Ultima oră
Funicularul de la EM Zlatna este furat pe bucăți
    Polițiștii din Zlatna au depistat în trafic miercuri, 2 iunie, în jurul orei 14.00, o autoutilitară TV care transporta bunuri presupus furate. Polițiștii i-au legitimat pe șofer și cei doi pasageri, constatând că aceștia erau toți din Zlatna și se numeau: George Tidian, de 32 de ani, Daniel Crișan, de 43 de ani și Laurențiu Lăpădat, de 29 de ani. În dubiță polițiștii au descoperit 0.5 mc de lemn de foc, pentru care Crișan avea documente. În schimb, sub lemnele de foc, au fost des­coperiți 4 vagoneți și un cărucior de mină, o rolă de funicular și un capac de ventilator electric. Vagoneții fuseseră furați din zona Larga, unde zăcea neutilizat un funicular aparținând EM Zlatna. Daniel Cri­șan a spus că intenționa să vândă obiectele la fier vechi. Celui în cauză i-a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat. EM Zlatna s-a constituit parte civilă cu suma de 3,5 milioane de lei. (N.I.T.)
Alertă de gradul zero în Ardeal
Clienți cu încasări cash de la bancă sunt urmăriți și țepuiți în... 20 de secunde!
•O bandă de spărgători profesioniști au acționat și la Alba Iulia, ziua în amiaza mare
      Miercuri, 2 iunie, între orele 9.55 și 10.00, chiar în municipiul Alba Iulia, a fost comis, cu măiestrie, un furt soldat cu un prejudiciu de 30 de milioane de lei. De menționat că acest mod de operare a fost semnalat de vreo 4 ani încoace, în toată zona Ardealului, iar autorii s-ar părea că vin de dincolo de granița Munților Carpați, din zona București. În fapt, Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată de Dorin S., contabil al unei societăți comerciale, că într-un interval de maximum 5 minute, cât a intrat la Inspectoratul Teritorial de Mun­că Alba, mașina sa marca Opel - parcată pe strada Primăverii, în zona hotelului Parc - a fost spartă iar din ea a fost sustrasă suma de 30 de milioane de lei. Polițiștii au constatat că portiera din stânga față și torpedoul erau forțate. De asemenea, anchetatorii au stabilit că omul fusese urmărit încă de la casieria BCR, apoi cu ma­șina prin oraș. Modul de operare este același cu al celorlalte lovituri date în ultimii ani în Ardeal: cel puțin doi complici - îmbrăcați ele­gant, ca oamenii de afaceri - stau în parcarea băncii. Unul își face de lucru prin bancă, filând casieria. Dacă observă că o persoană încasează sume mari, cash, părăsește banca și o urmărește prin oraș. Profitând de câteva momente de neatenție - când victima pă­răsește autoturismul pentru a-și cumpăra fie și numai un ziar, un covrig sau pur și simplu caută o toaletă - spărgătorul acționează. Inspectorul Cristian Mureșan, din cadrul Biroului Furturi din Auto, spune că hoții sunt foarte versați, ustensilele pe care le folosesc permițându-le să comită furtul în numai... 20 de secunde! Totodată, îndemânarea și tupeul acestora sunt maxime deoarece acționează în zone aglomerate, cu martori, ziua în amiaza mare. Inspectorul Mu­reșan a mai precizat că în Alba s-a mai înregistrat un caz ase­mănător în 2001, dar atunci s-a declanșat alarma, iar hoții au fugit când a sosit proprietarul. "Martorii la un asemenea furt nu intervin nici atunci când se declanșează alarma deoarece apreciază că, ziua în amiaza mare, doar proprietarul are tupeul să intre în mașină" spune inspectorul Mureșan. Hoții au ales clientela BCR deoarece aceasta este banca cea mai importantă și cea mai aglomerată din țară. "În plus au ales Ardealul pentru că aici sunt foarte mulți oameni bogați", subliniază inspectorul Mureșan.
    În acest context, poliția le cere precauție extremă celor care ma­nipulează sume mari de bani. Nu de alta, dar acum 2-3 ani, tot un reprezentant al firmei prejudiciate miercuri la Alba Iulia cu 30 de mi­lioane de lei, a fost "țepuit", culmea, în același mod....
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.