Editorial
Gâlcevi și răfuieli
    Ca și la precedentele alegeri opoziția își dă ghionturi care pe unde apucă, își trag la pumni și se pârăsc unii pe alții. Mai corect a procedat Petre Roman care și-a părăsit propriul patid, aplicându-i în felul acesta o directă la bărbie fostului său coleg Traian Băsescu. E de presupus că Petre Roman va încerca să câștige voturi de la toate partidele de stânga, dar până una alta, el îi păgubește pe cei din PD. El, oricum nu poate aduce de-acasă alegători care să nu voteze cu pediștii. Orgolios, Petre Roman în loc să lupte pentru a întări partidul pe care l-a format, preferă soluția de a-și face propriul partid, fenomen ușor observabil în cloaca dâmbovițeană. Oricum, FD va avea probleme cu intrarea în parlament, pentru că Roman nu mai are popularitatea și audiența din 1990 și nici succesul de la alegerile din 1996. E probabil ca această victorie să fie una a la Pirus, adică ultima din cariera sa de senator.
    Un politician la fel de orgolios se dovedește și Emil Con­stan­ti­nescu care a înjghebat Acțiunea Populară, arzându-i să facă din nou politică după ce a anunțat că s-a scârbit de ea. Omul a meditat asupra gestului său și acum linge unde a scuipat. Acum domnia sa îl ia în colimator pe Traian Băsescu și după cum spun unii o face la sugestia partidului de guvernământ de unde a primit și primește informații. N-ar trebui să ne hazardăm și s-o luăm de bună. Chestia clară este că nea Milu vrea să intre în parlament. Marota lui este de a dezvălui tot ce știe pentru a intra în percepția electoratului ca unul ce nu iartă pe nimeni. După ce cu ceva vreme în urmă Acțiunea Populară a supus unui tir prelungit PSD-ul, acum a deschis focul împotriva lui Băsescu. E de așteptat ca partidul lui Constantinescu să ia în furci și PNL-ul și probabil nu va ierta nici UDMR-ul și mai mult ca sigur se va război și cu PNȚCD-ul.
    Dacă stăm să judecăm și s-o spunem pe cea dreaptă nici în A­lianța A.D. lucrurile nu par să meargă mai bine. după ce au pupat "Piața Endempendeți", cele două partide au intrat într-un conflict de uzură. Merg cu liste separate și cu sigle diferite la alegerile locale, bașca ghionturile ce și le dau pe față personajele din conducerea celor două partide. Dacă bine ne aducem aminte la alegerile din 2000 partidele aflate atunci la putere au avut o strategie ase­mănătoare. Grija lor cea mare a fost cum să-și ia voturile unele de la altele, ca și acum. Deși datele pe fond s-au inversat, relațiile de adversitate de la alegerile din 2000 reapar, cu elemente supli­men­tare. Nimeni nu este de vină că partidele aflate azi în opoziție par­lamentară sau extraparlamentară n-ar avea altceva de făcut decât să se răfuiască între ele. este fix problema lor. Întrebarea care se pune, și asta o face fiecare analist și observator al acestei perioade încărcate de combustie explozivă, este de unde se trage această atitudine? După opinia noastră de la temerea că dinspre votanții partidului de guvernământ nu se poate obține mare lucru și că nici de la PRM nu prea ar fi voturi de câștigat. Până la a-și face vise de câștigătoare ale alegerilor din 2004, partidele din opoziție, mai cu seamă cele mici, vor să se asigure că vor prinde parlamentul și pe urmă vor mai vedea. Numai așa se explică de ce acestea se lovesc la țurloaie pe sub masă, ba mai ies și pe sticlă și în presa scrisă și vorbită. Nu mai e mult până în vară, iar toamna va fi mai fierbinte ca niciodată.
Gheorghe JURCĂ