În replică la fântânile cinetice și operele futuriste de la Alba Iulia
Monumentul Unității Naționale la... Arad
"Actual, neamul nostru nu este decât ceea ce vom fi în stare să facem din el". (Mircea Vulcănescu)
Întâmplător sau nu am aflat că ceea ce nu am reușit noi, albaiulienii - ridicarea Monumentului Unității Naționale - vor reuși arădenii și nu oricum: în viitorul Parc al Reconcilierii româno-maghiare va fi reamplasat mult contestatul și disputatul Monument al Libertății - operă a cunoscutului artist Zala Gzorgy - alături de Monumentul Revoluției de la 1848, care va fi realizat de cunoscutul sculptor Ioan Bolborea. Toate bune și frumoase când părțile și-au dat mâna, consfințind desigur începutul unui nou pact de alianță politică, pe banii Ministerului Culturii și Cultelor, care va aloca 90 dintr-un total de aproape 200 de miliarde. Și dacă te gândești că ce nu s-a vrut la noi - punerea în operă a machetei cunoscutului artist plastic Mihai Buculei din 1993 încoace - cei care s-au opus se știu - se va realiza pe meleagurile celor care înființau la 1918 Consiliul Național Român Central, sub egida căruia și a marilor personalități ale românilor - Iuliu Maniu, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești și Ion I.C. Brătianu - s-a realizat Marea Unire.
Și pentru că oamenii politici și nu numai de pe mioriticele meleaguri ale Albei - bine consiliați - nu au vocația înălțimilor, preferând monumente futuriste ori fântâni cinetice care costă tot atât cât Monumentul Unității Naționale, vom bate pasul pe loc cel puțin până la centenarul din 2018. Singurul lucru comun este faptul că monumentul "Horea, Cloșca și Crișan" dezvelit în decembrie trecut la Alba Iulia și cel care va fi dezvelit la Arad sunt, întâmplător oare, opera aceluiași artist și finanțate de aceleași surse, pe sume deloc de neglijat. Comandă de autor desigur. Quod erat demonstrandum!
Într-un an aniversar Avram Iancu - 180 de ani de la naștere - este bine că ne amintim de eroi, chiar dacă se așteaptă, cel puțin la Alba, curgerea vremii și fondurile ce nu mai vin, jucându-se bătuta pe loc.
Avea dreptate Martin Luther când spunea că înțelepciunea nu stă numai în cărți, ci ca Dumnezeu să trimită pe pământ "oamenii necesari", care să facă scrierile și legile. Așadar, deschideți români ochii și nu uitați de istoria care nu trebuie să mai facă pași înapoi, gândiți rememorând trecutul nostru glorios, plin de jertfe, la viitorul țării, la cei care ne vor conduce mâine...
Dorin Ovidiu DAN
Începând de la 1 aprilie
Prima exploatare minieră închisă: "Zlatmin"- Zlatna
Mâine, 11 martie 2004, ultimii 130 de angajați ai "Zlatmin"- Zlatna intră în perioada de preaviz (perioadă în care vor continua activitatea câte 4 ore pe zi), urmând ca din data de 1 aprilie (conform calendarului din strategie) să înceteze activitatea definitiv. (Bineînțeles, disponibilizații își vor putea continua activitatea ulterior la închiderea minei, dacă vor fi "tentați", ceea ce e greu de crezut, având în vedere compensațiile substanțiale pe care le vor primi.) Este vorba, dacă nu ne înșelăm, de prima exploatare minieră din județul Alba care se închide complet, gândindu-ne că s-a închis și "Ampelum", uzina în care se prelucra minereul de cupru extras în Banat și Transilvania. Să fie acesta un semn pentru închiderea minelor de cupru ce au mai rămas? De fapt "semnalul" a fost dat în luna martie 2003, când s-a închis mina Haneș, aparținând de "Zlatmin". De atunci, la "Zlatmin" se mai "preparau" cenuși de la "Ampelum", cu "rezervele" din haldele de la Haneș și, desigur, raportate la producția realizată, salariile erau cu mult sub ajutorul de șomaj. Prin urmare, cele 150 de milioane de lei (sume compensatorii oferite de Guvern), provenind de la contribuabilul român (votant de nădejde), plus salariul mediu pe economie timp de 2 ani e "mană cerească" pentru "autodisponibilizații" din martie 2004...
Dar, cu toate "compensațiile", situația mineritului românesc (și a comunităților monoindustriale, în general) rămâne dramatică. De pildă situația Zlatnei, subiect asupra căruia vom reveni într-un viitor apropiat. Pe de-o parte se discută despre costurile prea mari ale tuturor disponibilizărilor, din întreaga industrie, iar pe de altă parte suma totală investită în atenuarea impactului social produs de restructurarea sectorului minier este insignifiantă în comparație cu cea pe care au investit-o alte țări aflate în aceeași situație.
(I.H.)
Frenezii de primăvară
Prefectul județului mai interesat de "urecheala" copiilor, decât de... moartea lor!
