Ultima oră
Capturi ale vameșilor albaiulieni
    În urma controlului documentar și fizic asupra unui automarfar, lucrătorii de la biroul vamal Alba Iulia au descoperit în plus față de cele declarate inițial, o serie de articole electrice și de mobilier (sca­une metalice, tabureți metalici, hotă electrică, cărucioare metalice, chiuvete de inox, scaune ergonomice, aparat de gimnastică, plafo­niere electrice, lămpi electrice, huse pentru saltele, saltele, paturi me­talice, mese din metal, dulapuri, rafturi, sertare) în valoare de circa 300 de milioane de lei. Bunurile erau destinate unei societăți comerciale de pe raza județului Alba. Societatea comercială a fost amendată cu suma de 25 de milioane de lei, iar marfa a fost reținută în vederea confiscării.
    Tot lucrătorii de la biroul vamal Alba Iulia, în urma controlării unor mărfuri destinate exportului, au constatat, în plus față de marfa declarată, 3.456 kg zmeură congelată în valoare de aproximativ 151,5 milioane de lei. Societatea comercială exportatoare a fost amendată cu suma de 25 de milioane de lei iar bunurile descoperite în plus au fost reținute în vederea confiscării de către autoritatea vamală, urmând ca ele să fie valorificate în regim de urgență, fiind vorba de mărfuri perisabile. (F.R.)
Polițiștii au rămas fără teren pentru blocul de locuințe
    Poliția Alba Iulia a intentat proces Consiliului local Alba Iulia, în litigiu fiind un teren pe care autoritățile locale l-au predat în ad­ministrare IPJ Alba, în vederea construcției unui bloc de locuințe. În această perioadă, IPJ Alba nu a reușit să se apuce de construcție întrucât nu a avut fonduri alocate de minister. Între timp, CL a luat terenul înapoi, pentru că acesta a fost solicitat de un investitor. Pe de altă parte și IPJ-ului i-a fost alocată în acest an suma de 1,5 miliarde de lei pentru construcția blocului. Chestorul de poliție Marin Aron, inspector șef al IPJ Alba, a declarat că ridicarea blocului pentru cadrele IPJ este extrem de necesară, pentru că numeroși polițiști nu au locuințe, ca să nu mai vorbim de ofițerii veniți din alte județe și care stau care pe unde apucă. În cadrul ședinței ATOPA, vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, i-a sugerat chestorului Marin Aron să revină cu o adresă către autoritățile locale prin care să in­formeze oficial că IPJ-ului i-au fost alocate fonduri pentru înce­perea lucrărilor la blocul de locuințe.(F.R.)
Spitalul județean ne mai dă o veste bună
Investigațiile paraclinice se pot face gratuit
    Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Spitalului jude­țean Alba, dr. Cristian Barbonța, a declarat că, începând de luni, investigațiile paraclinice se pot efectua gratuit, în regim ambulatoriu. Acest lucru este posibil ca urmare a încheierii unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Bolnavii și cei care doresc nu vor mai fi obligați să umble pentru analize la diferite cabinete, unde investigațiile se fac contra cost. De miercuri a fost organizat un punct de recoltare a analizelor la sediul de pe strada Mușețelului, etajul II. Un punct similar se va deschide la spitalul de neuro­psi­hi­atrie, a mai spus dr. Cristian Barbonța. Până acum analizele bio­chi­mice și hematologice nu se făceau decât contra cost. Acum, prin suplimentarea fondurilor, la Spitalul județean se pot face examinări complexe, până la tomografii, radiografii și ecografii.(F.R.)
Lansare de carte la Librăria "Mircea Eliade"
    Cu prilejul vizitei oficiale efectuate astăzi în municipiul Alba Iulia, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen va participa, de la ora 15,30, la un eveniment cultural deosebit. Astfel, la Librăria "Mircea Eliade" din Alba Iulia, principele își va lansa volumul autobiografic in­titulat "Șapte". La manifestare sunt invitate să participe atât perso­na­lități ale județului, dar și iubitori de carte din municipiul nostru.(A.D.T.)
