale. Astfel, senatorul PSD de Alba îi așteaptă pe cetățenii municipiului Alba Iulia vineri, 27 fe­bruarie a.c., începând cu ora 9.00, la Biroul Parlamentar din incinta sediului PSD din municipiu.(R.J.)
    *Vineri, 27 februarie 2004, deputatul PSD Ioan Andrei va acorda audiențe, începând cu orele 11.00, la Primăria din Sebeș. Sâmbătă, deputatul Andrei se va afla la Primăria Blaj, acordând audiențe cetățenilor, tot de la orele 11.00. (Șef cabinet, Lucia LUHA)
Merge și pe bani mai puțini
    Consilierii județeni au aprobat vânzarea castelului de la Zlatna cu suma de 4,2 miliarde de lei. Această sumă a fost negociată la ultima licitație, cu firma SC TEAM BAU SRL Alba Iulia, administrată de cetățeanul italian Nicolodi Livio. Suma respectivă va fi plătită în patru rate. Inițial, pentru castel s-a cerut suma de 5,1 miliarde de lei, bani cam mulți, să recunoaștem, pentru o clădire aflată într-o stare avansată de degradare.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.