Editorial
Tinerii - un pas în față, corupția - zece pași înapoi!
     Fiecare campanie, fiecare an electoral din '90 încoace a avut co­mandamentele sale importante. Dacă mai la început a fost vorba de o bătălie a identității forțelor politice, s-a trecut apoi la coagularea și fundamentarea doctrinară a acestora și abia în cele din urmă s-a ajuns la elementele umane, la calitatea celor ce compun fiecare for­mațiune în parte.
    Din acest punct de vedere, anul electoral 2004 trebuie să stea ne­apărat sub semnul întineririi forțelor politice. Am ajuns deja în eta­pa cea mai importantă pentru țara noastră, cea a integrării în Uni­unea Europeană și nu ne mai putem permite să facem greșeli sau să bâjbâim pe drumul pe care am pornit. Partidele politice trebuie să fie primele care să înțeleagă că fără primenirea lor cu tineri bine pregătiți profesional și politic nu avem nici o șansă să ajungem cu brio la capătul acestui drum. Un prim semnal pozitiv în acest sens l-au dat alegerile locale din primăvară, când, prin voința elec­to­ra­tului, au fost aleși în fruntea primăriilor și în consiliile locale foarte mulți oameni tineri, capabili să facă față marilor provocări ale vii­to­rului. A fost o alegere bună, am spune noi, atât din partea forma­țiunilor politice care i-au desemnat să candideze, cât și din partea alegătorilor, care au înțeles poate cel mai bine importanța momen­tului în care ne aflăm. Acest lucru trebuie însă să continue și la a­propiatele alegeri parlamentare din toamna acestui an.
    Am văzut și vedem și în prezent prin ce chinuri și spaime trec ță­rile admise în acest an în UE, dacă nu au fost suficient de bine pregătite pentru a face acest pas. Costurile vieții ungurilor, cehilor sau polonezilor aproape s-au dublat, odată cu adoptarea prețurilor și tarifelor din Uniunea Europeană. Ca atare, nu trebuie să facem și noi aceeași greșeală, cu toate că nu știu în ce măsură vom reuși ca în 2007 să avem măcar aceleași condiții la integrare (nivel de dez­voltare economică, salariul minim, nivelul prețurilor etc.). Singura noas­tră șansă stă, așadar, în alegerea la toate nivelurile, inclusiv în Parlamentul României, a unor oameni tineri, fără prejudecăți, neco­rupți, bine pregătiți profesional și mai puțin obișnuiți sau învățați cu birocrația din sistem. Un mare politolog englez spunea: "Atunci când în politică tinerii fac un pas în față - corupția face imediat zece pași înapoi". Cred că această axiomă reprezintă un mare adevăr și în ceea ce privește realitățile concrete din România de astăzi. Prin promovarea tinerilor în politică, în Justiție și în administrație, sectoa­rele care sunt cele mai măcinate de acest flagel, țara noastră ar face un mare pas înainte, iar corupția... poate nu zece, dar sigur câțiva pași buni înapoi. Cele circa 10 miliarde de euro, așa-numitele fonduri de integrare, alocate de Uniunea Europeană prin diversele sale instituții țării noastre, vor putea fi atrase doar în măsura în care în instituțiile noastre, în primării, în consiliile locale și județene, în Guvern și în Parlament, în celelalte Agenții naționale și zonale an­grenate în procesul de integrare europeană se vor regăsi în cele mai importante posturi și funcții oameni tineri. Nu spune nimeni că trebuie să-i pensionăm sau să-i dăm la o parte pe toți cei vârstnici. Cinstea, dăruirea, devotamentul și experiența multora dintre ei pot reprezenta în continuare adevărate repere și modele pentru cei tineri. În față însă avem nevoie de tineri. Zicala românească "Cine n-are bătrâni să-și cumpere" s-ar putea completa astfel: "Cine mai are bătrâni să-i păstreze, cine are tineri valoroși să-i promoveze".
    Așadar, dând o șansă tineretului și în alegerile parlamentare din această toamnă, dăm în primul rând o șansă reală României și poporului român de a se integra în Uniunea Europeană și de a-și construi un viitor mai bun.
Tinu MATEȘ