Editorial
Alegeri în stil american
    Anul 2004 este anul alegerilor atât în România cât și în Statele Unite le Americii. Din acest motiv, Agenția de Strategii Guver­na­mentale și Centrul COX pentru Comunicare internațională și mass-media din cadrul Universității Georgia din SUA au organizat la Cluj Napoca un workshop cu tema "Mass-media și procesul electoral", care s-a concretizat într-un schimb de experiență util între jurnaliștii români din presa locală și colegii lor americani.
    Întâlnirea de la Cluj Napoca, derulată timp de două zile, a prilejuit debateri interactive extrem de interesante. Ne apropie de SUA faptul că în acest an, în ambele țări, au loc alegeri. O altă ase­mănare este că la ultimele alegeri, atât în România cât și în SUA, la urne s-au prezentat doar circa 50 la sută din numărul de ale­gători. Un alt punct comun este că majoritatea campaniilor electo­rale duse de politicieni sunt destul de virulente. Americanii numesc asta publicitate focalizată și o folosesc atunci când se lansează atacuri la adresa contracandidatului, fie că este vorba de subiecte reale sau false (pentru declarații politice, în SUA este foarte greu să duci în instanță un politician care a mințit în spoturi TV. El este însă tratat de presa independentă ca atare). Dacă în România, zvonul negativ este folosit ca armă electorală, colegii noștri de peste O­cean au obligația de a consulta trei surse. Ei trebuie să dovedească zvonul, iar dacă acest lucru nu este posibil nu se publică nici o știre. Numai că atunci când atacă contracandidații, oamenii politici iau în calcul două variante: fie lumea va crede că au rămas în urmă și atacă din disperare, fie se va înțelege că nu au prea multe de spus. Adepții sloganului "Cea mai bună armă este atacul" joacă la două capete de obicei și asta le poate aduce și prejudicii, nu doar avantaje electorale.
    Cât despre finanțarea campaniei electorale, americanii sunt mult mai riguroși. Publicitatea electorală plătită unui ziar sau unei tele­viziuni este făcută publică imediat. Ei nu pot folosi drept paravan fir­me care au închiriat spații publicitare. În plus, mass-media nu poate percepe tarife mai mari de publicitate, în comparație cu publicitatea comercială. Toate fondurile sunt publice în timpul campaniei, pe când, la noi, de-abia acum s-a reglementat publicarea situațiilor fi­nanciare la sfârșitul campaniei. În SUA, în acest an campania e­lectorală înseamnă cheltuieli de circa un miliard de dolari. Din cau­za acestor costuri ridicate, americanii au devenit amatori de cam­panii din "ușă în ușă", sau mai nou se practică atragerea ale­gă­torului prin Internet sau scrisori. Ziariștii de investigații, adepți ai motto-ului "Dacă vrei răspunsul, urmărește banii", vor avea de lucru. Nu de puține ori, ei au scos la iveală că un candidat, care militează pentru protecția mediului, este sponsorizat cu o sumă frumușică de... o firmă producătoare de tabac. Practic, fiecare ziar are un re­dactor specializat în această problemă, iar fiecare partid, fie că este vorba de republicani sau democrați, are un om în staff, care se o­cupă de viața personală a contracandidatului de când acesta a făcut ochi. Așa că să nu credeți că mizerii sunt doar la noi.
    O altă concluzie care s-a desprins este că jurnalistul trebuie să fie cât mai neutru, pentru că în acest fel el va supăra un număr mai mic de cititori. În schimb, atât presa cât și candidații au un scop co­mun, acela de a informa și transmite mesaje pentru alegători, astfel încât aceștia să fie informați. Chiar dacă în campanie, poli­ticienii exagerează întotdeauna, ei trebuie să înțeleagă că în a­ceastă perioadă nu ai timp să-i convingi pe oameni, ci doar să-i se­duci.
Florin ROMAN