Având în vedere volumul mare de muncă
Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei Alba are nevoie de un spațiu nou ca de aer
    Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei este probabil se­cto­rul cel mai frecventat de cetățeni. Fie că este vorba de un buletin sau carte de identitate, pașaport, înmatriculare sau radiere a unui autoturism, oamenii sunt obligați să stea la cozi, dis de dimineață, în speranța că-și vor rezolva problema. Asta după ce, în prealabil, umblă pe la tot felul de instituții bugetare pentru a-și plăti taxe și impozite. Problema de fond este însă cea a spațiului, pentru că la ghișee se lucrează. Atât la pașapoarte cât și la înmatriculări, spa­țiile de primire a cetățenilor sunt insalubre, mai ales vara când, din cauza căldurii și a aglomerației, zău că nu-ți mai vine să stai la coadă, darămite să mai și lucrezi. Având în vedere că și volumul de muncă este tot mai mare, după cum ne-a informat dl. Aurel Novac, din cadrul compartimentului înmatriculări auto, este imperios ne­cesar ca cei de la Consiliul județean să găsească o soluție pentru un nou sediu. Altfel, cetățenii vor fi obligați să stea în continuare la cozi, iar funcționarii să lucreze în condiții inumane. La fel sunt și lucrătorii vamali care au un confort, din punct de vedere al mo­bilierului, la nivelul anilor '60. Asta deși cele două instituții varsă sute de miliarde de lei la bugetul de stat. Vicepreședintele Consiliului județean, Ioan Florea, a declarat că SEIP Alba se va muta în fostul sediu al BNR. O asemenea decizie este salutară, pentru că în fosta bancă există suficient spațiu pentru SEIP Alba. Sperăm însă ca decizia să poată fi pusă în practică cât mai curând.
Florin ROMAN

Partidul Umanist solicită prefectului să dispună:
Controale ale Curții de Conturi la toate Consiliile locale din județul Alba
    În vederea descărcării de gestiune a conducerilor consiliilor locale municipale, orășenești și comunale se impune un PROGRAM SPE­CIAL DE CONTROL AL CURȚII DE CONTURI în perioada imediat ur­mătoare.
    Având în vedere apropierea alegerilor locale din luna iunie 2004, pentru a evita acuzele nefondate la adresa foștilor primari, vice­primari și consilieri locali, este bine ca prefectul să dispună urgent acest control.
    Neregulile semnalate privind necesitatea și oportunitatea cheltuirii unor sume uriașe pe deplasări în străinătate, zilele orașului, festi­valuri, privind organizarea și desfășurarea licitațiilor și activităților pu­blice, derularea unor contracte, conflicte de interese ș.a., trebuie făcute publice prin mass media.
    Candidaților de primari și consilieri trebuie să li se pună la dispoziție informațiile cerute conform "Legii accesului la informații de utilitate publică", înainte de declanșarea oficială a campaniei e­le­ctorale. Numai având aceste informații verificate, se poate desfășura o campanie electorală în spiritul bunului simț românesc. Dar cu bărbăție politică, cu curaj și responsabilitate față de omul de rând și de problemele lui. Numai dacă primarii puterii politice vor putea fi "arătați cu degetul" de către organele de control ale statului de drept vom spune că democrația a venit în România odată cu primăvara anului 2004!
    În rest, rămâne totul o simplă teorie politică. (Ing. ec. Ioan Căl­dare, vicepreședinte cu I.M.M.-urile, PUR «S.L.»)
