Potrivit unor tradiții și credințe moțești
În bobul de grâu se află întreaga filozofie a vieții omului
Există credința, printre țăranii din Munții Apuseni și nu numai, că pe bobul de grâu se află chipul MÂNTUITORULUI ISUS. De aici, cultul pâinii și grâului, credința că grâul și pâinea sunt prin ele înseși sfinte și-i păcat să fie călcate în picioare. Nu există momente din viața omului la care, într-un fel sau altul, să nu fie aduse cele două elemente (grâul și pâinea), numite sacre.
Așa se face că omului, înainte de a se naște chiar, i se asociază boabele de grâu, socotite cum spuneam, entități sfinte. Astfel că viitoarea mamă va pune într-un vas cu pământ, o mână de boabe de grâu, apoi le va uda cu apă, cu mare grijă, până când ele vor încolți. Dacă vor încolți cu soț, înseamnă că noul născut va fi fecior. Când tânărul prunc vine pe lume, acestuia i se asociază pâinea și grâul. În prima băiță se pune, pe lângă o rămurică de busuioc, care simbolizează curățenia sufletească și trupească, câteva boabe de grâu, pentru ca noul născut să fie bogat și o rămurică de brad, ca tânărul prunc, să trăiască mult. În timp ce i se face băiță, în cuptorul de pâine i se va coace micuțului prunc un coc de pâine, în miezul căruia ursitoarele pretind că descifrează viața celui căruia îi este consacrat.
Legenda spune că, la nașterea lui HOREA, ursitoarele, văzând cocul de pâine al micuțului prunc, au înțeles că va fi un bărbat mare și puternic și încă de atunci i s-a spus URSU. Au mai văzut că va cânta frumos și de aceea l-au numit HOREA. De asemenea, au observat în miezul de păine, un picur de sânge, înțelegând din acesta, că va muri, într-o mare vărsare de sânge.
GRÂUL este folosit și sub formă de CRUPĂ, adică spălat bine, bătut în duba cu cuie și apoi fiert, obicei din ziua de SFÂNTUL TOADER. De asemenea, se folosește și sub formă de COLIVĂ, simbolizând sărbătorirea celor trecuți la cele veșnice, obiceiul fiind diferit, de la o localitate la alta.
Toate vârstele omului, sunt însoțite de grâu și pâine. Sărbătorile CRĂCIUNULUI, sunt o elocventă dovadă, în acest sens.Bizăreii sau bizărușii, cum li se mai spune, vin la casa gospodarilor, aducând cu ei așa zisa bizărușă (bizărușa este confecționată de regulă dintr-un baston de salcie, care după ce este curățat de coajă, este lăsat să înghețe, după care cu mezdreala, prin presare, se fac floricele sub formă de șuvițe, din lemn). Intrând în casă, ei spun: "A venit AJUNUL lui CRĂCIUN, cu un ceas bun și cu zile multe și bune". După intrarea în casă, gospodina și ceilalți ai casei îi primesc cu bucurie pe copilași, dându-le colăcei, mere, nuci și prăjituri, apoi gospodina sau o fată a acesteia, rupe șuvițe din bizărea și le pune la icoană, pentru ca oile să fete multe miele. Dacă în casă există o fată mare, atunci șuvițele din bizărea se pun la oglindă, pentru ca în anul ce va veni să vină cât mai mulți pețitori. Se știe că băiețeilor li se dau colăcei în formă de cerc, iar fetelor colăcei având formă de măr, respectiv pup, cum i se mai spune. Forma colăceilor simbolizează pământul, pentru fete și cerul, pentru băieți. Adică cerul și pământul să purceadă la dragoste. Astfel apa cerului să fertilizeze pământul și așa, semințele să încolțească iar rodul pământului să sporească.
NUNTA, principalul moment al vieții, așteptat cu emoție și bucurie, de fiecare dintre noi, este de asemenea însoțită de grâu și pâine, aceste entități sfinte, ce însoțesc viața noastră. Astfel că, în fața altarului, preotul le dă tinerilor pâine înmuiată în miere, un semn de binecuvântare a nobilului fapt, acela de a-și împreuna destinele cei doi tineri. La întoarcerea de la biserică, mirii împreună cu nuntașii sunt stropiți cu "piana"( piana este confecționată din spice de grâu, în formă de cruce, la secerișul grâului și este păstrată cu sfințenie lângă o icoană, considerându-se că astfel rodul pământului va fi bogat). De asemenea, peste nuntași se aruncă cu boabe de grâu, aceasta, tot cu gândul la prosperitatea tinerei familii și a rodului pământului.
În unele sate din Munții Apuseni, aparținătoare comunei Mogoș, Ponor și Râmeț, se mai obișnuește și azi, înălțarea în curtea unde are loc nunta, a Armindenului de nuntă, (Armindenul de nuntă fiind un brad adus din pădure, de către prietenii mirelui sau ai miresei, este curățat de coajă și crengi, aproape în întregime, lăsându-se doar în vârf câteva crengi de cetină). În vârful Armindenului, se pune o sticlă cu vinars și un colac de pâine, sub formă de cerc. După ce nuntașii sunt primiți în curtea unde are loc nunta, după obiceiul dat, adică stropiți cu apă sfințită și boabe de grâu, feciorii din sat își încearcă puterile, încercând să escaladeze Armindenul, să dea jos sticla cu băutură și colacul de pâine. Cel care reușește această performanță este considerat vrednic de însurat. Este aplaudat de participanți și lăudat de tinerele fete.
