Ultima oră
Opoziția acuză Puterea de abuzuri
Pumnul în gură, o politică atribuită conducerii Consiliului județean Alba
    Solicitările tot mai insistente ale președintelui Consiliului județean Alba, Eugen Popa, de a interzice consilierilor să ia cuvântul în plen, au dus la iritarea consilierilor din Opoziție, în special a celor din PNL și PD. Popa și-a motivat decizia prin faptul că toți consilierii care au anumite amendamente la proiectele de hotărâre trebuie să le de­pună în cadrul comisiilor și nu în plen, unde se "perturbă" ședința. Liderul consilierilor liberali, Teodor Atanasiu și consilierul PD, Ioan Dumitrel, i-au cerut președintelui Popa, pe bună dreptate, să res­pecte regulamentul intern al CJ Alba aprobat de consilieri și care le permite să aibă intervenții în plen. Cei doi l-au acuzat pe Eugen Popa de practici antidemocratice și că încearcă să instituie politica "pumnului în gură". Opoziția i-a reamintit președintelui Popa faptul că numeroase proiecte se primesc doar în sala de ședințe, deși ele ar trebui înmânate la temen, respectiv cu 3 sau 5 zile înainte de a fi discutate în plen. Consilierul Dumitrel a cerut o situație cu proiectele de hotărâre aprobate de CJ Alba și care nu se aplică, solicitând tot­odată și o motivație oficială pentru acest lucru.
    Dincolo de aceste dispute, se vede tot mai bine că, odată cu a­pro­pierea campaniei electorale, din păcate, aproape fiecare subiect este politizat, acuzele curgând dintr-o parte în alta, la fel ca jus­tificările. Se dau tot felul de replici la replici, alții repetă ce au spus antevorbitorii și uite așa, ședințele de Consiliu județean au aerul unor parodii. În fond, este vorba despre miniparlamentul județean și de ce n-ar semăna el cu parlamentul mare.
Florin ROMAN

Moțiunile de cenzură ale opoziției, tot mai absurde și ilogice
•declarație politică rostită ieri, 24 februarie 2004, în plenul Camerei Deputaților
      Domnule președinte, stimați colegi
    Intenția opoziției de a înainta o moțiune de cenzură la Camera De­putaților este, dincolo de ridicolul produs de necunoașterea exactă a semnatarilor ei - PRM, Alianța PD-PNL (ambele sau cine mai știe) - lipsită de sens și finalitate. Campioni absoluți în depunerea de moți­uni, membrii Alianței propun teme din ce în ce mai absurde, ilogice, doar de dragul de a-și motiva lor și opiniei publice existența în Par­lamentul României. Trecând peste ineficiența și lipsa oricărei șanse de adoptare a unor astfel de moțiuni, Alianța PD-PNL persistă în promovarea unei politici care nu construiește nimic, ba mai mult, în contextul actual, aduce grave prejudicii imaginii României la nivel politic. Atât timp cât eșecul acestor moțiuni este determinat chiar de voturile împotrivă ale membrilor opoziției, în ciuda comenzilor primite de la centru, probabilitatea existenței unei opoziții viabile și coerente este nulă. Aceasta ar fi însă mult mai credibilă dacă și-ar rezolva propriile neînțelegeri interne sau dacă ar renunța în a-și pedepsi membrii care, prin lobby-ul promovat în străinătate, chiar doresc să facă ceva pentru România.
    Domnilor din opoziție, până a ajunge la această dovadă a matu­rității politice, care va da și girul necesar înaintării unei moțiuni de cenzură, lăsați guvernul să aducă la îndeplinire dezideratele care, în perioada guvernării CDR, au rămas la stadiul de promisiuni electorale.
Codrin ȘTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD,
deputat de Alba

Vineri, la "PUB 13", din Alba Iulia
Se vor întâlni un "lup alb", o "eminență cenușie" și un "copac flămând"
    Nu se știe în ce limbă a fost rostit Cuvântul de la Facerea Lumii și nici dacă a fost doar un cuvânt, un fel de formulă magică, sau a fost dublat de vibrația unui sunet-sumă a tuturor profunzimilor. Ceea ce se știe este faptul că mulți s-au căznit să descifreze acest mis­ter până în zilele noastre. Căutători ai acestui sunet-strămoș (și al înțelesurilor sale) sunt și niște albaiulieni binecunoscuți dumnea­voastră, care vă vor dezvălui vineri, 27 februarie a.c., o parte din rodul căutărilor lor, în cadrul unui spectacol inedit susținut la "PUB 13" din Alba Iulia (fosta cramă), după ora 20,00. Unul dintre ei este Vali Șerban, un "lup alb" mereu păzitor de "haite lumești", rămas credincios folkului "învechit", care surprinde totuși prin vigoarea ver­sului venit parcă, sub forma inspirației, de la moșul lupilor ce mai hăulesc și azi prin Apuseni. Celălalt este "Eminența cenușie", sau mai precis Hans Knall, Johann Hentz și, (mai nou, după plecarea lui Gabi Schuster), "toboșarul" Ferdinand Borca. Numai cine s-a în­cumetat (termenul nu-i exagerat) să asculte și să încerce să în­țeleagă muzica "Eminenței cenușii" a aflat că aceasta... nu se în­cadrează în vreun "curent" consacrat. (Părerea mea e că-i un fel de rock simfonic, bazat pe o veritabilă filozofie, cu o simbolistică pro­prie, originală, orchestrat într-o manieră pe care doar termenul "ar­dere" o poate defini...)
