În cursul zilei de ieri
La Roșia Montană a început construcția drumului spre noua localitate
Primele 50 de familii se pot muta la Piatra Albă anul viitor *Pentru rezolvarea actualelor probleme de mediu, compania va aloca circa 250 de milioane de dolari

În cursul zilei de ieri, conducerea companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation, care dorește să exploateze zăcămintele auro-argentifere de la Roșia Montană, a organizat o vizită de informare în comuna din Apuseni. Primul popas a avut loc în zona în care va fi construit drumul spre noua localitate, Piatra Albă. Așa cum v-am mai informat, compania a oferit trei locații pentru cei care se strămută: la Piatra Albă, Abrud și Alba Iulia. În plus, cei care-și vând casele pot opta pentru încasarea banilor cash, urmând ca apoi să-și cumpere o altă proprietate.
După circa un an, compania a reușit să obțină avizele și autorizațiile necesare pentru începerea lucrărilor la drumul spre noua localitate. Șeful departamentului de construcții, John Bond, a declarat că lucrările începute ieri vor dura circa 3 luni, în funcție de starea vremii, acestea putând să fie prelungite până la 4 luni. Lungimea drumului va fi de 1 km. În prima fază, la Piatra Albă vor fi ridicate 50 de case, care vor fi finalizate cel mai probabil în 2005. În paralel, la Alba Iulia vor fi ridicate alte 22 de case, pe terenuri achiziționate de companie. Drumul va avea legătură cu DJ 742 Gura Roșiei - Roșia Montană și apoi cu DN 75, spre Câmpeni sau Abrud, Zlatna, Alba Iulia. În noua localitate vor fi ridicate pe lângă case, sedii noi ale administrației publice locale, școli, dispensar, bibliotecă, piață etc. De asemenea, se vor construi 4 biserici pentru cultele religioase recunoscute, cu capele și cimitir. John Bond a dat asigurări că toate utilitățile vor fi asigurate, iar noua localitate va fi una dintre cele mai moderne din țară. Lucrările la noua localitate vor începe practic pe 15 martie a.c.
Prezent la întâlnirea cu presa de la Centrul de Informare, primarul Virgil Narița a declarat că, încă de la început, a solicitat companiei să respecte legea și drepturile cetățenilor. "Din cunoștințele mele sunt circa 1% cei care sunt împotrivă, și spun asta după ce am avut sute de întâlniri cu oamenii. Cei care se opun sunt circa 40 și sunt aceiași la fiecare dezbatere. Le-am promis oamenilor că noua localitate va fi una din cele mai importante, frumoase și bine gospodărite din Munții Apuseni. De aceea, m-am decis să candidez din nou ca primar, pentru a duce lucrurile la bun sfârșit", a spus Narița. El a adăugat că rezultatele descoperirilor arheologice vor fi puse în valoare, iar cele mai importante piese vor putea fi văzute în muzeul ce se va construi în zona centrală a comunei. Primarul Virgil Narița a mai declarat că și-a dat acceptul pentru vânzarea casei și că-și va ridica, cu banii încasați de la companie, o nouă casă în Piatra Albă. Narița a mai precizat că, după începerea lucrărilor la noua localitate, mulți localnici vor prefera să rămână în zonă, iar alții, dintre cei care au plecat, se vor reîntoarce la Roșia Montană.
Adrian Dascălu, directorul de relații publice al companiei, a precizat că 95% din localnicii care au rămas la Roșia Montană au solicitat să le fie măsurate proprietățile, pentru ca acestea să fie vândute apoi către companie.
Responsabilul pe probleme de mediu al companiei, John Ashton, a prezentat apoi detalii legate de poluarea existentă la Roșia Montană și ceea ce intenționează să facă RMGC pentru reconstrucția ecologică. În opinia acestuia, gravele probleme de mediu de la Roșia Montană ca efect al exploatării zăcămintelor auro-argintifere de circa 2000 de ani, pot fi rezolvate doar din trei puncte de vedere: un împrumut al Băncii Mondiale, un ajutor din partea Uniunii Europene sau venirea unui investitor, care, pe lângă extragerea minereurilor, să rezolve și problematica reconstrucției ecologice. Numai pentru rezolvarea actualelor probleme de mediu, RMGC va cheltui circa 250 de milioane de dolari, fără a include aici cheltuielile legate de închiderea minei și reconstrucția ecologică. În prezent, apele acide care se adună din cei 140 km de galerii subterane, dar și din cariere, se deversează direct în râul Roșia Montană și apoi, prin Abrudel, ajung în Arieș. În prezent, numai la cadmiu, din analiza apelor în mai multe puncte rezultă depășiri ale limitei maxime admise. Mai trebuie precizat că debitul apelor acide la ieșirea din Gura Minei este de circa 5-30 litri/secundă. Toate aceste distrugeri ale mediului făcute de statul român mai au un rezultat negativ. Dacă pe plan mondial, prețul unei uncii de aur este de circa 400 de dolari, statul român cheltuiește în medie între 800 și 1.200 de dolari pentru obținerea unei uncii de aur. Iar diferența, deloc de neglijat, este suportată din impozite și taxe de către fiecare cetățean, din propriul buzunar. John Ashton a mai precizat că durata de viață a exploatației este de circa 25 de ani, incluzând aici și perioada de reconstrucție. El a adăugat că forajele efectuate până acum indică rezerve de circa 331 de tone de aur și 1.600 de tone de argint. Responsabilul pe probleme de mediu al Roșia Montană Gold Corporation a mai prezentat cazurile unor mine din Australia și Spania care sunt deja funcționabile și care operează după modelul care se preconizează la Roșia Montană. Asemănările sunt numeroase, incluzând aici zona montană în care se exploatează, utilizarea cianurilor și a distrugătorului de cianuri, dar și vecinătatea unor așezări urbane.
