Ultima oră
Sfinții împărați Constantin și Elena
    Prăznuim astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.
    Constantin și mama sa Elena au fost trecuți de Biserica Răsă­riteană în rândul sfinților și sunt socotiți "întocmai cu apostolii". Constantin cel Mare a fost fiul împăratului roman Constantin Chlor și al Sfintei Elena. În anul 306, tatăl lui i-a încredințat provinciile apu­sene ale imperiului. În anii care au urmat el i-a înlăturat pe toți ce­ilalți pretendenți la tron. Istoricii bisericești Eusebiu din Cezareea și Lactanțiu afirmă că, în ajunul bătăliei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), de pe Tibru, din apropierea Romei, care a avut loc pe 28 octombrie 312, împotriva lui Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, deasupra soarelui, o cruce luminoasă, care purta inscripția "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei învinge). Iar noaptea i s-a arătat în vis Mântuitorul care l-a îndemnat să însemne toate steagurile sale cu semnul crucii. Maxențiu a fost învins și s-a înecat în Tibru, iar Constantin a făcut o reformă socială, administrativă și juridică baza­tă pe principiile religiei creștine. În vremea lui Biserica a cunoscut o mare înflorire, fiind ridicate numeroase lăcașuri de cult în tot im­periul. Iar mama lui, împărăteasa Elena a avut o constribuție deter­minantă în acest efort înnoitor. Împăratul a construit o nouă capitală, pe Bosfor, căreia i-a pus numele Constantinopol, inaugurată pe 11 mai 330. Tot el a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325). A fost botezat de episcopul Eusebiu de Nicomidia, puțin înainte de a muri (22 mai 337). Sfânta Elena se convertise încă din 312, de­venind un exemplu de dăruire pentru binele Bisericii. Tradiția afirmă că, datorită eforturilor sale, a fost găsit lemnul Sfintei Cruci pe care fusese răstignit Mântuitorul, și au fost construite o seamă de bi­serici: Biserica Sfântul Mormânt, Biserica de la Betleem, cea din Nazaret ș.a.
Se reia acordarea vizelor de muncă în Marea Britanie
    După vizele turistice și de afaceri, Ambasada britanică la Bucu­rești reia alte patru servicii de viză pentru cetățenii români. Printre beneficiari se numără muncitorii sezonieri din agricultură și deți­nă­torii de permise de muncă. Ambasada mai informează că pot so­licita viză și rudele de gradul întâi ale deținătorilor de permise de muncă, lucrătorii cu pregătire minimă pentru domeniul hotelier și de servicii, precum și persoanele incluse în Programul de migrație pen­tru calificări înalte. (F.R.)
Din această lună,
Salariile din învățământ vor crește cu 5 la sută
    Lefurile personalului din învățământ vor crește chiar din această lună în medie cu 5%, fiind stabilită o modificare a grilelor de sa­larizare din sistem, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate în șe­dința de miercuri a Guvernului.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.