Actualitate
Deși contribuie la CAS Alba,
Asigurații - obligați să plătească serviciile medicale cerute
•Pacienții au dreptul doar la două consultații gra­tuite lunar, la cerere
     Contravaloarea serviciilor medicale oferite la solicitarea asigu­ra­ților trebuie plătite, chiar dacă persoanele respective contribuie lu­nar cu fonduri la Casa județeană a Asigurărilor de Sănătate Alba (CAS). Precizarea a fost făcută de medicul șef al instituției, dr. Alexandrina Andone, după ce tot mai multe persoane s-au plâns că trebuie să plătească anumite servicii medicale, deși li se reține lunar din sala­riu contribuția la CAS. Dr. Andone a arătat că persoanele asigurate beneficiază gratuit doar de un pachet de servicii medicale de bază, potrivit reglementărilor legale în vigoare. Acesta include trei categorii de servicii medicale: profilactice, curative și pentru situații de urgen­ță. Cele mai importante servicii incluse în prima categorie vizează urmărirea dezvoltării fizice și psihice a copilului până la vârsta de 1,6 ani, prin examene medicale de bilanț, supravegherea gravidei, de la luarea în evidență până la o lună după naștere, controlul medical al copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, tot prin examene de bi­lanț, precum și toate vaccinările. "Aceasta nu înseamnă, însă, că în caz de urgență, copiii cu vârste cuprinse între 18 luni și 2 ani nu beneficiază de servicii medicale", a accentuat dr. Andone. De ase­menea, adulții beneficiază gratuit de control medical anual, servicii de planificare familială, educație sanitară pentru combaterea facto­rilor de risc cardio-vascular, oncologic și consiliere antidrog. Toto­da­tă, controlul periodic pentru afecțiunile care necesită dispen­sa­ri­zarea, cum sunt bolile cardiace, diabetul sau reumatismul la copii, dar și depistarea cazurilor de TBC sunt cuprinse tot în prima cate­gorie.
    La capitolul servicii medicale curative, pacienții asigurați benefi­ciază gratuit de consultații în caz de boală sau accident, care se acordă la solicitarea asiguratului până la două consultații pe lună. La acestea se adaugă, însă, consultațiile în caz de urgență și con­troa­lele anuale sau periodice. În plus, asigurații mai pot beneficia de ma­nevre de mică chirurgie, cum este incizia unui furuncul, precum și de tratament injectabil, după caz. Pe lângă acestea, ei primesc tra­tament medical și igieno-dietetic, bilete de trimitere pentru inves­tigații medicale de specialitate sau de laborator. Asistența medicală la domiciliu se acordă copiilor care nu au împlinit încă un an, aflați în tratament pentru afecțiuni grave care nu permit deplasarea la cabi­net. Tot acasă, pot fi consultate urgențele medico-chirurgicale, asi­gurații cu insuficiență locomotorie sau cardiacă severă, bolnavii în fa­ză terminală și pacienții cu afecțiuni grave cărora li s-a recomandat repaos absolut.
    În ultima categorie intră constatarea situațiilor de urgență, iar gra­vitatea bolii este apreciată de medici, potrivit termenului de "urgență" definit prin lege.
    În schimb, deplasarea medicilor de familie la domiciliul asigu­ra­tului se plătește, dacă pacientul nu se încadrează în gratuitățile pre­văzute de lege, medicul este în afara orelor de program sau nu apar­ține unui centru de permanență. De asemenea, asigurații sunt nevoiți să plătească orice alt serviciu pe care îl solicită suplimentar pache­tului de bază amintit, cum ar fi eliberarea unei adeverințe sau com­ple­tarea dosarului medical pentru angajare. Din aceste motive, me­dicii de familie trebuie să afișeze pe ușile cabinetelor acestora ta­rifele practicate pentru serviciile medicale care nu se află în pachetul de bază, a mai spus dr. Alexandrina Andone, medicul șef al CAS Al­ba.
Robert GHERGU

Reîncep șicanele politice
"Domnul Popa să nu primească diurnă pentru deplasarea în China"
     Ales vicepreședinte al Consiliului Județean Alba - Nicolae Popa va face în această lună prima sa vizită oficială în afara granițelor. Domnia sa însoțit de un translator și de oameni de afaceri din județul Alba se va deplasa tocmai în China. Nimic rău în asta, atâta timp cât respectiva vizită va avea rezultate pozitive și pentru locuitorii județului nostru. De aceea, președintele PD Alba Iulia, Călin Potor, îi solicită și pe această cale domnului Nicolae Popa ca, la întoarcerea din China, să facă publice rezultatele deplasării. Cererea lui Potor vine ca urmare a atacurilor la care Nicolae Popa și-a supus adver­sa­rii care ocupau funcții publice în campania electorală. Domnia sa în­fiera atunci deplasările în străinătate ale acestora, apreciind că ele nu sunt decât o formă de risipire a banului public și o metodă de a strânge ceva bani pentru propriul buzunar din diurna de deplasare. Domnia sa declara totodată că nu va ceda acestei ispite. Pentru a-l feri de greșeală, Călin Potor cere Consiliului județean Alba să nu eli­bereze nici un leu pentru diurnă domnului Popa. "Chiar dacă spune că va dona diurna unei familii sărace, să nu o primească pentru că de protecția socială se ocupă alte instituții. (...) Să ne arate domnul Popa că ce spune și face, deși până acum ne-a arătat că una zice și alta face!"
