Editorial
Mitul invincibilității PSD, puternic zdruncinat
    Sondajele de opinie vizând intențiile de vot ale populației sunt pu­blicate de obicei sub forma întrebărilor și răspunsurilor prezentate fă­ră comentarii, interpretarea acestora revenind mai ales analiștilor politici, jurnaliștilor și politicienilor. O excepție de la regulă o repre­zintă ultimul sondaj CURS, comentat de Societatea Academică Ro­mână (SAR) și lansat împreună cu studiul "În căutarea unei al­ter­native". După ce avalanșa de sondaje realizate la cererea și proba­bil "sub îndrumarea" PSD reușise să acrediteze ideea că partidul de guvernământ este invincibil, sondajul CURS relevă o cu totul altă realitate: 72% dintre români doresc o schimbare politică la alegerile din 2004. Această dorință este motivată între al­tele de faptul că a­proape două treimi dintre români percep o creștere și nicidecum o scă­dere a corupției după adoptarea legislației în materie. Alina Mun­giu, președintele SAR, a atras atenția asupra faptului că în Bulgaria, unde instituția pe care o conduce a efectuat sondaje în ultimul an, percepția asupra corupției s-a schimbat, 52% dintre cetățenii țării ve­cine considerând că s-au făcut progrese iar cinstea a crescut la nivelul Guvernului. Ceea ce înseamnă că, acolo unde se fac pro­gre­se, ele nu trec neobservate.
    Studiul SAR afirmă că schimbarea este dorită atât de votanții par­tidelor de opoziție cât și de cei care declară că ar vota PSD. Astfel, 45% dintre votanții virtuali ai partidului celor trei roze ar pre­fera și ei o schimbare la alegerile din 2004. Mai mult, un sfert din totalul potențialilor votanți ai PSD consideră că există o alternativă politică valabilă la partidul lui Adrian Năstase. SAR estimează că acest electorat se va orienta spre alte partide în campania ele­ctorală, cel mai probabil spre Alianța PNL-PD și spre PRM. Studiul precizează că schimbarea este dorită mai ales în orașele cu peste 200.000 de locuitori în care preferințele se îndreaptă către Alianța PNL-PD. În orașele mai mici, care sunt rezultatul politicii de urba­nizare forțată a regimului Ceaușescu, calea schimbării este iden­ti­ficată cu PRM.
    O altă concluzie a sondajului și a studiului pe care acesta l-a in­spirat relevă nemulțumirea profundă a electoratului față de migrația po­litică, fenomen care a făcut ravagii în actuala legislatură sub oblă­duirea PSD. Astfel, cei mai mulți repondenți doresc ca repre­zen­tanții aleși pe liste să își piardă locul în urma dezertării, în vreme ce alții sprijină măsura organizării de noi alegeri în cazul celor aleși di­rect, ca primarii.
    Studiul SAR a pus în discuție și tema credibilității institutelor de sondare a opiniei publice, în acest context fiind atacat fără echivoc IMAS-ul cancelarului Alin Teodorescu. "Ca și libertatea presei, son­darea opiniei publice a regresat în România de după 2000, deoa­rece și aici a existat un interes al Puterii în controlul exprimării e­ventualei nemulțumiri publice", se arată în studiul SAR, care con­sideră că acest lucru se realizează pe trei căi: controlul pieței son­dajelor, majoritatea sondajelor politice fiind sponsorizate de partidul de guvernământ, îndatorarea financiară a unor institute, având drept consecință pierderea independenței lor politice și controlul indi­vidual, foarte ușor de exercitat într-o țară în care nu există decât în stadiu embrionar o comunitate profesionistă de sociologie politică.
    În sfârșit, studiul SAR a mai tras un semnal de alarmă: suntem mai descoperiți ca niciodată din 1992 încoace în privința capacității de a prevedea ceea ce se va întâmpla la alegerile din acest an. Și asta întrucât pe de o parte, informațiile despre ceea ce se întâmplă în opinia publică sunt îndoielnice, ca să nu zicem dubioase, iar pe de alta, atmosfera creată de aceste sondaje și de mass-media a­servită induce mitul invincibilității PSD care, deși nu e bazat pe date reale, îi poate speria pe unii dintre electori, deturnându-le intențiile de vot.
Maria Lucia MUNTEANU