Liderul sindical al RoșiaMin Roșia Montană, Sorin Băbuț, a declarat că în prezent, la mina de stat mai lucrează circa 500 de oameni, din care 58 în carieră, pe trei schimburi. "Noi sperăm, urmare a protocolului încheiat, ca RMGC să preia personalul de la mina de stat. În prezent, lucrăm cu tehnologie la nivelul anilor '60 și din acest motiv avem nevoie de tehnologiile moderne pe care le aduce investitorul. Acum, statul român ne subvenționează cu 3 milioane de dolari anual. Noi am cerut ca să nu mai primim aceste subvenții, iar suma respectivă să fie direcționată spre investiții. Acum dintr-o tonă de minereu se obțin circa 1,2 grame de aur", a spus Băbuț.
Adrian Dascălu, reprezentantul PR al RMGC a declarat că: "dacă primim toate avizele necesare, vrem să demarăm lucrările la uzină în anul 2005. Personalul va fi școlarizat cel mai probabil la Rio Narcea în Spania, astfel încât, în 2007, când dorim să începem exploatarea propriu-zisă, forța de muncă să fie pregătită".
La întâlnirea cu presa a fost prezent și președintele ONG-ului PRO Roșia Montană, dr. Andrei Jurcă, care a declarat că organismul pe care-l conduce are 375 de membri activi, localnici din Roșia Montană, și nu ca cei de la "Alburnus Maior" unde sunt 4-5 familii de aici, iar restul membrilor sunt de la București, Iași, Cluj sau "mai știu eu de unde". Dânsul a precizat că ONG-ul pe care-l conduce nu este nici avocatul și nici apendicele companiei, ci urmărește interesul locuitorilor din Roșia Montană. Andrei Jurcă i-a catalogat pe cei de la "Alburnus Maior" ca "mitingiști de profesie", din care mulți au protestat și în altă parte, cum este cazul "Dracula Park". După ce și-au terminat treaba, atunci s-au mutat aici". Andrei Jurcă este nemulțumit și de faptul că cei de la "Alburnus Maior" folosesc termenul de "300 de fermieri", deși această catalogare este departe de realitate. Acest lucru este întărit și de statisticile de la Primăria Roșia Montană, care arată că în comună sunt doar 13 gospodării cu peste 10 ovine. În plus, valoarea totală a culturilor agricole de la Roșia Montană este de doar... 2.328 USD. Liderul PRO Roșia Montană s-a mai plâns de faptul că, deși membrii Academiei Române au venit în Apuseni, la Câmpeni, ei au refuzat să vină la Roșia Montană și să se informeze corect, de la sursă, ce se întâmplă în Apuseni. "Au fost dezinformați", a mai spus Jurcă. Adrian Dascălu a subliniat că în prezent alte 16 companii miniere "au în buzunar licențele, dar stau cu ochii pe Roșia Montană, pentru a vedea ce rezultat va fi în final". El a adăugat că, după depunerea documentației de mediu, aceasta va fi studiată în paralel de responsabili ai autorităților române și ai Uniunii Europene.
Liviu Popa, directorul Departamentului de Dezvoltare Comunitară a precizat că din cele aproximativ 1.000 de proprietăți rezidențiale din zona de impact a proiectului au fost deja achiziționate 36%, adică 360. Totodată, compania a cumpărat circa 30% din proprietățile nerezidențiale, reprezentate de terenuri. El a adăugat că RMGC a compensat financiar și micile afaceri, în funcție de bilanțul contabil prezentat de firme. Cei care se mută sunt ajutați de RMGC cu transportul, încărcarea bunurilor și recuperarea unor materiale (uși, cărămidă, geamuri, țiglă etc.). Compania derulează și mai multe programe de susținere a localnicilor care doresc să demareze mici afaceri sau să urmeze cursuri de formare profesională.
Referindu-se la pachetele de compensare, Liviu Popa a arătat că la case, pentru un metru pătrat, se plătesc între 170 și 240 de dolari. Prețul pentru o proprietate, în funcție de "istoricul" ei, variază între 20.000 și 70.000-80.000, dar au fost și case care au fost vândute cu peste 100.000 de dolari. Pentru un pom fructifer se plătesc circa 1,5 milioane de lei, dar sunt și grădini unde "ingenioșii" au plantat și... 1.200 de pomi. Pentru o casă dărăpănată care mai degrabă seamănă cu un bordei, despăgubirile ajung la circa 1 miliard de lei.
Florin ROMAN
Contraperformanțe românești
Evaluări recente privind calitatea vieții românilor arată că aceștia sunt de 9 ori mai săraci decât cetățenii din UE. Raportul Organizației Mondiale a Sănătății clasează România pe penultimul loc între țările candidate la UE din punct de vedere al accesului la medicamente. Același loc dezolant îl ocupăm și în ceea ce privește speranța de viață. În schimb, România este țara cu cele mai multe școli de manechine, avem de trei ori mai multe sindicate decât media țărilor din UE și suntem campionii folosirii muncii la negru.
(A.D.T.)