La Alba Iulia
Elevii de clasa a IV-a, consilieri pentru o zi
•Bine orientați, aceștia i-au dat prefectului nota ze­ce
      Un număr de 24 de elevi ai clasei a IV a A de la Școala generală "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia au luat parte la o întâlnire ce a avut loc la sediul Prefecturii Alba - "Consilier pentru o zi". Copiii au fost primiți de prefectul Liviu Mugurel Sârbu și președintele CJ Alba, Eugen Popa. Au mai fost prezenți elevi ai clasei a XII-a de la Liceul de Artă, d-na Ileana Ion - director executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Alba, comisar Rodica Huțanu - reprezentanta Centrului de Prevenire și Protecție Antidrog Alba. Întrebările elevilor adresate prefectului și președintelui CJ Alba au vizat problemele actuale cu care se confruntă copiii: valoarea redusă a alocațiilor pentru copii, pericolul pe care benzinăriile din incinta blocurilor îl reprezintă pentru locatari, dezvoltarea turismului și renovarea Cetății, curățenia în zona Cetății, starea drumurilor, acces gratuit la bazele sportive în perioada vacanțelor și multe altele. Copiii au venit și cu propuneri concrete, spre exemplu scutirea rechizitelor școlare de TVA, reamenajarea magazinelor de obiecte de artizanat din oraș, înființarea unei biblioteci în zona Cetate, desființarea barurilor din incinta școlilor etc. Prefectul Liviu Mugurel Sârbu a declarat că a luat parte la "o ședință de consiliu județean model, iar consilierii pot lua chiar exemplu de la elevi, asta pentru că în ultima vreme întrunirile lor cuprind doar certuri interminabile". Șeful administrației publice județene a primit din partea elevilor și a dascălilor o diplomă de excelență și nota 10 pentru exercițiul de democrație la care a participat. La finalul întâlnirii elevii au dat citire câtorva epigrame, care au delectat realmente asistența, și au prezentat mai multe desene realizate de ei. Atât prefectul Liviu Mugurel Sârbu, cât și președintele CJ, Eugen Popa, au promis că vor prezenta consilierilor județeni propunerile copiilor, iar până la finele lunii mai elevii vor fi informați în legătură cu măsurile ce au fost luate.(A.D.T.)
Lansarea candidaților PD pentru alegerile locale
    Sâmbătă, 27 martie, ora 11.00, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va avea loc lansarea candidaților Partidului Democrat Alba pentru funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni din județul Alba. Cei mai de frunte membri ai PD se vor întâlni cu sim­patizanții pentru a marca astfel precampania electorală a parti­dului în județul Alba. Cu acest prilej vor fi făcute cunoscute pe lângă totalitatea candidaturilor și principalele idei care vor caracte­riza cam­pania electorală a PD pentru alegerile locale din acest an. (A.D.)
Timbre judiciare la Poștă
    Compania Națională de Poștă, prin Direcția Regională de Poștă Brașov anunță clienții interesați de achiziționarea timbrelor judiciare, că rețeaua poștală a fost aprovizionată cu timbre cu valoare de 1.500 de lei. Fiecărui județ, printre care și Alba, i-au fost repartizate 10.000 de bucăți. Șefa Oficiului Județean de Poștă Alba, ec. Emilia Retegan, a declarat că în cursul acestei săptămâni alte timbre cu valoare nominală de 1.500, 5.000 și 10.000 de lei vor fi distribuite în rețeaua poștală. Aprovizionarea rețelei cu timbre juduciare s-a făcut după ce emitentul acestora, Ministerul Justiției, a trimis comanda către fabrica de timbre.(F.R.)
Noi candidați umaniști pentru primării
    Ca urmare a hotărârilor filialelor locale PUR (s-l) Alba, au fost stabiliți candidații la primăriile din următoarele localități: *Aiud: ing. Mihai Ciurtin *Teiuș: ing. Nicolae Ștefan Manea *Lopadea Nouă: Ioan Corpodean *Bistra: Fănel Boncea *Arieșeni: Marin Jurj *Gârda: Traian Dobra *Unirea: ing. Cantemir Dorhoi *Lupșa: Vasile Popa.
Secretar general PUR (s-l) Alba, Dan COSTEA

Ecograf revendicat
    Ecograful spitalului județean care funcționează de 14 ani a fost revendicat de proprietar, Ampelum Zlatna, a declarat în cadrul unei conferințe de presă dr. Cristian Barbonța. Acesta a fost dat în ad­ministrare spitalului prin amabilitatea fostului director al societății Ampelum, Felix Treger, care acum se odihnește în Ceruri. După ce combinatul a intrat în procedură de lichidare, ecograful a fost cerut înapoi, pentru a fi donat spitalului din Zlatna. "Le-am spus celor de la Ampelum că nu dau ecograful numai dacă vin cu executor jude­cătoresc. Până nu vine altul nici nu se pune problema să-l res­ti­tuim", a mai spus Barbonța. Dânsul a adăugat că spitalul urmează să primească un ecograf nou de la minister, însă acțiunea este în­târziată de procedurile vamale. Un asemenea aparat costă între 70.000 și 100.000 de Euro.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.