Editorial
Capcana adopțiilor - eliminată
    Legislația românească din domeniul adopțiilor a făcut în ultimii ani carieră atât politică, dar și de presă. A curs multă cerneală, s-au derulat zeci de emisiuni la radio și televiziune acuzatoare sau justificative, însă oricum dorit lămuritoare. Numita legislație a pus, nu de puține ori, sub semnul întrebării capacitatea autorităților ro­mâne, indiferent de culoarea politică, a administrației de a gestiona o problemă atât de importantă și de delicată, cum este protecția minorilor și respectarea drepturilor acestora. Nu putem spune că încet, încet reforma nu și-a făcut loc în acest domeniu. Au apărut și s-au implementat idei noi cum sunt desființarea centrelor de pla­sament mamut unde copiii aveau parte de un acoperiș deasupra capului, dar de prea puțină dragoste, răbdare și educație și înlo­cu­irea lor cu case de tip familial, apariția asistenților maternali, a centrelor de zi etc. Singurul spine mai erau, mai sunt încă, adopțiile internaționale. După un moratoriu respectat, apoi încălcat, din nou respectat, tot timpul discutat, care ne-a adus chiar amenințarea cu suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană se pare că, în sfârșit, adoptarea legislației privind adopțiile se apropie de final. Noua lege a fost deja adoptată de Senatul României și se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, unde se așteaptă ca votul final să fie dat în cursul săptămânii viitoare.
    Se pune astfel punct unui val de speculații și de jocuri politice interne dar mai ales internaționale care au pus adeseori România între ciocan și nicovală. Că s-a întârizat atât de mult cu adoptarea legislației în discuție nu este numai vina României, deși suntem singurii arătați cu degetul. Nici la nivelul Uniunii Europene lucrurile nu sunt tocmai clare, iar noi, în cadrul eforturilor de aderare, trebuie să ne armonizăm legislația internă cu cea a UE. Ca să nu mai spunem că autoritățile române s-au aflat mereu sub presiunea lo­bbyștilor americani reprezentanți ai cuplurilor de peste ocean care-și doresc să adopte un copil și a marilor firme de avocatură care intermediază astfel de adopții în urma cărora obțin câștiguri grase. Mult mai grase dacă este vorba despre un copil român sau din estul Europei decât dacă adopția se face în cazul unor copii africani sau asiatici. Asta pentru că pe piața adopțiilor din Statele Unite sunt căutați copiii de rasă caucaziană. Ca noi, adică!
    Ultimul exemplu de astfel de presiune nu este mai vechi de trei săptămâni, când ambasadorul SUA la București ES Michael Guest după ce a afirmat că "adopțiile internaționale reprezintă o formă de protecție a copilului", a fost destul de transparent în declarații suge­rând că bunăvoința SUA față de noi ar putea fi afectată dacă noua lege este adoptată în forma în care a ieșit deja de la Senat. Sur­priză (doar pentru naivi) o poziție asemănătoare au avut și state din Europa Occidentală, adică aceleași care făcând parte din UE... ne cer maximă atenție și protecție pentru minori. Îngrijorarea lor față de noua legislație este justificată de vreme ce aceasta prevede că adoptarea internațională a unui copil se poate face numai după ce s-au epuizat toate demersurile de plasare a copilului în cadrul familiei sale naturale, sau în cadrul unei familii din România. Re­cunoscând presiunile la care a fost supus guvernul, senatorul PSD Ion Predescu a dat asigurări că legea va fi adoptată și în Camera Deputaților fără nici o modificare. Se va pune astfel punct încă unui subiect de controversă internațională pe seama României, astfel încât mediul în care vom evolua este mai liber de o capcană.
Anca DINICĂ