Prima pagină Ediția din: 27.7.2004
Tragedii de vară
Bătrână intoxicată cu fum pe câmp, bărbat electrocutat la pescuit
    *Aurelia Brumar, în vârstă de 71 de ani, din comuna Sâncel, a fost găsită duminică, 25 iulie, decedată pe un teren agricol aflat în proprietatea sa. Potrivit poliției, în ziua precedentă, în jurul orei 13.00, bătrâna s-a dus pe parcela din locul numit "Coastă" pentru a da foc paielor rezultate în urma recoltării grâului. Pentru că nu s-a mai întors acasă, Viorel Bărbat, unul dintre vecini, a pornit în cău­tarea bătrânei. El a decoperit cadavrul femeii culcat pe burtă, iar lân­gă corpul neînsuflețit se afla o furcă cu coada din lemn carbonizată. Mâinile și picioarele victimei prezentau urme de arsuri, provocate de incendierea paielor. Din investigații a rezultat faptul că femeia a a­prins resturile vegetale, s-a intoxicat cu fum și a căzut la pământ, cu fața în jos, astfel putând fi explicate arsurile de la nivelul membrelor. Polițiștii au stabilit că nu există suspiciuni cu privire la decesul Aureliei Brumar, cauza morții fiind intoxicația cu monoxid de carbon.
    *Tot duminică, în jurul orei 20.00, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați despre o altă descoperire macabră. Nicolae Jugravu, din Lupșa, a găsit cadavrul unui bărbat pe malul stâng al râului Arieș, în apropierea stației de tratare a apei din oraș. Polițiștii au stabilit că victima se numește Toader Moldovan, de 44 de ani din Abrud, dar care locuia fără forme legale în satul Valea Bistriciorii, comuna Bistra. Din primele verificări a rezultat faptul că bărbatul s-a dus la pescuit, lângă cadavru fiind găsite resturile unei undițe din fibră de carbon. În momentul în care pescarul a vrut să arunce undița în apa râului Arieș, a atins un fir electric al liniei de medie tensiune care trecea pe deasupra, electrocutându-se. De altfel, undița a fost sec­țio­nată în două în urma șocului electric, o bucată de aproximativ 1,3 metri din ea rămânând în mâna dreaptă a pescarului, iar celălalt segment, de 5 metri, a fost găsit lângă cadavru.
Robert GHERGU

Sindromul Erbașu face victime și în județul Alba
Un om de afaceri german s-a sinucis pe calea ferată
    La sfârșitul săptămânii trecute, un cetățean german a murit după ce capul i-a fost retezat de un tren în zona stației CFR Aiud. Victima se numește Alfred Werner, de 63 de ani. Decedatul desfășura afa­ceri în România, în zona Baia Mare. Din informațiile noastre rezultă că neamțul a recurs la acest gest extrem pe fondul unei căderi psi­hice. El avea, se pare, serioase probleme financiare la firma pe care o conducea. Werner s-a deplasat cu autoturismul personal în zona căii ferate, a coborât, apoi și-a așezat capul pe linia de cale ferată. La impactul cu trenul, capul victimei a fost spulberat.(F.R.)
Datoriile foarte mari aduc
Secetă în câteva sute de apartamente din Alba Iulia
    La vremea caniculei, când fiecare picătură de apă rece valorează o avere, câteva sute de apartamente din Alba Iulia sunt amenințate de... secetă. Fenomen care se va instala cât de curând, poate chiar din această săptămână, după cum spune directorul SC Apă-Canal Alba Iulia - Ioan Drăghici. Vinovați de această situație sunt chiar pro­prietarii apartamentelor în cauză. Nu știm exact care este situația încasărilor din asociațiile de proprietari dar, nu prea bună de vreme ce facturile emise de SC Apă-Canal SA nu au mai fost achitate de luni bune. Valoarea totală pe care SC Apă-Canal SA o are de re­cuperat de la datornicii albaiulieni (consumatori casnici sau agenți economici) este de aproximativ 10 miliarde de lei. Din acest motiv nici societatea nu este într-o situație prea grozavă, așa încât ajun­gând la fundul sacului nu-i mai poate păsui pe datornici. De fapt în Alba Iulia asociațiile de proprietari care nu au datorii la plata apei potabile se pot număra pe degetele de la o mână. Oprirea furnizării apei potabile nu este o bucurie nici pentru cetățeni și nici pentru so­cietatea furnizoare, dar operațiunea nu mai poate fi evitată, condu­cerea SC Apă-Canal SA Alba Iulia dorind evident să recupereze o parte din aceste datorii. Șapte sunt asociațiile de proprietari cele mai amenințate. Includerea lor pe lista celor amenințați cu oprirea furnizării apei potabile s-a făcut ținând cont mai ales de vechimea datoriilor, unele dintre ele fiind de-a dreptul istorice - de anul trecut: 1. Asociația de proprietari K3 - 10 milioane lei (neplătit din februarie 2004), 2. Asociația de proprietari 38 - 93 milioane lei (februarie 2004), 3. Asociația de proprietari "Unirea" blocul C1B - 23 milioane lei (ianuarie 2004), 4. Asociația de proprietari M2 - 24 milioane lei (noiembrie 2003), 5. Asociația de proprietari nr. 10 - 379 milioane lei (august 2003), 6. Asociația de proprietari nr. 11 - 439 milioane lei (septembrie 2003) și 7. Asociația de proprietari CT 20 - 299 milioane lei (iulie 2003). Aceste asociații au fost somate încă de-acum două săptămâni că va fi oprită apa potabilă dacă nu-și achită facturile, dar somația nu a avut nici un efect.
    Informat asupra acestei neplăcute situații, primarul municipiului Al­ba Iulia - Mircea Hava a declarat că, deși administrația locală nu are nici o atribuție în gospodărirea asociațiilor de proprietari, va iniția un dialog cu administratorii asociațiilor în cauză. Atât pentru con­fortul viitor al cetățenilor, cât și pentru a scoate SC Apă-Canal SA Alba Iulia dintr-o situație financiară "strânsă".
Anca DINICĂ

