Editorial
Sic transit gloria mundi
    Toată floarea cea vestită a fotbalului european se află la această oră de maximă vară în bătrâna Lusitanie, țara ce l-a dat lumii na­vigatorilor pe Vasco Da Gama. Fotbaliști de fotbaliști, tehnicieni titrați, turiști și spectatori, iubitori de soare și plajă cu buzunarele pline de euroi, fetițe bronzate și surâzătoare din cele 16 țări par­ticipante și nu numai, la Euro 2004 s-au adunat pentru marea pa­radă a sportului rege, încercând să taie o felie cât mai mare din pe­penele gloriei. Ai noștri, săracii, se uită de la nivelul mării pe coas­tele Atlanticului, dând vina și acum pe Lubos Michel și pe Urs Me­ier pentru gafele făcute cu Norvegia și Danemarca. Privind la în­cleștările acerbe de pe cochetele stadioane portugheze trăim amă­răciunea că nu suntem și noi printre aleșii bătrânului continent, dar și spaima care ne trece ca o spadă rece prin șira spinării că am văzut la lucru, grație sticlei televizorului, două din echipele cu care ne vom lua la trântă în preliminariile C.M. 2006, Cehia și Olanda, două superputeri care ne strecoară teamă și spaimă. Dar să-i lă­săm pe alții mult mai galonați decât noi cu grijile și bucuriile lor și să privim în ograda noastră mioritică în care bacii se arată viguroși în vorbe și mielușei în fapte. Cu alte cuvinte, ce a fost a fost, glonțul nu se mai poate întoarce odată ce a plecat pe țeava puștii.
    Cât de tare îl dor problemele echipei naționale ca și ale adver­sa­rilor ce-i vom întâlni, pe generalul fără armată, se vede din faptul că domnia sa a intrat în jocurile politice. Poate se gândește că ciupi­lica și treningul de antrenor îi vor deveni neadecvate și desuete cu ținuta de politician de Dâmbovița. Treburile politicii care au găsit în persoana lui Iordănescu un fan aproape teribilist nu i-a îngăduit să ia avionul la timp și să ajungă în Portugalia la bătaia gongului inaugural, unde să ia pulsul fotbalului european și să vadă la lucru adversarele cu care va da piept încă din această toamnă. Nu putea pleca mai repede până ce nu-și vedea sacii în căruță, căruța vii­torului consilier de Ilfov, amic la cataramă cu trepădușul Bebe Iva­novici. Departe de noi gândul de a-i vâna slăbiciunile pentru politică cu orice preț, dar noi, naivi cum suntem, îl știam antrenor și om de fotbal, selecționerul echipei naționale. E bine să știe, dacă până a­cum n-a aflat-o, că fotbalul, echipa națională, prin evoluțiile sale fac o propagandă mult mai bună și mai vie României decât toată po­litichia la un loc. Dar se pare că gheneralu' are o inimă și un suflet mult prea largi pentru un antrenor, astfel că pe lângă fotbal, vizite pe la biserici și mănăstiri și preocupări paranormale, domnia sa avea nevoie și de... politică. Dar poate că gândim noi prost, pentru că ce ți-e fotbalul, ce ți-e politica din punct de vedere al moralității și al acurateții sufletești. Și una și alta sunt niște bălți din care emană miresme fetide.
    În cele din urmă, proaspătul uns consilier de Ilfov, omul bun la toa­te, s-a deplasat cu ceva întârziere în țara lui Fernando Pesoa, luându-și notițe despre trasoarele lui Nedved și desanturile lui Rud van Nistelroy. Dacă ar ști olandezii și cehii că echipa României are la cârma ei un general, un creștin evlavios și un consilier județean, poate că Brukner și Dick Advocat s-ar preda fără luptă în fața co­lecționarului de amulete și închinător pe la sfintele icoane. Ceva e putred în România și dacă prin absurd Hamlet ar fi fost român ar fi căzut la pace cu cel care i-a ucis tatăl. Sic transit gloria mundi!
Gheorghe JURCĂ