Prima pagină Ediția din: 24.5.2004
Obicei străvechi, păstrat de la daci, în Munții Apu­seni
Scaunul de piatră și judecata celor ce-au greșit, de către bătrânii satului!
    Cei care au văzut, pe vremuri, filmul "Columna" (realizat în Ro­mânia, cu o distribuție internațională și prestigioasă), poate că își mai aduc aminte o scenă: aceea a judecării unui tânăr dac de către bătrânii satului, pentru că atacase pe unul dintre romanii cuceritori. Acesta a fost adus în mijlocul bătrânilor și, deși era fiul unuia dintre bătrânii sfetnici, a primit pedeapsa cuvenită. Pentru unii aceasta a fost doar o scenă banală, dintr-un film, dar ea este totodată un fel de "document", sau mai bine zis transpunerea cinematografică a unui obicei străvechi, care s-a păstra până-n zilele noastre în anumite zone din Munții Apuseni. Tradiția judecării, de către bătrâni, a sătenilor ce au greșit grav față de comunitate sau față de semenii lor, este dovedită de așa-zisul "scaun de judecată" ce se mai află și azi în fața unor biserici din Țara Moților. (Astfel de "scaune de judecată" mai există azi în Almașu Mic de Munte- comuna Balșa și în fața Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", din satul Brădet, comuna Almașu Mare.)
    După cum ne-a declarat un bătrân localnic, "acel membru al comunității ce se făcea vinovat de o purtare necuviincioasă era pus pe scaunul de judecată, cioplit în piatră, iar bătrânii se așezau pe scaunele de lemn dimprejur, în spatele lor aflându-se, ca asistență, întreaga comunitate. Bătrânii îl trăgeau la răspundere pe cel vinovat, apoi se sfătuiau și decideau ce pedeapsă i se cuvine, deși (cu excepția faptelor foarte grave), de cele mai multe ori morala în fața comunității și rușinea îndurată de cel judecat, erau suficiente. De obicei cel judecat își cerea iertare, promitea să nu mai săvârșească astfel de fapte sau, după caz, se împăca și și bătea palma cu cel păgubit..."
    Obiceiul s-a perpetuat până în zilele noastre nu numai pentru că era foarte simplu și drept, ci și pentru că astfel nu se mai cheltuiau bani pe drumuri, pe la judecățile "domnești". Un obicei similar exista la vechii nordici (vikingii), care aveau o stâncă a sfatului, unde se adunau, periodic, bătrânii, pentru a judeca pricinile personale și dintre triburi, ceea ce demonstrează apropierea "moșilor" noștri mai degrabă de nordici, decât de spațiul oriental. (Dar, mă rog, această demonstrație trebuie făcută de specialiști).
Ioan HĂNȚULESCU

Din cauza unui TIR răsturnat
Timp de cinci ore, DN7 a fost blocat
    Sâmbătă dimineața în jurul orei 6.00, pe DN7, pe raza localității Șibot a avut loc un grav accident de circulație, care a dus la blo­carea drumului național timp de aproape 5 ore. Un TIR turcesc con­dus de un cetățean din țara semilunei s-a răsturnat blocând dru­mul pe ambele sensuri. Întrucât cetățeanul turc nu a vrut să de­sigileze containerele, s-a bănuit într-o primă fază că acesta trans­portă sub­stanțe chimice toxice. De aceea la fața locului a avut loc o adevărată desfășurare de forțe, fiind angrenați polițiști, jandarmi, dar și spe­cialiști în decontaminări de la Protecția Civilă. Din fericire s-a con­statat că TIR-ul turcesc transporta lacuri și vopsele, care nu s-au revărsat pe drum. La fața locului au fost chemați și vameșii întrucât turcul nu a dorit nicicum să deschidă ușile TIR-ului. Mai trebuie spus că pentru deblocarea drumului a fost adusă o macara de la Cu­gir. Cu toate acestea, în jurul orei 11.00, drumul continua să fie blocat, spre exasperarea șoferilor care așteptau în coloană. În pre­zent polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor acci­dentului însă se pare că șoferul turc se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.