Editorial
Economia duduie, prețurile bubuie
     Nu cu mult timp în urmă, premierul Adrian Năstase anunța po­porul român că "economa duduie", înregistrând una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa. Analizând puțin mai "la rece" această declarație "la cald" a șefului Guvernului, noi am spune că nu este chiar așa. Adică, economia românească este într-adevăr pe un trend ascendent, numai că rata creșterii este calculată față de anul trecut și în funcție de nivelul înregistrat în '89 la noi în țară și nu comparativ cu nivelul european de productivitate.
    La recenta întâlnire cu președinții consiliilor județene, premierul a avansat ideea că în acest an România ar putea atinge o creștere economică de 7 la sută, luând în calcul desigur evoluțiile pozitive din sectorul agricol, în care se estimează cele mai mari producții din ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, Comisia Economică pentru Europa a ONU (UNECE), într-un studiu de ultimă oră intitulat "Pei­saj economic european", referindu-se la performanțele economiilor naționale din Europa de Sud-Est, subliniază că "aceste țări și-au îmbunătățit performanțele economice și au devenit mai atractive pen­tru investițiile străine directe, ritmul creșterii economice menți­nându-se la un nivel de aproape 5 la sută în țări precum România și Bulgaria". Iată că apare deja o diferență de 2 procente în minus față de ceea ce estimează oficialii noștri! (poate nu s-au luat în calcul producțiile agricole). În aceeași ordine de idei, am putea spune că și acest nivel este destul de bun, dacă avem în vedere că ritmul global actual de creștere economică calculat de comisie este de 4,7 la sută, motoarele creșterii economice mondiale fiind consi­derate Statele Unite, Japonia și Marea Britanie, în timp ce Franța, Germania și Italia se spune că ar influența deja negativ creșterea Zo­nei Euro.
    Chiar și analiștii politici susțin că avem un ritm de creștere destul de bun, însă ei atrag atenția că "guvernanții n-ar trebui să se îmbete cu apă rece, deoarece există riscul unei supraîncălziri a economiei, care se poate manifesta prin presiuni de prețuri sau dezechilibre ale diverselor balanțe, cum ar fi balanța externă, care ar putea duce la un deficit mai mare decât cel prevăzut".
    Mai există apoi probleme în ceea ce privește ducerea până la ca­păt a reformelor structurale, cea a mineritului românesc, respectiv fi­nalizarea proceselor de privatizare din domeniul energetic și a re­con­versiei forței de muncă din aceste domenii.
    Pe de altă parte, "explozia" prețurilor la diferite categorii de pro­duse și servicii livrate populației anunță deja "nori negri" peste peri­oada de iarnă a românilor. Astfel, prețul gazelor naturale pentru po­pulație va crește în decembrie 2004 cu 0,138 de dolari/mc, astfel că prețul mediu al gazelor la consumatorii finali va ajunge la 145 de dolari/1000 mc. De asemenea, prețul gigacaloriei pentru încălzirea locuințelor și furnizarea apei calde va crește de la 800.000 la 896.000 de lei, astfel că se estimează că în iarna care vine, un număr de 1,6 milioane de familii vor trebui să primească ajutoare de încălzire, ceea ce va necesita un efort bugetar de aproximativ 4.400 de miliarde de lei. Dacă mai luăm în calcul și creșterile de tarife la serviciile de telefonie, precum și cele intrate în vigoare de la 1 iulie a.c., trebuie să spunem că ne așteaptă din nou o iarnă grea.
Tinu MATEȘ