Anca DINICĂ

Polițiștii din Aiud au identificat cel mai tânăr hoț din județul Alba
•La numai 5 ani, un băiat a furat împreună cu doi liceeni whisky, vin, trabucuri și subansamble IT
      Trei băieți, dintre care cel mai mic are vârsta de...5 ani, au fost identificați de poliția aiudeană ca fiind autorii unui furt comis dintr-un bar din localitate, în noaptea de 31 iulie/1 august. Dând dovadă de rafinament și gusturi alese, hoții minori au furat din respectivul local mai multe sticle de whisky și vin de marcă, trabucuri, o cutie de tutun cu mașinăria mecanică de confecționat trabucuri, un hard disc și mai multe cipuri de memorie RAM, dintr-o sală cu calculatoare. Potrivit cercetărilor derulate la fața locului de poliție, tinerii au intrat printr-un geam găsit întredeschis în sala calculatoarelor. A fost re­cuperat doar 40% din prejudiciu, estimat la valoarea totală de circa 10 milioane de lei. De menționat că Ovidiu V., de 17 ani și Teodor M., de 16 ani, sunt elevi la un grup școlar din Aiud. Cel mai mic participant la furt, Paul D., va împlini 6 ani abia duminica viitoare. Po­lițiștii au început urmărirea penală împotriva celor trei pentru co­miterea infracțiunii de furt calificat. În paralel se desfășoară an­chetele sociale și testările psihologice pentru stabilirea discer­nă­mântului și a condițiilor familiale în care trăiesc cei trei proaspeți in­fractori. (N.I.T.)
La Câmpeni,
Un băiețel a căzut în cap de pe treptele de la bloc
     Gabriel S., în vârstă de numai 8 ani, din Câmpeni, a fost internat marți, 3 august, la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, cu răni grave la cap, după ce a fost victima unui banal accident, în timp ce se afla la joacă. Dr. Carmen Popa, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că micuțul pacient a suferit un traumatism cranio-cerebral mediu și este suspect de fractură occipitală, ca urmare a căderii de la înălțime. Gabriel a fost internat la secția chirurgie, pentru a be­neficia de îngrijirile medicale necesare. Mama copilului, care inițial a refuzat să discute cu presa, ne-a povestit că Gabriel a fugit pe scara unui bloc, în timp ce se juca împreună cu alți copii și, din neatenție, a căzut de la înălțimea de doi-trei metri, echivalentă cu primul etaj al unui bloc de locuințe, lovindu-se la cap. Ea a precizat că băiețelul este conștient și așteaptă rezultatele tomografiei pentru a afla gra­vi­tatea leziunilor. (R.G.)
Telefonul sinistraților la Prefectura Alba
     Ministerul Administrației și Internelor a remis o adresă Prefecturii Alba prin care se solicită o implicare totală în vederea ajutorării per­soanelor ce au avut de suferit de pe urma inundațiilor care s-au abătut în unele zone ale țării. Astfel, pentru donațiile în bani sunt puse la dispoziție conturile 2511.31-13839.76 - lei, 2511.31-13839.77 - euro, 2511.31-1383978 - dolari, deschise la BCR sector 1 - București. Pentru donațiile în natură, Prefectura Alba a cerut tuturor primăriilor din județ să stabilească puncte de colectare, persoane de contact și numerele de telefon unde cei interesați pot apela. La Prefectura Alba telefonul sinistraților are numărul 811179.(R.J.)
Trei armăsari de curse în județul Alba
     Județul Alba deține 3 armăsari autorizați, din rasa Semigreu, aduși de la herghelia Sâmbăta, a declarat conducerea Unității pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Alba (UARZ). Cei 3 armăsari se află la centrul din Aiud al UARZ Alba și sunt folosiți pentru montă naturală la iepe. Un astfel de exemplar costă între 80 și 90 de milioane de lei, putând concura oricând la cursele de cai, au spus sursele citate. În primele 7 luni ale anului, în județul Alba au fost realizate în total 1.893 de monte la iepe, cu 35 mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar în cifră sunt incluse și montele realizate cu alți cai. Au fost obținuți 1.591 de mânji, cu 8 mai mulți decât anul trecut, în același interval de timp. (R.G.)
Comercianții din Alba Iulia - verificați de poliție
     Cu ocazia târgului tradițional desfășurat marțea la Alba Iulia, polițiștii au controlat activitatea comercială desfășurată în piețele din municipiu. Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12 la legea privind protecția consumatorilor, 20 la legea cir­cu­lației și 3 la legea privind ordinea publică. Suma totală a amenzilor aplicate s-a cifrat la 12,3 milioane de lei. Poliția i-a luat în vizor în­deosebi pe comercianții voiajori care ofereau spre vânzare stofe, în­călțăminte și parfumuri, existând suspiciunea că marfa era fie con­tra­făcută, fie provenea din furtișaguri. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.