Editorial
Vremea mironosițelor
    Părerile oamenilor se schimbă repede. Nu este cazul să deplân­gem că în orizontul vieții moderne, cu limitele ei extrem de flexibile, și-a făcut loc o sărăcie în expresii și în conținut destul de șocantă. Însă e regretabil să vezi că tocmai din rândul celor cățărați pe poziții de vremelnică putere se emit opinii, comentarii - ca pe bandă - cu un conținut îndulcitor care însă îți lasă un gust mult mai amar decât cel scontat.
    Un adevărat tam-tam a însoțit epocalele privatizări Electrica și Petrom, șirul laudelor victorioase lăsându-ne cu gura căscată în fața beneficiilor de care se vor bucura cei care au tranzacționat cu pom­pă și fast regal vânzarea bunului întregului popor. Ne ung cu miro­denii, mai degrabă afumate decât frumos mirositoare, responsabilii cu sănătatea neamului, după ce într-un exces de zel un oarecare tăietor în carne vie și-a mutilat pacientul motivându-și gestul cu un certificat emis în grabă de un confrate îngăduitor că primului nu-i sunt toate mințile acasă. A fost necesară o moarte cu spectacol și cheltuială publică exorbitantă pentru ca organele abilitate (ce pom­pos sună!), să-și dea seama că în urma omului aruncat în piscină au rămas goluri financiare la buget greu de acoperit. Nu au lipsit nici de această dată persoanele aducătoare de miruri și ofrande vin­decătoare.
    Se apropie vremea "parlamentarelor" și de pe-acum au început pre­zenți și viitori aleși să-și toarne cenușă-n cap și știință de carte, și limbi străine cu ghiotura, doar doar ne-or lua ochii cu imaginea lor imaculată, demnă și bună. Un cazier complet ce include doxă de carte, vechime în munca de partid și experiență oficială, lipsuri în căsuța corupției este recomandarea perfectă pentru fotoliul legisla­tivului.
    Sunt scoase de la naftalină responsabilitățile care le încovoaie șira spinării, grija pentru banul public la fel de mare ca și pentru cel din propriul buzunar. Este timpul când se fac vizite transoceanice pentru a primi binecuvântarea părinților ocrotitori și trâmbițarea "ca­tindaturii" sub oblăduirea faldurilor înstelate prezente oriunde și ori­când.
    Prosternat în fața altarului "popolar" executivul recunoaște spăsit că în jur de o treime, nu cea sfântă, ci cea dureros de reală de 6,5 milioane de români, trăiește în sărăcie, la cota extremă aflându-se 2,4 milioane dintre ei, în timp ce 1,2 milioane de conaționali nu-și permit coșul alimentar zilnic.
    Asta da rugă și consolare în vreme ce peste așezările noastre curge potop de ploaie și grindină, de foc și pară pe alte părți de țară, pe miriștile și în pădurile rarefiate. Din când în când mai pică din milostivenia aleșilor câte un ajutor, uriaș în întregul său, împărțit fră­țește după oameni, fapte și locuri, așa ca să ajungă câte o fărâ­mitură pe masa celui nevoiaș.
    Ca să ne vindecăm rănile ni se aduc tot mai multe drumuri și poduri de vis, fonduri și împrumuturi, reparații capitale, să rezistăm cu stoicism cât mai mult în țintuiala neputinței noastre de a ne depăși singuri condiția de dependenți. Și cum nici cei mai mici și mai dragi nouă nu sunt exceptați de la regula mângâierilor, lor li s-a pregătit pentru festinul cel de toate zilele de școală un cornuleț mai mare cu lăptișor aidoma, etichetat să-i ungă pe suflețel, pe ei și pe părinții lor electori.
Mariana IONAȘ