Prima pagină Ediția din: 6.3.2004
Dosarul revoluției din Cugir revine în actualitate
Peste 5 miliarde de lei, valoarea sediului Miliției incendiat în decembrie 1989, imputate condamnaților
    La Tribunalul Militar București se rejudecă în prezent latura civilă în cauza privitoare la condamnații Dumitru Sivera, Petru Muntean, Au­rel Mihu, Adrian Gheorghe Carica și inculpatul Marius Nagy, toți din Cugir, conform Deciziei nr. 3067 din 26.06.2003 a Curții Supre­me de Justiție. În fapt, Ministerul Administrației și Internelor (fostul Mi­nister de Interne) solicită celor cinci daune în valoare de 5.098.999.121 de lei reprezentând "valoarea totală la data de 22.07.2003 a prejudiciului suferit de unitatea ministerului în urma e­ve­nimentelor din decembrie 1989, ce au avut loc în orașul Cugir, soldate cu distrugeri la sediul poliției".
    Estimarea a fost stabilită pornindu-se de la valoarea existentă la data constatării, la care s-a adăugat periodic coeficientul de inflație furnizat de Oficiul Județean de Statistică Alba. Sivera Dumitru, A­drian Carica, Aurel Mihu și Petru Muntean au fost condamnați deja și execută pedepse privative de libertate (câte 10 ani de închisoare, cu excepția primului, care a primit 12 ani), pentru omor deosebit de grav (linșarea fostului comandant al Miliției Cugir, cpt. post-mortem Valentin Pop). De fapt, asupra bunurilor imobile ale celor con­dam­nați a fost instituit anterior sechestru asigurator. Aflat încă în stare de libertate, Marius Nagy - acționat pe latura civilă de MAI pentru distrugere - se întreabă (retoric) dacă el este singurul care în acele zile a distrus clă­direa miliției. Și ne referim deocamdată doar la clădirea miliției, pentru că de clădirea fostului Consiliu Popular Cugir nu mai pomenește nimeni acum. Că tot este an electoral și nu este recomandabil ca apele să fie... tulburate după 14 ani, cu "pierderile colaterale".
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

La S.C. Cugir S.A. - privatizarea, șansa relansării
    Vineri, 5 martie 2004, prefectul județului Alba, dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sârbu, alături de secretarul de stat Decebal Ilina, conducerea uzinei, șefi de departamente și lideri sindicali au participat la o șe­dință de analiză a Uzinei Mecanice Cugir.
    Pe parcursul discuției s-au desprins unele concluzii care vizează necesitatea și importanța urgentării procesului de privatizare al uzi­nei. Se dovedește a fi imperios necesară privatizarea unității, pentru ca aceasta să reziste și, astfel, populația Cugirului să aibă locuri de muncă și, implicit, surse de venit.
    Secretarul de stat a anunțat că au fost avizate favorabil reven­di­cările muncitorilor cugireni, legate de acordarea a 36 de salarii com­pensatorii, pentru cei care vor fi disponibilizați în perioada imediat următoare, demers susținut și de Prefectură, care a avut numeroase intervenții în acest sens la ministerul de resort, urmând să fie in­troduse de urgență în ședința de Guvern, pentru aprobare.
    Urmează ca, în viitorul apropiat, să se realizeze procesul de pri­va­tizare, pe sectoare, a unității. La fața locului vor sosi specialiști în domeniu, care să ajute reprezentanții uzinei în acest proces sen­si­bil.
    O solicitare aparte a venit din partea reprezentanților sindicatelor, ca­re au cerut prefectului să sprijine procedura de elaborare a pache­tului de legi în materie, care să reflecte cât mai fidel cerințele lor.
    Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a subliniat și el că singura soluție la Cugir este schimbarea formei de proprietate, res­pectiv privatizarea, exprimându-și regretul că acest lucru nu s-a făcut mai devreme, putând fi astfel evitată o serie de probleme sociale cu care se confruntă astăzi Cugirul. (Biroul de Presă al Prefecturii județului Alba)
Continuă ancheta la Casa de copii din Obreja
    Ancheta privind neregulile semnalate la Casa de copii din Obreja a fost finalizată la nivelul Prefecturii Alba, dar ea va continua pe un alt plan, prefectul Liviu Mugurel Sârbu sesizând în acest sens Auto­ritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopții. Potrivit decla­rației șefului administrației publice județene, în momentul când veri­ficările vor fi finalizate se va întocmi un raport complet și vor urma concluziile. Probabil și unele schimbări din funcții, pentru că proble­mele cu care se confruntă copiii nu pot fi tratate uneori cu... zâm­betul pe buze. (A.D.T.)
Rodica Stănoiu va fi consilier prezidențial
    Rodica Stănoiu va fi numită consilier prezidențial, după re­structu­rarea Guvernului, urmând să preia, probabil, atribuțiile lui Ioan Tal­peș, care va deveni ministru de stat, au confirmat, vineri, pentru Me­dia­fax surse de la Palatul Cotroceni. Aceleași surse susțin că Ro­dica Stănoiu nu a demisionat din funcția de ministru al Justitiei și că nici nu va face acest lucru. Numele ei nu se va mai regăsi însă în structura viitorului Guvern, portofoliul Justiției urmând să fie preluat de Cristian Diaconescu, în prezent secretar de stat în Ministerul de Externe, au precizat aceleași surse. La preluarea funcției de consi­lier prezidențial, Rodica Stănoiu are obligația, conform prevederilor le­gale, să demisioneze din Senat și din PSD.(F.R.)
PUR Ocna Mureș în sediu nou
    Miercuri, 3 martie, în prezența președintelui PUR (S-L) Alba, ec. Nicolae Popa, a vicepreședintelui Iosif Hada, a secretarului general Dan Costea și a numeroși membri și simpatizanți umaniști, a fost i­naugurat la Ocna Mureș noul sediu al partidului (pe strada Nicolae Iorga nr. 3, fostul complex "Prestarea"). Cei care vor să vină cu pro­puneri concrete în scopul soluționării multiplelor probleme ale comu­nității sunt așteptați zilnic la sediul partidului, între orele 9-13, iar marți între 18-20, sau la telefonul 873176 (0745.346.999). (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.