Cu o frenezie demnă de o cauză mai bună, presa locală și cea națională au consemnat faptul că la Centrul de plasament din Obreja copiii suferă jigniri și, poate, chiar urecheli (expresie delicată care ar putea defini niște bătăi în toată regula). Imediat ce presa a "umflat" subiectul respectiv, prefectul județului nostru, dl. dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sârbu a intrat și el într-un fel de "frenezie de primăvară", dând dispoziție să se facă în acest caz anchete amănunțite. Ba chiar mai mult decât atât, cică ar fi sesizat și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului... În principiu, interesul domniei sale pentru copiii instituționalizați este îndreptățit și lăudabil, dar în spatele acestuia noi bănuim doar un act pur electoral. Afirmăm acest lucru, deoarece în cursul lunii februarie, pe teritoriul județului nostru s-a petrecut un caz mult mai grav decât cel de la Obreja: moartea unei fetițe de numai un an și jumătate în rețeaua de asistenți maternali profesioniști (la Gârbova), rețea coordonată de Direcția pentru protecția copilului (DGPDC). Dar, pentru că nu a fost preluat și umflat de oamenii de presă, cazul a fost trecut, treptat, sub tăcere (n-am auzit ca dl. prefect dr. ing, ec. Mugurel Liviu Sârbu să fi făcut vreun demers pentru elucidarea acestuia). Aceasta în ciuda faptului că în paginile cotidianului "Unirea" s-au făcut referiri pe larg cu privire la acest caz. Și, repet, este vorba despre MOARTEA unui copil! Prin urmare, am susținut atunci, și susținem în continuare, că cineva poartă răspunderea. Și în primul rând Comisia pentru protecția copilului Alba, condusă de d-na Mariana Hurbean pe principiile "europene" ale dezinstituționalizării forțate. De asemenea, mai atrăgeam atenția asupra faptului că în această comisie, care ia decizii cu privire la soarta COPIILOR, nu există nici un medic specialist în pediatrie (iar onor consilierii județeni nu au "observat" acest lucru atunci când au votat componența comisiei).
Oare în acest caz nu trebuia să se dispună o anchetă amănunțită? Știm că s-a dispus de către conducerea DGPDC efectuarea unei anchete interne, și de către Direcția de sănătate publică (DSP), de asemenea. Iată, însă, că a trecut o lună de zile, și rezultatele celor două anchete nu au fost făcute publice. Adică asupra morții acestui copil nefericit s-a așternut tăcerea și "concluzia" finală pare a fi... "Requiescat in pace"! De ce? Pe de-o parte pentru că, dacă așa vrea UE, să dezinstituționalizăm "cu toptanul", ne conformăm imediat (fără să ne gândim la consecințe, oricât de tragice ar fi ele), iar pe de altă parte, dacă presa nu "umflă" prea tare subiectul, liderii noștri administrativi nu găsesc de cuviință să intervină și să se intereseze, fiindcă nu li se face imagine decât dacă intervin în cazurile "intens mediatizate".
În aceste condiții, îl rugăm pe dl. dr. ing. ec. Liviu Mugurel Sârbu să ne comunice dacă știe ceva despre cazul decesului micuței Ana B., în vârstă de un an și jumătate, petrecut în data de 4 februarie a.c., dacă s-a interesat vreun moment de această tragedie și dacă dânsul cunoaște rezultatele anchetelor DGPDC și DSP? De asemenea, îl rugăm să ne informeze dacă în acest caz (mult mai grav decât cel de la Obreja), a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului? Dacă da, îl felicităm. Dacă nu, nu putem decât să ne exprimăm dezamăgirea...
Ioan HĂNȚULESCU
N.a. Referiri la cazul decesului Anei B. s-au făcut în paginile cotidianului nostru în edițiile din 10 februarie, 13 februarie și 16 februarie.
Copiii din Europa sunt invitați la Săptămâna Verde
Comisia Europeană invită toți copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani din Uniunea Europeană extinsă și din țările candidate să ia parte la concursul "Săptămâna Verde 2004". Concursul face parte din seria de conferințe și expoziții anuale "Săptămâna Verde", care va avea loc în perioada 1-4 iunie 2004 la Bruxelles. Concursul din acest an are ca temă păsările. Copiii pot să realizeze desene și picturi iar tinerii pot trimite fotografii ale păsărilor în habitatele lor naturale. Mai multe informații puteți afla de pe site-ul GreenWeek 2004: http://www.greenweek2004.eun.org.
La Roșia Montană se face lumină
La Roșia Montană continuă acțiunea primăriei de iluminare a străzilor din comună. În timp ce multe comune din Apuseni au fost obligate să renunțe la iluminatul stradal, din cauza lipsei de bani, la Roșia Montană se pun becuri noi. Primarul Virgil Narița ne-a declarat că a fost finalizat acest proces în Gura Roșiei și Gura Minei, iar acțiunea continuă la Roșia Montană, Centru și Piață.
(F.R.)