Curier județean
"Ecogrădinița", la Alba Iulia
    Despre Programul "Ecogrădinița", al Ministerului Educației, Cer­ce­tării și Tineretului, ați putut afla și cu alte prilejuri, din paginile co­tidianului nostru. Revenim asupra acestui pro­gram, care a debutat în data de 5 ianuarie 2004 și se va derula până luna ianuarie a anului 2005, cu prilelul lansării sale oficiale și la Alba Iulia, în data de 3 martie a.c., la Grădinița nr. 12. După cum știți, scopul acestui pro­gram (în care județul Alba este județ pilot, alături de județele Buzău, Constanța, Dolj, Satu Mare, Suceava și municipiul Bu­curești), este "extinderea educației ecologice la nivel național și desfășurarea acesteia în mod sistematic în învățământul preșcolar și sub formă de activități extrașcolare în învățământul primar", precum și "în­fiin­țarea unor cabinete de educație ecologică în grădinițele pilot". (Gră­dințele-pilot sunt 30 de grădinițe din mediul rural și urban, cu pro­gram normal și prelungit, care vor desfășura în cadrul programului diferite activități cu caracter ecologic.) Pentru reușita programului, ca județ pilot, județul Alba a încheiat convenții de parteneriat cu ju­dețele Hunedoara, Sibiu și Vâlcea, acțiuni comune, schimburi de experiență etc.
    Așadar, miercuri, 3 martie a.c., la Grădinița nr.12 a avut loc în­tâlnirea reprezentanților instituțiilor partenere la acest program, din județul nostru: primăriile Alba Iulia, Blaj, Aiud, Câmpeni și Ocna Mu­reș, Direcția pentru agricultură, Direcția de sănătate publică, Direcția sanitar-veterinară, Inspectoratul de protecție a mediului, Direcția sil­vică, "Salprest", Apele Române, Fundația PAEM, Asociația "Spri­jiniți copiii", CETM "Albamont", Direcția pentru tineret și Crucea Ro­șie. (Deși invitați, reprezentanții Prefecturii și Consiliului Județean Al­ba nu au onorat cu prezența această manifestare). În cadrul acti­vi­tăților generale ale Programului (amenajarea unor curți de joacă, acti­vități de informare a opiniei publice, excursii, plantare de puieți și de flori, colectarea și valorificarea materialelor refolosibile, întâlniri cu specialiști, confecționare de jucării, carnavaluri, simpozioane etc., toate culminând cu sărbătorirea "Zilei Pământului"), Grădinița nr.12 și-a propus un calendar de activități lunare: "Laboratorul micului e­cologist" (februarie); "Luna verde-Spring day în Europa" (martie); "Pă­mântul planetă vie- Ziua Pământului" (aprilie); "Curtea noastră ca o floare" (mai); "Să învățăm de la pădure" (iunie)... și așa mai departe, până la data limită de derulare a programului. De ase­me­nea, directoarea instituției, d-ra Monica Suciu, ne-a declarat că in­tenționează să editeze, împreună cu copiii, o carte de colorat, por­nind de la ideea naturii-creație divină, pe care oamenii o respectă prea puțin! Bineînțeles, în contextul atâtor inițiative, Grădinița nr.12 așteaptă sprijin de la albaiulieni (și nu numai), prin participare și fonduri care să permită derularea acțiunilor programate. (I.H.)
Șofrănelul se cultivă și în Alba
    Pe lângă obișnuitele culturi, în această primăvară s-a reușit intro­ducerea plantațiilor de șofrănel și în județul nostru. Acum va fi în­ființată doar o cultură de consum, dar sunt speranțe ca în anii ur­mători șofrănelul să acopere aproape 100 de hectare, iar semințele ne­cesare să fie produse în Alba. Semințele plantei amintite se uti­lizează pentru producea uleiul fără colesterol. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.