    "Lupul alb" și "Eminența cenușie" își dau vineri întâlnire cu "Co­pacul flămând", în cadrul proiectului "Ziua de mâine", inițiat de Șer­ban și Knall odată cu primul lor recital din acest an, pe care l-au susținut împreună la Sighișoara. ("Întâlnirea" va începe, de fapt, la Casa de cultură a studenților, la ora 19,00.) Nu vă dezvăluim deo­camdată identitatea celui (celei?) pe care l-am numit "Copacul flă­mând", dar redăm mai jos versurile unei invocații ce-i aparține: "De chemat rădăcinile/ de vrăjit albe-s roadele/ în argint mă scufund să beau cerul/ Înnoptată mi-e inima/ foc mi-e seva și stingerea/ înspre voi mă rotesc să uit dorul..." (I.H.)
Năstase a vizitat ieri trupele românești din Irak
    Premierul Adrian Năstase a fost ieri în Irak pentru vizitarea tru­pelor române care acționează în teatrul de operațiuni, în cadrul unor misiuni militare internaționale. Problematica irakiană constituie una din prioritățile agendei ONU, în condițiile reconsiderării calen­darului politic privind transferul de suveranitate din această țară. Năstase a ajuns marți dimineața pe Aeroportul din Kuweit, unde a fost întâm­pinat de ministrul Apărării, Ioan Mircea Pașcu, de șeful SMG, ge­neralul Mihail Popescu, de președinții celor două Comisii de Apărare din Parlament, Sergiu Nicolaescu și Răzvan Ionescu. Delegația română s-a deplasat la bordul a două elicoptere de luptă către Basra (Irak), apoi în An Nassyriah și Babilon, unde se va întâlni cu militarii români care acționează în zonă, precum și cu co­mandanți ai Diviziilor multinaționale (britanică și poloneză) în care acționează ro­mânii. În An Nassyriah se află 405 infanteriști români, 100 de po­lițiști militari, iar la Babilon oficialii români s-au întâlnit cu cei 149 de geniști dislocați la Al Hillah și 56 de cercetași. Întâlnirea premierului Adrian Năstase cu militarii români din Irak premerge, cu două zile, ședinței festive a Parlamentului României pentru ratificarea tratatului de aderare a României la NATO. (N.I.T.)
Prefectul și președintele CJ Alba la Sibiu
    Ministrul delegat al Administrației și Internelor, Gabriel Oprea, a convocat pentru data de 3 martie a.c., la Sibiu, o importantă ședință având ca subiect noile coordonate ale programului guvernamental "Ro­mânia curată". Județul Alba va fi reprezentat de către prefectul Mugurel Sârbu, președintele CJ Eugen Popa, precum și de toți primarii de municipii și orașe. Întâlnirea va avea loc începând cu ora 11.00, la sala Bibliotecii Astra de lângă Prefectura Sibiu.(R.J.)
În municipiile și orașele județului, în curând
Spații noi pentru serviciile de evidență informatizată a persoanei
    Primăriile de municipii și orașe din județul Alba au obligația să asigure spații adecvate pentru noile servicii publice comunitare de evidență informatizată a persoanei. În momentul de față, aceste en­tități funcționează în clădirile sediilor de poliție din localitățile res­pective, dar primarii s-au angajat ieri, în cadrul ședinței Comisiei Consultative, să rezolve în câteva săptămâni această problemă. La Alba Iulia, acest serviciu se va muta în fostul sediul al BNR.(R.J.)
Candidați umaniști la primăriile din județul Alba
    Președintele PUR (S-L) Alba, ec. Nicolae Popa a prezentat ieri noi candidați umaniști la primăriile din județul Alba, astfel: Câmpeni - prof. Gheorghe Bădău; Baia de Arieș: prof. Liviu Oneț; Zlatna - Va­sile Roman Dunca; Săliște - Ioan Muntean; Daia Română - Constantin Ciucă; Doștat - Iosif Tărâță; Roșia de Secaș - Claudiu Pușcaș; Hopârta - Gheorghe Gruiță; Mirăslău - Vasile Popa; Rădești - Elena Câmpean; Crăciunelul de Jos - Ioan Moldovan; Cetatea de Baltă - Valer Țetcu; Șona - Emil Boancăș; Almașu Mare - Alin Beca; Mogoș - Radu Miclea; Sălciua - Adrian Mircea. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.