Editorial
Aderarea la UE - mai importantă decât alegerile
    După 14 ani de la revoluție, România a ajuns o țară în care anor­malitatea și paradoxul au atins cote fără egal în lumea civilizată. Dacă ar fi să ne comparăm doar cu celelalte unsprezece candidate la UE, suntem singura țară în care regimul de dictatură comunistă a fost înlăturat de la putere nu de o "revoluție de catifea", ci de una sângeroasă, dar, în mod atipic, în sensul că mulți reprezentanți de vârf ai vechilor structuri comunisto-securiste au rămas în funcții importante sau au revenit foarte repede în posturi de conducere din sfera politică și economică. Fostul partid al comuniștilor are o continuitate cameleonică de "Mărie cu altă pălărie". A dat roade o "democrație originală" inițiată de eminența cenușie a PSD, cultivată de demnitarii săi ce dezvoltă un nou partid-stat și un capitalism "de cumetrie" în care capitalul este acumulat de partidul celor trei roze și clientela sa politică. Ca nicăieri în Europa, nerușinarea, rapa­citatea și nesăbuința guvernării nu cunosc limite în străduința de a acapara nu numai bunuri nemuncite, ci și toate posturile (îndeosebi cele de conducere) din toate domeniile și de a anihila orice fel de independență. Așa au pus stăpânire ei și clientela lor politică pe numeroase clădiri la prețuri de nimic, naționalizate de fostul regim comunist, fără să le pese de hotărârile CEDO care obligă statul român să plătească despăgubiri pentru daune materiale și morale foștilor proprietari. Dar, în loc ca despăgubirile să fie plătite din bu­zu­narele celor vinovați, acestea sunt suportate de bugetul sta­tului, adică de populație.
    Populația suportă și un executiv supradimensionat, care se si­tuează pe primul loc în Europa în ce privește atât numărul per­soanelor angajate cât și numărul de instituții guvernamentale. Avem cu mult mai mulți parlamentari "pe cap de locuitor" față de celelalte țări candidate la UE, iar în comparație cu SUA, unde există 1 senator la trei milioane de locuitori, la noi sunt de 20 de ori mai mulți. Dar, avem cele mai puține legi puse de acord cu acquis-ul comunitar. Cu toate contraperformanțele și chiulul cronic, ai noștri "aleși ai poporului" au avut nerușinarea să pretindă, ca nicăieri în lumea civilizată, nu numai drepturi bănești exagerat de mari, față de sărăcia populației, pe perioada mandatului, ci să primească pensii supradimensionate, cu altă bază de calcul decât ceilalți cetățeni și să-și prevadă în proiectul statutului lor să fie beneficiari ai unui ajutor de șomaj timp de 18 luni, egal cu cuantumul indemnizației nete avute la sfârșitul mandatului (în jur de 28 de milioane de lei lunar). În toate țările Europei, raportul dintre indemnizația unui par­lamentar și salariul minim din țara respectivă este de cinci la unu, în timp ce în România este de peste 11 la unu, ca să nu mai vorbim de aberațiile cu pensiile speciale și ajutorul de șomaj înaintea în­deplinirii condițiilor de vârstă și vechime în muncă la încetarea man­datului (când, prin lege, după epuizarea mandatului de parlamentar acestora li se asigură revenirea în locul de muncă deținut înainte de intrarea în parlament). Avertismentele repetate ale oficialităților UE din ultimii ani privind modul cum sunt respectate drepturile omului în România, situația corupției și a economiei de piață nefuncționale nu i-au determinat pe guvernanți să ia cuvenitele măsuri de îndreptare. În scrisoarea deschisă adresată la începutul acestei luni domnilor Iliescu și Năstase, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului atenționează și asupra "nedreptăților din justiție, disprețului cu care sunt tratați cetățenii de către autoritățile și administrația locală, bi­rocrației și neorânduielilor din serviciile publice".
    Cetățenii români continuă să suporte privațiuni și o sărăcire con­tinuă care se situează în majoritatea cazurilor sub limita unui trai decent, provocate de imperturbabili nerușinați cățărați la conducerea treburilor țării și de clientela politică sponsorizantă a puterii, pornită cu lăcomie primitivă pe îmbogățire rapidă pe seama banului public.
    Să ne ferească Dumnezeu de refuzul aderării! Va înțelege oare Gu­vernul Năstase că intrarea României în UE este mai importantă decât câștigarea alegerilor?
Augustin Marius ABUȘEANU