Editorial
Alegerile locale reformează sistemul politic românesc
    Războiul mediatic privind victoria în alegerile locale pare a fi mai puternic decât însăși înfruntarea directă din campania electorală. A­tât PSD cât și Alianța D.A. (PNL+PD) vin în prezent cu tot felul de argumente sofisticate, desigur, în așa fel aranjate și cosmetizate de fiecare tabără încât să arate și să demonstreze că ea este învin­gă­toarea.
    Acum, după ce avem în față întregul registru al alegerilor (rezul­tatele complete - turul I și turul al II-lea), noi am putea spune că a­vem o altă părere. Deocamdată s-au desfășurat numai alegerile lo­ca­le. Judecând la rece rezultatele obținute de cele două mari forțe politice ce s-au înfruntat în cadrul acestora - PD+PNL, respectiv Alianța "Dreptate și Adevăr" pe de-o parte și PSD pe de altă parte, este foarte clar că nimeni nu s-a desprins într-un câștigător absolut. Dacă Alianța PD+PNL a reușit să obțină voturi mai multe în Bu­curești și în alte orașe mai mari ale țării, în schimb PSD a obținut în mod clar cele mai multe mandate de primari și de consilieri locali, chiar dacă multe dintre acestea sunt în mediul rural. Pentru că, așa după cum afirma recent un important analist politic, "tot cetățeni ai României sunt și cei din Cucuieții din Deal și cei din Capitală". Apoi, urmează ca în toamnă să aibă loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Abia după ce se vor desfășura și acestea se va putea vorbi cu adevărat de un câștigător al alegerilor din 2004, al votului popular adjudecat pentru a conduce destinele țării în viitorii patru ani.
    Esența acestor alegeri locale o reprezintă deocamdată două lucruri îmbucurătoare am spune noi: mai întâi alegerea sau rea­legerea în fruntea unor primării a unor oameni tineri, capabili și dor­nici de schimbare și apoi, cel mai important câștig al exercițiului de­mocratic din România timp de peste 14 ani îl reprezintă faptul că s-a ajuns, în sfârșit, aproape ca în democrațiile occidentale, ca votul electorilor să fie concentrat în proporție de peste 70 la sută spre doar două formațiuni politice: PSD și Alianța "Dreptate și Adevăr". Ceea ce înseamnă că alegătorii români au ajuns la un anumit grad de maturitate politică. Au înțeles că trebuie să treacă de la un vot politic fărâmițat pe puzderia de partide și formațiuni politice exis­tente pe scena politică românească actuală, la un vot util, con­centrat pe cele două forțe politice. Conștienți de puterea votului lor, ei au încercat de această dată să impună o nouă politică, respectiv chiar o reformă a sistemului politic românesc. Acest lucru duce la deschiderea unor noi perspective în ceea ce privește conducerea democratică a României în viitor. În primul rând, de aici înainte vom avea un echilibru clar între forțele politice de stânga și de dreapta, nemaiexistând nici un partid sau formațiune politică "stat" care să impună legea după bunul plac. De acum încolo există perspective certe ca atât Puterea cât și Opoziția să devină mai constructive, abandonând luptele și fricțiunile politice din Parlament făcute doar pentru a fi "Gică-contra", în folosul unor dezbateri constructive pen­tru viitorul țării. Vor dispărea, sau cel puțin se vor reduce abuzurile Puterii, constrânsă de faptul că nu va putea guverna la nesfârșit, având în față o Opoziție la fel de puternică, capabilă în orice mo­ment să îi ia locul. Puterea își va da de aici înainte toată silința pentru a diminua cât mai mult flagelul corupției, pentru a reduce bi­rocrația din administrație și pentru a fi mai aproape de cetățeanul de rând, de problemele de zi cu zi ale acestuia, dorind astfel să îi intre în grații pentru a-i putea "cuceri" votul la viitoarele alegeri. Așadar, există suficiente motive să credem că în viitor vom avea o guvernare mai democratică a țării, o guvernare axată în principal pe pro­ble­me­le cetățeanului de rând.
Tinu MATEȘ