Editorial
Samba înfierilor
    După ce ani în șir am fost educați în spiritul docilității și supunerii față de legi și autoritate, ca o clasă de școală disciplinată, încetul cu încetul am încercat să ne revenim, să învățăm democrația, o lecție nouă și grea pentru mulți. Școlari cuminți, oameni de rând sau politicieni bine înfipți i-au ascultat pe dascălii într-ale democrației moderne, experți în toate, de aici ori de aiurea, care s-au străduit în cifre și imagini să trezească interesul față de valorile reale ale con­ceptului. Fie de tip american în care legea, întruchipată în con­sti­tuție, împiedică un anumit grup să aibă toată puterea de decizie sau îți arată cum poți alege guvernul din diversitatea celor guvernați. Ne-au însuflețit și orânduielile democrației vest-europene, care abundă în măsuri generoase de protecție socială. Am tras cu coada o­chiului chiar și spre țara Soarelui-răsare - Japonia, ai cărei locuitori au găsit, după distrugătoarele bombe, resursele interioare să se arunce din nou în luptă ca să spele urmele unui orgoliu național rănit, într-o bătălie a progresului pe toate planurile. Mai avem încă multe de învățat cu toate că am intensificat vizitele în străinătate, schimburile de idei, de cadre, de specialiști, cel mai adesea fără bilet dus-întors. După migrația masivă a începutului de mileniu, am spune că îi învățăm pe alții "productivitatea muncii", țel pe care nu-l putem atinge între propriile fruntarii.
    Fenomenul imigrației, economia modestă, politica socială de bâj­bâială și multe altele au concurat la scăderea dramatică a popula­ției. Și totuși, paradoxal, înregistrăm pe fondul unei natalități scă­zute, o creștere spectaculoasă a numărului copiilor abandonați de cei care i-au procreat, a copiilor vânduți pe piața muncii la negru, a înfierilor despre legalitatea cărora s-au scris tone de articole. Și cum adopția este disciplina la care suntem corigenți de multă vreme, se cerea în acest an - printr-o simplă coincidență electorală - un nou examen asupra subiectului, adică o reformă în sistemul de protecție a copilului. Reconsiderarea adopției ca măsură de drept civil este una dintre munițiile aruncate în luptă de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei prin proiectul legislativ al considerării adopției naționale ca o prioritate, iar a celei internaționale ca o ex­cepție. În susținerea tezei statul oferă și susținerea financiară fa­miliilor care vor să înfieze copii, dar cu condiția ca acestea să aibă capacități bănești insuficiente pentru creșterea copilului adoptat.
    O măsură cu față umană care, prin sincopele ei și prin multe alte înrudiri, ne amintește de ritmurile braziliene ale sambei sau de co­ordonatele înfierii din țara amazoniană. Importul ideatic al adopției de tip sud-american nu este cu totul întâmplător de vreme ce Bra­zilia, o patrie a extremelor sociale, numără aproape zece milioane de copii "singuri pe lume" în căutarea unui climat domestic. Cel mai adesea îl găsesc în sânul familiilor nevoiașe, la rândul lor cu șapte, opt, nouă și chiar mai mulți copii. Noua familie nu devine mai în­stărită, în ciuda ajutorului acordat de stat, ci doar își îndeplinește o îndatorire nescrisă de ocrotire a celor abandonați sorții. Puține fa­milii bogate au prinosul să mai hrănească o gură în plus.
    Prin similitudine, reconsiderarea adopției naționale de la noi, cu în­treg cortegiul de ajutoare acordate milostivilor părinți adoptivi, se adresează tot celor încercați de nevoi, dar mult mai bogați su­fle­tește. Asta ca un fel de slogan: să fie în folosul tuturor.
Mariana IONAȘ