Un mesaj generos de dincolo de moarte
    Stimați cititori fideli ai ziarului "Unirea", sunt dr. Mircea Frențiu, di­rectorul Spitalului Municipal Blaj, și aș vrea să vă descriu în cu­vinte un gest generos care m-a impresionat profund, mai ales că nu vine de la un român, așa cum era firesc să fie, ci de la un cetățean german care a trecut în eternitate și de la soția lui îndurerată și ne­con­solată, dar veșnic îndrăgostită de frumoasa și fascinanta Româ­nie. Acest cetățean german a lăsat "cu limbă de moarte" ca toți ba­nii strânși pentru fastuoasa lui ceremonie de înmormântare să fie donați Spitalului Municipal Blaj și micii bisericuțe a spitalului.
    Numele lui este Reister Robert, din Zweibrucken, inginer diplo­mat, administrator la societatea comercială Olsch GmbH timp de 36 de ani. Soția neconsolată se numește Reister Jutta și este profe­soa­ră de istoria artei. Despre mănăstirile din nordul Moldovei și bise­ricile cetăți săsești din Transilvania, a ținut în anul 2003 o serie de con­ferințe la Școala Populară de Artă din Zweibrucken.
    Familia Reister este înrudită cu o familie din Blaj foarte dragă mie, familia Dinică Constantin și Elinor, care au două fete superbe, cea mică Raluca și cea mare Nadina, care l-a făcut fericit prin că­sătorie pe fiul cel mic al familiei Reister, Hansjorg. Gestul celor doi cetățeni germani m-a impresionat profund și mi-aș dori ca el să fie urmat de alți oameni "de bine" din România.
    Spitalul Municipal Blaj, prin mine, îi mulțumește din inimă familiei Reister și sunt convins că de acolo "din ceruri" Robert ne zâmbește fericit înconjurat de cete îngerești, gestul lui nobil de după moarte învingând uitarea și intrând în eternitate.
Dr. Mircea FRENȚIU
Directorul Spitalului Municipal Blaj

Avertizare meteo
Caniculă, ploi și grindină
    În cursul zilei de ieri, la Inspectoratul de Protecție Civilă Alba a sosit o avertizare meteo care anunță o vreme capricioasă. Meteo­ro­logii spun că în primele zile ale acestei săptămâni vor cădea preci­pitații abundente, însoțite de grindină și intensificări ale vântului. Pre­cipitațiile vor fi însemnate și vor cădea în majoritatea locurilor din ju­deț, între 15-20 l/mp. Punctiform, cantitățile de precipitații pot ajun­ge la 40-50 l/mp. În rest va continua să fie cald.(F.R.)
Prăpăd la Benic
    Șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, ne-a declarat că ploile to­rențiale și grindina au făcut prăpăd la sfârșitul săptămânii trecute în zona Galda. Cea mai afectată localitate a fost Benicul, unde timp de 45 de minute ploaia a fost însoțită de căderi de grindină. Au fost dis­truse acoperișurile a 15 case, dar și aproape toate grădinile de legu­me și pomi. La Mesentea, culturile agricole au fost distruse în pro­porție de circa 25 la sută, la Galda de Sus - 65 la sută, la Cetea - 70 la sută, iar la Galda de Jos cultura de viță de vie a fost făcută praf în proporție de 50 la sută.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.