PÂINEA, este adusă la biserică pentru sfințire, sub formă de PRESCURĂ sau PARASTAS, Pe prescură, se imprimă amprenta PRISTORNICULUI. După sfințire, PRESCURA, se mănâncă de participanții la procesiune, cu multă grijă, pentru ca să nu cadă jos nici o fărâmă, acesta fiind socotit un păcat. PARASTASUL, după cum se știe, se dă și se sfințește de regulă, în memoria celor dispăruți. Conform datinilor întregului mediu în care omul își desfășoară activitatea, este sacru.
Se spune că "omul sfințește locul", prin aceasta înțelegându-se faptul că, prin activitatea sa, omul adaugă locului respectiv, mediului în care trăiește, sacralitatea. De la sfințirea casei, a lucrurilor din gospodărie, a vitelor din gospodărie, a culturilor, a holdelor, până la lucruri ce aparțin comunității (satului) cum ar fi: poduri peste ape, drumuri, biserici, etc., totul este sfințit, prin participarea întregii comunități. Există astfel anumite zile, sărbători de peste an, în care se face ieșirea între holde și ieșirea între vite. Aceste zile diferă de la o localitate la alta, începând cu a treia zi de RUSALII, SFÂNTUL PETRU șI PAVEL, SFÂNTUL ILIE, etc. Cu această ocazie au loc și alte obiceiuri folclorice, se gătesc diferite mâncăruri tradiționale și se face horă.
Maria CIOICA
Azi, la Alba Iulia
Se lansează noi locuri de muncă
Cu o periodicitate notabilă, AJOFM Alba pune la dispoziția persoanelor șomere locuri de muncă, am putea spune la discreție. Începând cu ora 9.00 Casa de Cultură a Sindicatelor găzduiește bursa pentru ocuparea celor 370 de posturi vacante oferite de agenții economici.
Chiar dacă, în principal, oferta se adresează persoanelor unice întreținătoare de familie, pot participa la bursă și alte categorii de persoane aflate în căutarea unui serviciu. Amintim câteva din meseriile solicitate: mecanic auto, macaragiu, tâmplar, șofer, zidar, inspector asigurare, inginer, economist, programator, bucătar, sudor, barman, designer industrial, la care se adaugă multe altele.
(M.I.)
Consilierii juridici din județul Alba depun astăzi jurământul
Astăzi, la Alba Iulia, membrii Colegiului Consilierilor juridici din județul Alba, recent constituit, vor depune jurământul. După cum ne-a informat d-na Mariana Chebuțiu - decanul Colegiului, evenimentul se va desfășura începând cu ora 14.00, în incinta restaurantului "Ulpia" situat vizavi de Piața Agroalimentară din Cetate și vor participa ca invitați de onoare printre alții prefectul Mugurel Sârbu și primarul Mircea Hava.
(R.J.)
Sector de asistență publică
Conform unei adrese remisă Prefecturii Alba de către Ministerul Culturii și Cultelor, Direcția județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național trebuie să asigure un sector de asistență publică, fundamentat pe fișierul bunurilor culturale, care să furnizeze consultanță de specialitate. Se are în acest fel în vedere asistarea populației cu toate informațiile necesare privind statutul, drepturile și obligațiile, evidența și documentația la lucrările de conservare - restaurare și protecție a bunurilor mobile și imobile ale patrimoniului cultural național.
(R.J.)
Se apropie sărbătoarea de pe Muntele Găina
Prefectul Mugurel Sârbu a anunțat într-o conferință de presă faptul că începând cu săptămâna viitoare va demara acțiunea "Muntele Găina". Șeful administrației publice județene a precizat în acest sens că se vor constitui comandamentele necesare, se vor elabora în cele mai mici detalii programele de pregătire a zonei precum și cel al manifestărilor culturale din acele zile, iar Prefectura Alba va supraveghea permanent modul în care sarcinile vor fi duse la îndeplinire. "Sper să fie cea mai reușită sărbătoare din ultimii ani" a spus prefectul de Alba.
(R.J.)
Vicepreședintă nouă la Curtea de Apel Alba Iulia
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis mai multe promovări în funcțiile de conducere ale instanțelor din toată țara. La Alba Iulia, Alina Lodoaba a fost numită vicepreședinte la Curtea de Apel Alba Iulia.
(F.R.)
Timp de trei zile
Trenurile accelerat nu vor mai ajunge la Timișoara
Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" S.A. anunță publicul călător din județul Alba că în perioada 25-27 iunie 2004 în circulația trenurilor de călători vor interveni următoarele modificări:
*Trenul Accelerat 1973 Galați - Timișoara va avea ca stație limită Arad. *Trenul accelerat 1944 Sighet -Timișoara va avea ca stație limită Arad. *Trenul accelerat 1765 Iași - Timișoara Nord va avea ca stație limită Arad.
(N.I.T.)
Inaugurarea sediului DJAS Alba
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ioan Florea, a declarat pentru ziarul "UNIREA" că în cursul zilei de ieri a avut loc inaugurarea noului sediu al Direcției Județene de Asistență Socială. Clădirea situată pe strada București a fost refăcută în totalitate, investiția fiind evaluată la 4 miliarde de lei. "Am reușit acest lucru cu un credit bancar. A fost prima dată când am recurs la un astfel de credit, în istoria CJ Alba, pentru a pune pe roate o investiție", a mai spus Ioan Florea.
(F.R.)