Editorial
Experimentul PSD
     Fierbere mare pe afară, din cauza caniculei, fierbere însă și mai mare în interiorul partidelor politice. Nu poate fi vorba de nici un fel de concediu sau vacanță când... se dă "pământ". Adică, pardon, se întocmesc listele pentru parlamentarele din toamna acestui an. Și, după cum se vede, câteva dintre cele mai importante partide de pe eșichierul politic românesc, cu pretenții serioase la viitoarea guver­nare, și-au împrospătat serios listele de candidați. Totuși mai sunt unii care și-au făcut parcă "abonament" la Parlamentul României și nu vor în ruptul capului să mai lase și pe alții (rețetă valabilă inclusiv în județul Alba).
    O tresărire de orgoliu democratic pare să fi avut și PSD. După ce a constatat că, deși a dat de pământ cu câțiva dintre baronii cei mai importanți (alde Mischie, Vanghelie și alte neamuri) și totuși la ale­gerile locale n-a ieșit ce s-a vrut, președintele PSD, Adrian Năs­tase, a dat jos democrația din podul partidului. "Fraților, nu mai ține nici cu autoritarismul, nici cu totalitarismul, nici cu sutele de mii de "oșteni" doar pe listele partidului, iar atunci când e război ei stau pe acasă. Partidul trebuie neapărat frezat, coafat, restructurat, înnoit și mai ales democratizat" - pare să le fi zis domnul Năstase condu­cătorilor și membrilor PSD. Și după cele ce s-au întâmplat de la alegerile locale încoace, chiar că multe lucruri s-au schimbat în bine în cadrul Partidului Social Democrat. S-a redus semnificativ numărul membrilor în cadrul organismelor de conducere, unele prea stufoase precum Delegația Permanentă au fost chiar anulate, iar pentru alegerile parlamentare din toamnă s-a adoptat ca principiu fundamental votul democratic în interiorul partidului. Se dorește astfel ca, prin alegerile preliminare interne, toți membrii să fie im­plicați direct și decisiv în desemnarea candidaților partidului pentru Parlamentul României. Este, trebuie să o recunoaștem, primul ex­periment politic democratic din '90 încoace pe care un partid și-l impune, în dorința de a promova votul uninominal în dauna celui pe liste măcar în interiorul său, dacă altfel nu se poate încă.
    Această modalitate de scrutin electoral intern aleasă de PSD va avea, credem noi, un efect benefic în politica românească. Va duce, mai mult ca sigur, la înnoirea listelor de candidați ale acestui partid și va înlătura în mare măsură "oligarhiile politice" de la nivel central și local, care prin diverse jocuri de culise, dar mai ales de interese, au impus până în prezent membrii Parlamentului României. Dacă experimentul PSD va reuși, atunci și alte partide vor urma exemplul său, iar votul uninominal va avea șanse de legiferare la alegerile vii­toare. Mai mult decât atât, tot în mod democratic se asigură com­petiția internă atât de necesară, pentru că așa cum declara recent dl. Gabriel Oprea, membru în Biroul Coordonator al PSD, "un om care nu luptă pentru poziția lui într-o luptă reală, ajunge să se des­prindă de oameni și de problemele lor".
    Corect și frumos spus, am zice noi. Mai așteptăm, totuși, ziua de 5 septembrie a.c., dată la care va avea loc acest exercițiu de­mocratic în cadrul PSD și abia după aceea vom putea spune dacă este într-adevăr un experiment politic reușit.
Tinu MATEȘ