Prima pagină Ediția din: 20.5.2004
Nimeni nu e mai presus de lege
Regulile competiției electorale - respectate cu mare strictețe
    Organizatorii alegerilor reamintesc drepturile și obligațiile pe care le au candidații la alegerile locale, în perioada campaniei electorale, conform Legii nr. 67/2004.
    Astfel, pe durata campaniei electorale, candidații, partidele po­litice, precum și cetățenii, alianțele poli­tice și electorale au dreptul să-și exprime liber opiniile, fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea mijloacelor de informare în masă de tipul televi­ziunii, radioului, presei scrise. Pe de altă parte, în timpul campaniei electorale candidaților li se asigură în mod nediscriminatoriu spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi am­plasate la sediul primăriei, în școli, u­ni­versități, case de cultură, că­mi­ne culturale, cinematografe. În schimb, este interzisă organizarea de acțiuni electorale în unități militare, precum și în școli sau uni­versități, pe durata desfășurării cursurilor.
    De asemenea, în timpul campaniei electorale, candidații și re­prezentanții partidelor politice aflate în competiție nu pot fi pro­du­cători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radio­difuzorii publici și privați. În plus, candidații care au funcții publice pot să apară în emisiunile informative doar în probleme ce privesc postul public deținut. În cadrul emisiunilor electorale, ei au următoarele o­bli­gații: să nu pericliteze ordinea constituțională, publică, siguranța persoanelor și a bunurilor, să nu facă afirmații care ar putea aduce atingere demnității umane sau moralei publice, să aducă probe dacă aduc acuzații de natură penală sau morală unui alt candidat, să nu incite la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, nați­o­nalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.
Președintele Ion Iliescu - cetățean de onoare al municipiului Sebeș
    Președintele României, Ion Iliescu, va efectua mâine o scurtă vizită în județul Alba, primul popas urmând să fie municipiul Sebeș, domnia-sa urmând să fie întâmpinat în fața Casei de Cultură "Lucian Blaga" de către prefectul Mugurel Sârbu, președintele CJ Alba, Eugen Popa, și de către primarul Alexandru Dăncilă. Apoi, dl. Ion Iliescu va participa la cea de-a patra ediție a Sesiunii tehnico - științifice "Profesor Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii româ­nești" unde va rosti o alocuțiune, iar primarul Alexandru Dăncilă îi va înmâna titlul de cetățean de onoare al municipiului Sebeș.
    În continuare, președintele României va vizita societatea aus­triacă "Holzindustrie Schweighofer" unde printre altele, va apăsa bu­tonul de pornire al liniei tehnologice din hala de producție și, îm­preună cu patronul societății, va planta un stejar în spațiul verde din apropierea pavilionului. Ulterior, suita prezidențială va merge la mor­mântul profesorului Dorin Pavel din Lancrăm și va participa la o slujbă de pomenire a marelui dispărut, oficiată de către IPS Andrei.
    Partea a doua a vizitei va fi dedicată municipiului Alba Iulia, unde președintele României va ajunge în jurul orei 14.15. După o scurtă pauză, Ion Iliescu va fi prezent la Universitatea "1 Decembrie 1918" cu prilejul lansării volumului "Marele șoc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu în dialog cu Vladimir Tismăneanu". Vizita președintelui României se va încheia în jurul orei 19.00 când este programată deplasarea la Sibiu și de aici la București.
Răzvan JURCĂ

Invitație la Nedeea Almășană
    Ca în fiecare an la mijloc de Florar fiii comunei Almașu Mare, dar și toți cei care iubesc natura și folclorul sunt invitați la marea și tradiționala sărbătoare "Nedeea Almășană". Serbarea va avea loc joi, 20 mai, în centrul comunei Almașu Mare și se vrea, după cum spune primarul Aron Zaharie, "un nou prilej de întâlnire între fiii comunei, cei care au rămas acasă și cei care și-au căutat norocul pe alte meleaguri. Vrem, de asemenea, să sensibilizăm pe toți cei care ne pot ajuta pentru valorificarea patrimoniului cultural al zonei, dar și a frumuseților sale, pentru a putea aduce mai mulți turiști. Iar turismul să fie pentru Almașu Mare o alternativă la mineritul, acum dispărut." Serbarea va începe la ora 13.00 cu slujba religioasă la Monumentul Eroilor. Va urma un spectacol lirico-muzical susținut de elevii Grădiniței Almașu Mare- centru, lansarea volumului III al lucrării "Zestrea", semnat Achim Emilian, un spectacol folcloric "La Almaș în vârf de munte". Punctul final va fi pus de Balul almășenilor, când toată suflarea va fi invitată la dans și voie bună. Organizatorii serbării sunt: Prefectura județului Alba, Consiliul județean Alba, Centrul județean al creației populare Alba, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba, Primăria și Consiliul local Almașu Mare, Căminul cultural Almașu Mare. (A.D.)
Șoferi ilegaliști amendați
    În cadrul unei acțiuni desfășurată de Serviciul Poliției Rutiere Alba, au fost depistați și amendați 55 de șoferi care au efectuat depășiri neregulamentare, iar 9 dintre aceștia au rămas fără permise de conducere. Au fost reținute 7 certificate de înmatriculare și au fost depistate 5 infracțiuni la legea circulației. Polițiștii au aplicat amenzi în valoare totală de 371 milioane de lei. (N.I.T.)
Ghețarul de la Scărișoara sub lupa specialiștilor
    Recent, o echipă condusă de domnul prof. dr. Bogdan P. Onac, îm­preună cu cercetători din Cehia, au vizitat peșteri din comuna Gârda de Sus, precum Ghețarul Scărișoara, Cotețul Dobreștilor și Poarta lui Ionele. Cu sprijinul Asociației Speologice "Sfinx" Gârda, și a medicului Ciubotărescu Cristian, a fost echipat accesul spre re­zervațiile Mare și Mică din Ghețarul Scărișoara, care au fost vizitate. Din aceste rezervații au fost prelevate probe pentru studii geo­chi­mi­ce, ce sunt realizate în colaborare de cercetătorii români și cehi. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.